lauantai 9. heinäkuuta 2011

Oletko sinä ihmeideoija?

Jokainen meistä on varmasti kuullut vitsin siitä siitä, että  lähetysompeluseuroissa "kudotaan villasukkia Afrikkaan". Tavallaanhan tuo on totta: eri kirkkokuntien lähetysaktiivit ympäri maan ja maailman neulovat, ompelevat, virkkaavat ja höyläävät tuotteita myyntiin lähetystyön tukemiseksi. '

Rahat menevät monenlaiseen hyvään, mm. sairaaloiden ja koulujen hyväksi. Toki myös siihen perinteisempään, eli seurakuntatyöhön. Seinäjoen alueseurakunnan sihteeri, työtoverini joidenkin vuosien takaa, tiivistää lähetystyön näin:
Jeesuksen esimerkin mukaisesti lähetystyö on  kaikkein heikoimpien auttamista ja paremman elämän puolesta toimimista kaikkialla maailmassa sanoin ja teoin.  Kristinuskossa tarjoamme muista poiketen toivoa Jumalan edessä, pelko väistyy ja vapauttaa ihmisen elämään täyttä elämää. 
Lähetystyössä kristitty ja seurakunta toteuttavat kirkon perustehtävää, joka ulottuu kaikkien maantieteellisten ja kulttuuristen rajojen yli. Kaikki eivät voi lähteä, mutta kaikki voivat olla lähettäjiä. Lähetystyö tarvitsee kotimaan vahvaa tukea. Taloudellinen kannatus, esirukous ja yhteydenpito lähetystyöntekijöiden kanssa on välttämätön edellytys lähetyksen jatkuvuudelle. 
Joku viikko sitten istahdimme juurikin kyseisen lähetyssihteerin kanssa kahvikupin ääreen Lakeuden Ristin kesäkahvilaan ja pohdimme, miten minun blogini ja sen lukijoiden hoksaavaisuus voitaisiin yhdistää lähetystyöhän. Seinäjoen seurakunta ylläpitää Puistopolku 15:ssä (kävelykadulla Anttilan lähellä) Lähetyssoppea, jossa myydään jos jonkinlaista käsityötä lähetyksen hyväksi. Taitavia vapaaehtoisia tekijöitä on, mutta uusia ideoita pitäisi keksiä jatkuvasti, sillä nykypäivän lähetystyö on ajan hermolla.

Sen kahvikupillisen aikana päädyimme julistamaan alkavaksi suuren ideointi- ja toteutuskilpailun.

Säännöt ovat seuraavat:

 1. Suunnittele uusi tuoteidea tai -malli Lähetyssoppea varten. Voit neuloa, virkata, ommella, veistää, askarrella, pistellä, tuunata, painaa, tilkkuilla, helmeillä, mineillä, naulata. Laji on täysin vapaa.

 2. Anna mielikuvituksesi lentää - karista perinteiset lähetysmyyjäistuotteet mielestäsi ja keksi uusinta uutta, tai muotoile perinteisestä moderni! Suunnitelmasi voi olla haastavakin. Lähetyssopen vapaaehtoiset ovat erittäin kokeneita käsityöihmisiä, joten heidän taitoaan saa kunnioittaa.

 3. Kirjoita ideastasi ohje, jonka kaveriksi saat mielellään liittää myös mallikappaleen työstä. Lähetä ohje 1.12.2011 mennessä osoitteeseen
  Seinäjoen alueseurakunta 
  Lähetyssihteeri 
  Ala-Kuljunkatu 1A
  60100 SEINÄJOKI. 
  Laita kuoreen tunnus "Ihmeidea-kilpailu".
 4. Kilpailun tuomaristona toimivat Lähetyssopen vapaaehtoiset. Rautaisella kokemuksellaan he valitsevat lähetetyistä ideoista ne, joissa toteutettavuus ja myyvyys yhtyvät.

 5. Kilpailun palkinnot lahjoittaa Seinäjoen alueseurakunta. I palkinto on Suomalaisen kirjakaupan 30 € lahjakortti, joka käy ympäri Suomen. II ja III palkinto ovat Lähetyssopen tuotteita.
 6. Voittajat luovuttavat ohjeensa oikeudet Seinäjoen seurakunnan lähetystyön hyväksi eivätkä ansaitse provisiota myynnistä. Mainetta ja kunniaa on sen sijaan luvassa! Kun tuotteet tulevat myyntiin, niiden yhteydessä mainitaan suunnittelijan nimi (ellei hän sitä kiellä). Lisäksi voittaja saa julkisuutta paitsi tietysti tässä blogissa, myös Seinäjoen seurakunnan nettisivuilla ja Lakeuden Risti -lehdessä.
Jotta pääsisitte käsitykseen siitä, mitä kaikkea Lähetyssopessa myydään tällä hetkellä, kävin ottamassa sieltä ihan vain muutaman valokuvan... Tämän jälkeen ette varmaan ihmettele, että uusia ideoita on jo vaikea keksiä! Toisaalta näitä kuvia voitte käyttää myös ideoinnin lähteenä.15 kommenttia:

 1. On teillä siellä ihanan runsas valikoima myytävää!

  VastaaPoista
 2. Täytyypä laittaa mietintämyssy päähän, ja katsoa josko jotain ideaa syntyisi. Valikoima on kyllä jo nyt niin laaja, että tehtävä ei ole helppo. :)

  VastaaPoista
 3. Kylläpäs on jo komea valikoima kaikenlaista, nyt ymmärränkin että uuden keksiminen taitaa tuottaa hiukan päänvaivaa.

  VastaaPoista
 4. Kaikkea siellä näyttää olevan! Pitää levittää tietoa kisasta! (kunhan saan aikaiseksi)

  VastaaPoista
 5. Siis uskomaton määrä ihanaa myytävää ja vielä pitäisi jotain keksiä.. ;) Heitit tosi vaikean, mutta koetetaan miettiä!

  VastaaPoista
 6. Tämä ei liity nyt ideoihin, vaan tulin kertomaan, että tänään on Suomen sodan aikaisen Lapuan taistelun vuosipäivä ja Ruotsin kruunuprinsessa Victorian syntymäpäivä.Guuglasin prinsessaa ja Wikipedian lahteissä mainitaan myös Kaisa Ikola.

  VastaaPoista
 7. Heleena, niin muistaakseni mainitaan. Olen jossakin levittänyt sitä isonveljen teoriaa, että 14.7. syntynyt Victoria sai voitto-nimensä juuri Lapuan taistelun vuoksi. :)

  VastaaPoista
 8. Hei! Hienoa, että jaat lähetysrakkauttasi näin hyödyllisellä tavalla. Vahinko, että kilpailu päättyy niin lähellä joulua, vai saako niitä ideoitaan toteuttaa jo omissa lähetyspiireissä tavoitteena joulumyynti?
  Ahkeraa ja osaavaa väkeä siellä Seinäjoella.
  Kyl tiäl meitilläkiin kaikellaist osataa tehlä, vuntierataa vaa vähäsen pilemmän aikaa.
  "Palloolin" mäkin, etelä-poholaasehen sukuhun naitu hämälääsflikka siäl teirän Areenas viikkua ennen tankomarkkinoota.
  ---
  Pidetään mielessä tämä ideakilpailu.

  VastaaPoista
 9. On paljon kivoja juttuja. Meillä on lisäski kirpputori Missiokauppamme yhteydessä ja se tuottaa hyvin.
  Kiva juttu tuo ideointi...

  VastaaPoista
 10. Jösses! No jo on tavaraa, upeita! Minusta näissä hyväntekeväisyysjutuissa iso ongelma on ajan, materiaalin, hinnan ja myyvyyden välinen suhde. On toki niitä innokkaita, jotka kaipaavat enemmän vaan tekemistä eikä heitä haittaa, että viiden euron materiaaleista tekevät kolme tuntia jotain, joka myydään 7 eurolla. Mutta miten löytää se juttu, jossa ilmaisesta tai lähes ilmaisesta materiaalista teet sujuvan nopsasti jotain, mikä viedään käsistä 10 eurolla.

  Minusta ei ole viemään ideoita loppuun edes ohjeasteelle, mutta heittelyä harrastan mielelläni. Mikä esim. on seinäjokelaisnuorisolle tällä hetkellä "in"? Oisko siinä mitään saumaa? Tarkoitan esim että jos on hervoton goottibuumi niin syntyiskö jotain värjäämällä vanhat pitsiverhot mustiksi ja sitten niistä jotain. Tai kun purkaa kaikki nurkissa lojuvat mustat muovihelmet ja väkertää niistä "goottikoruja". Tää goottijuttu oli nyt vaan esimerkki, mutta musta olis hauskaa löytää tuotteita jotka kolahtaa nuoriin ja siten monella tavalla laajentaa kaupan asiakaskuntaa ja samalla itse asia tulisi tutuksi entistä useammille.

  VastaaPoista
 11. Meidän soppi on Vaasassa ja olen sinne alkutalven kutonut lapasia ja sukkia seurakuntaan saaduista lahjoituslangoista. ks. linkki. http://www.isonkyronsrk.fi/files/Tiedostot/Lankaprojekti.pdf

  Pyydimme ihmisiä lahjoittamaan keränloppunsa lähetystyölle ja niistä keränlopuista olen tehnyt sitten yli Monesti se on juuri kuin Aija sanoi: hyvä että niistä sopessa otetaan sen verran kuin mitä materiaali maksaa. Tämä kyllä harmittaa jonkin verran tässä hyvää tekevässä asiassa. Ei anneta arvoa sille työlle. Onhan toki totta, että soppeen tulee lahjoituksian hyvin monen tasoita käsityötä. osa ei menisi ilmankaan, mutta samalla se karsii kauniiden töiden hinnan alas. Seinäjoen sopessa näyttää olevan hyvää käsityötä myynnissä.

  VastaaPoista
 12. Hmm. jäi laittamatta se töiden määrä. Tein yli 50 työtä ja muiden töitä oli sitten jonkin verran. Yli 60 käsityötä vietiin soppeen myytäväksi.

  VastaaPoista
 13. Ihana nähdä, millaisia tuotteita teillä on :) Meillä Kuopiossa on Lähetyskauppa Vakka. Siellä on vain uusia tuotteita.
  Ilmaisista materiaaleista tehtyjä ovat sytytysruusut: http://sydamessa.vuodatus.net/blog/1517855
  Meillä ne ovat olleet myyntihitti. Sopivat hyvin niin mökkituliaisiksi kuin pieneksi joulumuistamiseksi sellaiselle, jolla on jo kaikkea. Ruusut on pakattu sanomalehdestä tehtyyn rasiaan, 4 kpl kuhunkin, ja rasia on solmittu paperinarulla.
  Satoja euroja rahaa saadaan Vakassa vuodessa myös myymällä käytettyjä postimerkkejä ja kortteja. Ihmiset tuovat niitä lahjoituksena ympäri vuoden. Kortit lajitellaan aiheittain ja keräilijät ostavat niitä 10 sentin hintaan.
  Osa korteista ja lähes kaikki postimerkit lähetetään lopulta Suomen Lähetysseuran postimerkkihuutokauppaan. Arvokkaat lähetetään suoraan sinne. Kannattaa kokeilla käytettyjen postikorttien ja -merkkien vastaanottoa, jos on joku, joka kiinnostuu lajittelemaan niitä. Vastaanotto tuo paljon uusia kävijöitä kauppaan!

  VastaaPoista