lauantai 3. marraskuuta 2007

Ensilumen myötä tonttutytöt hiipivät esiin...

Edit-täti kävi lisäämässä loppuun linkin.

Muistatteko vielä sen kirpparilöydön, jonka tein kesällä - 5 kpl noin 70 x 110 cm kokoisia upean syvän oranssisia villakangaspaloja viitosella?

Vieläkään en tiedä mitä ne ovat - lattiamattoa, huonekaluhuopaa vai vaatekangasta - mutta ovat poltelleet mielessä pitkin kesää. Ensin ajattelin, että ompelen itselleni villakangastakin ja katselin jo Huudosta vuorikangasta. Lopulta kuitenkin totesin, etten uskalla surkeilla ompelutaidoillani lähteä takkia tekemään.

Seuraavaksi ajattelin liivihametta. Vaan siihenkään ei rohkeus riittänyt.

Sitten hermostuin. On se nyt kumma, jos pelkään yhtä kangasta niin paljon etten uskalla sitä leikata! Lisäksi viikonlopuksi luvattu pakkasilma sai minut toteamaan, että paras olisi lämmintä hankkia jos aikoo hameessa keekoilla edelleen.

Etsin vanhasta käsityölehdestä jo telemark-hameen kaavan, mutta totesin sen omille mitoilleni mahdottomaksi. Kaavan muuttaminen olisi ollut sellainen työ, että vähemmällä pääsi kun haki komerosta valmiin hameen.

Leikkasin kankaan siis Seppälän alehameen malliseksi. Kahdesta kankaanpalasta sain neljä osaa, niin että saumat tulivat sivuille, eteen ja taakse, ja vetoketju sivuun.

Ensilumi houkutteli tonttutytön ulos kuvattavaksi...


Tässä yrittää sauma näkyä... Pituus on erinomaisen hyvä, hame yltää puolisääreen mutta ei haittaa esim. portaiden nousemista. Tuollainen levenevä (kello?)helma taas armahtaa tätä vakituisesti-seurustelevan-syndroomasta eli horisontaalisesta turpoamasta kärsivää kroppaa.


"Odota vähän, mä vedän paitaa eteen ettei näy kuinka rumasti mä ompelin vetoketjun..." Vetskari ei väriltään erityisen hyvin sovi - on toiseen työhön aikomani kirpparilöytö ja punainen - ja onnistuin ompelemaan sen niin että se kupruilee, mutta ei kerrota kenellekään!


Ei haittaa lumi ja kylmyys, tällä tarkenee! Hameella on painoa epäilemättä yli puoli kiloa. Hintaa taas tuli noin 2 euroa (vetskarista maksoin kirpparilla ehkä muutaman kymmenen senttiä).


Koska kangas oli tukevaa ja paksua, en tehnyt yhtään käännettä. Vain siksakkasin sekä vyötärön että koristeellisemmalla siksakilla helman.


Edit-täti kiittää vinkeistä ja kertoo, että Mielitty kertoi taannoin käyttävänsä pelkkiä hameita ja huomautti niiden olevan housuja lämpimämpiä. Olen tullut samaan johtopäätökseen. Esimerkiksi tämän hameen alle voi pukea vaikka miten monet sukkahousut, damaskit, villasukat ja säärystimet, eikä sitä kukaan edes huomaa.

Tulkoon talvi minun puolestani, tämä tyttö ei palele!

19 kommenttia:

  1. Onnittelut upeasta hameesta! Sinä näköjään teet, mitä tahdot ja kun tahtoo, niin osaa! Mäkin olen haaveillut hameista, pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  2. Tosi ihana hame! Malli on ihan täydellinen. Tuli itellekki semmoinen olo et haluu uuden hameen. Ja tuon Revontuli-huivin:). Eiku sit töihin vaan:)

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvännäköinen hame! Osaisipa itsekin ommella...

    VastaaPoista
  4. Tosi kivan näköinen hame! Ainakin Mielitty (viiniä ja villasukkia) käyttää melkein pelkästään hameita. Itsellä oli sellainen kausi joskus lukion ekalla ja tokalla, mutta sitten sain pitkäksi aikaa kyynärsauvat, joten piti luopua tästä tavasta. Pitäisi taas ottaa uudestaan käyttöön, hameet on niin paljon housuja kivemmat.

    VastaaPoista
  5. Kaunis!
    Mä olen hykannut sen kaava-arkin jossa on se telemark hameen kaava. Viime talvena sitä etsin vaan löytyi pelkkä lehti ilman arkkia. Vaan tuo hame on sinulle juuri passeli.
    Mielitietty minullekin tuli hameen käyttäjänä mieleen. Edelleen hyvää pyhäin päivää!

    VastaaPoista
  6. Että sinä olet monilahjakas! Upea hame. Itse en käytä hameita juuri koskaan (ei näillä säärillä ja polvilla), mutta toisten päällä ne ovat kauniita...

    VastaaPoista
  7. Mari, voin lohduttaa että minun sääreni ovat samanpaksuiset kuin useimpien ihmisten reidet (silloinkin kun olin 42-kiloinen, monet farkut töppäsivät kaupassa sääriin - reisiltä ja vyötäröltä olisi mahtunut mutta sinne asti ei ikinä päästy! :) ja toinen polveni on virheasennossa. Mutta olen ajatellut, että jos se jotakuta häiritsee, niin mitäs vahtaa mun sääriä... :D Eli hame päälle vaan jos siinä muuten viihtyy!

    VastaaPoista
  8. Juuri tuollainen hame on parhaan mittainen. Minulla oli Mummon vanha samettinen hame, mutta ajanmyötä olen leventynyt niin paljon, että se ei enää mahdu. Pakkasin sen vinttiin. Ehkä minun tytöt haluaa joskus käyttää sitä.

    Hame on ihanan värinen!

    VastaaPoista
  9. Upea hame! Sinä se osaat!

    VastaaPoista
  10. Hieno hame! Ihailen lopputulosta kun itse en osaa ommella yhtään niin ei kannata edes ruveta yrittämään ;)

    VastaaPoista
  11. Kiva hame! Ja niinhän se on, että leveän hameen alle sopii vaikka kunnon pässinpökkimät ;)
    Minä poikkesin viime la Kauhavalla Tokmannissa ja kiva hame sieltäkin löytyi (nyt olen etsinyt siihen sopivaa huivimallia ;)
    Mutta missä ihmeessä noin paljon lunta on satanut, ei täällä ainakaan.

    VastaaPoista
  12. Voin vakuuttaa kaikille, että hameen ompelu oli varsin helppoa - neljä suoraa saumaa ja kangaskaan ei totisesti luistanut käsissä. :)

    Tellu, lunta on Samin luona! No, ei ihan kaikkialla noin paljon, valitsin kuvauspaikaksi talon edustan joka on varjossa ja jossa lunta oli eniten jäljellä.

    VastaaPoista
  13. Todella hieno hame!!
    Olisi juu kiva ommella itse kans :S Nyt vaan ohjetta hakemaan jospa joku tosi,tosi helppo löytyisi..hih..
    Mukavaa viikonlopunjatkoa!

    VastaaPoista
  14. Kiva hame, muistuttaa kyllä sitä telemark-hametta, mutta on paljon raikkaamman värinen.

    VastaaPoista
  15. Tosi ihanan näköinen hame!

    VastaaPoista
  16. Ihanan värinen ja näköinen hame. Sopii sinulle hyvin!

    VastaaPoista
  17. Kaunis hame, malliltaan ja väriltään! Meillä ei oo lunta näkynyt lupauksista huolimatta. Pakkasta on kylläkin.

    VastaaPoista
  18. Olet onnistunut Kaisa hienosti. Tuo hame sopii sinulle hyvin ja on niin kauniin värinen ja nätti muutenkin. Itse ompelin aikoinani aika paljonkin, kun kävin vuosia työväenopiston pukuompelukursseilla. Sen jälkeen on konetta käytetty aika harvakseltaan ja nykyisin ehkä lähinnä korjausompeluihin. Pitäisi kai herätellä vanhoja oppejaan... :)
    Edullisesti sait kivan ja lämpimän hameen.

    VastaaPoista
  19. hieno hame! oikein kiva talveksi. teillähän on siellä paljon jo lunta!

    VastaaPoista