torstai 13. toukokuuta 2010

Lankakutsut, uusi nettiohjelma lankakirjanpitoon ja Kaisan kesälaukku

Hyvää helatorstaita! Bloggaamista en ole vielä lopettanut, vaikka tällaiset parin viikon tauot voivat pelottavasti siltä näyttää. Nytkin on monta asiaa!

Ihan ensin muistutan vielä lauantaina täällä meillä pidettävistä lankakutsuista, joille Lankatuvan Mikaela on tulossa ihanuuksineen. Jos kiinnostaa ja asut kohtuumatkan päässä Jalasjärvestä, otapa yhteyttä!

Toiseksi sain vihdoin luvan kertoa, mitä Sami on puuhaillut kuluneen kevään. Kun muutaman kuukauden työttömyys iski, hän päätti ylläpitää ohjelmistosuunnittelijan taitojaan ja alkoi kysellä minulta, millainen "lankakirjanpito-ohjelma" netissä olisi hyvä. Näin alkoi kehittyä ohjelma, jonka nettiosoitetta en ihan vielä paljasta, mutta huutelen varmaan jossakin vaiheessa koekäyttäjiä.

Tuon ohjelman ideana on se, että sinne voi syöttää omistamansa langat tietoineen sekä linkit mieluisiin ohjeisiin ja nettikauppoihin. Myös toisten syöttämät tiedot langoista ovat käyttäjän saatavilla. Tämän jälkeen voi hakea sopivaa lankaa tiheyden tai nimen tai värikoodin mukaan, ja ohjelma kertoo, onko sitä omassa varastossa ja kuinka paljon, tai löytyykö omista tai kaverien ohjelmaan tallentamista kirjanmerkeistä sopivaa nettikauppaa josta tilata. Ohjelma myös ehdottaa vaihtoehtoja sopivatiheyksisistä langoista, jollei juuri sitä ohjeen vaatimaa ole saatavissa. Uutta työtä aloittaessa ohjelma varaa sitä varten langat varastosta ja vähentää käytetyn määrän automaattisesti. Lisäksi ohjelmassa on tori, jolla voi myydä ja vaihtaa lankoja muiden käyttäjien kanssa sekä vaihtaa viestejä.

Muistuttaa siis jonkin verran Ravelryä, mutta on täysin suomenkielinen ja kevyempi. Ohjelmaa voi käyttää ihan vain omana muistikirjana vihkon tai Excel-taulukon sijaan, mutta sen kautta voi tosiaan myös pitää yhteyttä toisiin käyttäjiin. Käyttö tulee olemaan täysin ilmaista, ja Sami on luvannut neuvoa ongelmatilanteissa ihan henk koht. Myös kehitysehdotuksia kuulemma otetaan vastaan!

Kolmanneksi: käsityö. Uskokaa tai älkää! Kuluneet puolitoista viikkoa ovat olleet kovin täysiä ilossa ja surussa, viimeksi tällä viikolla iskenyt flunssa on vienyt voimat. Neulominen on jäänyt täysin, mutta sen sijaan olen edes vähän ommellut.

Japanilaisissa kankaissani on sama ongelma kuin ihqlangoissa: ne ovat niin ihania, että niitä varten pitäisi olla juuri se oikea ohje. Nyt vihdoin päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja ommella jotain, mitä olen jo kauan suunnitellut.

Minulla on Marimekon Unikko-olkakassi, jonka mallista tykkään kovasti, mutta joka sinisenä ei sovi kaikkien vaatteiden kanssa ja jossa on vain yksi tasku. Niinpä otin laukusta kaavat ja ompelin japanikankaistani vastaavan, mutta kaksitaskuisen.Älkää kysykö, minkä takia ompelin sisätaskun eri kankaasta kuin muun laukun, koska en osaa siihen vastata... :P


Sekä sisä- että ulkotaskun vuorasin PUL-kankaalla, koska Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, enkä halua esim. kännykän kastuvan sateen sattuessa kovin pahasti...  En tiedä, närkästyikö ompelukoneeni tästä paksusta kangaskerroksesta vai mistä, mutta se neuloi pahimmillaan kovin harvaa jälkeä ja lopuksi teki kokonaan tenän. Onneksi ehdin tämän sentään saada valmiiksi.


Ulkotaskun vetoketjun ostin joskus Luhdan tehtaanmyymälästä Lahdesta, sisätaskun vetskari on kirpparilta. En enää muista, mistä lähti mukaan pakkaus noita magneettineppareita, jollainen on Mari-laukussakin, mutta siinä kohtaa ompelijaparan ajatus teki lopullisen tenän. Jätin nepparin kiinnittämisen viimeiseksi - vain tajutakseni, että sehän pistetään haaraniitin lailla kankaan läpi, eli rumat siivekkeet jäisivät näkyviin laukun ulkopuolelle! Eipä auttanut muu kuin askarrella siivekkeiden suojaksi palaset laukkukankaasta...


Laukku on jo ollut käytössä muutaman päivän ja totesin, että joitakin kohtia pitää korjailla ja vahvistaa käsiompelein. Mutta muuten tykkään kovasti. Sain olkahihnankin heti oikean mittaiseksi, yleensä kun joudun kaupan laukuista sitä aina lyhentämään...

9 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivalta tuo Samin tekemä ohjelma! Ehkä se innostaisi jopa minua superlaiskuria kartoittamaan kaikki lankojen täyttämät nyssykät, laarit ja mitkälie...

  Ihana laukku! Olen miettinyt ostoskassien tekoa, tilkkujakin on enemmän kuin pystyy perustelemaan!

  VastaaPoista
 2. Onpa mukavan näköinen laukku. Minä sain oman koneeni myös juntturaan kun ompelin jouloulahjakasseja vanhoista farkuista yms. paksuista kankaista, joiden kanssa kannattaa olla varovainen.

  VastaaPoista
 3. Ohjelma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Lauantaina nähdään!

  VastaaPoista
 4. Todella upeaa, jos tuollainen lankakirjanpito-tietopankki tulee meidän iloksemme. Kuulostaa mahtavalta! Ehdottomasti haluan koekäyttäjäksi, juuri sellaista olen jo kaivannutkin.

  VastaaPoista
 5. Ohjelma tulee monelle tarpeeseen, mutta mistä aika lankojen penkomiseen, kun ne farmit huuteloo?
  Kiva laukku; taitava tyttö ompelee itse!
  Lauantaina nähdään!

  VastaaPoista
 6. Ihana laukku! Nättiä kangasta! :)

  Ja tuo ohjelma kuulosta mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 7. Mukava ja mielenkiintoinen postaus jälleen kerran ;)
  Muista huilia aina välillä ettet ole ihan räyryksissä :D

  VastaaPoista
 8. ihana laukku!

  Ja kuulostaa hirmu hienolta tuo Samin ohjelma, en ole varma ymmärsinkö edes mitä kaikkea sillä voi tehdä... Mutta innolla odotan!

  VastaaPoista
 9. Hieno laukku vaikka "nepparit" laitoitkin ohjeella oikotie onneen. Kantapään kautta on tullut opittua laittamaan koneeseen aina farkkuneula laukkuja ommellessa, pelittää helpommin.
  Voit rutistaa sitä miestäsi ylimääräisen kerran puolestani kun on lähtenyt noin hienoa ohjelmaa tekemään. Jokohan sitä meikäläisenkin langat sitten saisi arkistoitua. terv. Lea P

  VastaaPoista