perjantai 10. heinäkuuta 2009

..pienen mökin laittaja

Jälleen julkaisen saman jutun Tuumooksissa ja täällä:

Tässäpä teille "mökin" tämänhetkistä tilannetta. Pahoittelen heti kuvien laatua: otin ne eilen kaatosadepäivänä, ja vaikka laitoin valot joka huoneeseen ja käytin salamaa, ei 38 neliössä pysty kuvakulmaa ja valotusta tavallisella kameralla kovin pitkälti asemoimaan... Kuvankäsittelyllä olen yrittänyt saada edes jotakin näkymään.

Mutta nyt asiaan! Tervetuloa, astukaa sisään pikkueteiseemme. Vasemmalla komeroita, oikealla naulakko, jossa meillä roikkuu sadevaatteita, auton lämmitysjohto, säilytyslokerikko kenkäplankkeineen ja sateenvarjoineen ym. epäesteettistä, joka tähän asti on vienyt tilaa asunnon eteiskäytävässä (ja näkynyt vieraille ensimmäisenä, kun ovi avataan...).

Pikkueteisen jälkeen seuraa isompi eteinen. Vasemmalla ne kaksi eriparikirjahyllyä, heti oikealla pikkuinen vessa. Paanu seinällä on Lapuan tuomiokirkon katosta, Aatos sen hioi ja piirsi siihen kirkon kuvan. Paanuja tuotiin museolla aikanaan kuormallinen, kun tuomiokirkon sivuristeihinkin laitettiin kuparikatto.

Juu, vessa ei ole esteettinen eikä helppo kuvauskohde... Meidän onneksemme asunnossa ei siis tämän kummempaa pesupaikkaa ole, sillä se olisi meille hukkatilaa. Tähänastiset (opiskelija)vuokralaiset ovat käyttäneet kellarin suihkua, meille riittää pönttö ja pesuallas. Mööville tiedoksi: et olisi voinut antaa meille parempaa kihlalahjaa kuin ne mustakuvioiset Rustoopuorin pyyhkeet ja mustan Uhoo-saipuan. Katso nyt, kuinka hyvin ne sointuvat juuri tänne! :D

Eteiseen on koottu lasten- ja nuortenkirjoja sekä tunnearvokkaita leluja. (Skotlantia kannattava nalleparka on keikahtanut...). Haaveilin saavani nukkekotini tuonne lasiovikaappiin, mutta se onneton on vähän liian syvä. Kyse on siis isän pikkusiskolleen (terkkuja Sveitsiin!) 40-50-lukujen taitteessa tekemästä nukkekodista, ei mistään tusinalundiasta. Oikealla komero! Miksei nykypäivän asunnoissa ole komeroita? Mökillä on kuusi.

Tämä kirjahylly on olohuoneen ovipielessä. Muutama Lotta minulta vielä puuttuu ja niille on tilaa... :)

Tässä näkymää keittiöön, joka on käytännössä minun käsityö- ja askarteluhuoneeni. Pöytä ja tuolit ovat äidin rustooksia vuodelta 1954, samaa sarjaa kuin olohuoneemme nojatuolit. Mieluusti toisin ne asunnon puolelle, jos vain joskus olisi tilaa... Matto entisestä huoneestani kotikodista.

Näkymä olohuoneeseen, joka on käytännössä Samin musiikkihuone. (Älkää kysykö minulta, mihin noita kaikkia namiskuukkeleita tarvitaan. Minäkään en ole tohtinut kysyä... :) Ikkunaverhot ovat kiinni, jottei terhakka aamuaurinko (sekin joskus näkyy...) paista suoraan koneisiin.

Tässä näkymää olohuoneeseen keittiön ovelta. Nuo kunniakirjani ovat siis komeron sivuseinässä. Takaseinällä näky, jota ei meillä usein koe: tyhjiä kirjahyllyjä!! Ihanaa, että saa rauhassa käydä kirjakaupoissa ja divareissa ja kirppareilla ja notkua Huudossa, kun on tilaa kirjoille!!

Vuodesohva on opiskeluaikainen vuoteeni, jonka aikanaan sai parisängyksi, mutta sitten kovalevyyn niiteillä (!) kiinnitetyt jatkopalan jalat irtosivat. Toimii mökin sohvana ja tarvittaessa yhden hengen vierasvuoteena - jos yövieraita on kaksi, toinen saa nukkua varapatjalla lattialla. Sängynpeiton on äidin sisko kutonut minulle rippilahjaksi, isoäidinneliö-torkkupeiton kummitätini virkkasi erään asuntoni tupaantuliaisiin. Matto on äidinäidin (olisitko kummiserkku muistanut? :).

Aito kasaritaulu seinällä oli jäänyt asuntoomme entisten asukkaiden jäljiltä. Lamppu taas oli valmiina mökillä.


Tässä vielä lisäkuvaa. Seinäkello on ainoa uusi sisustusesine, joka tänne on ostettu. Oli vain niin sievä tuolla alakerran lahja- ja käsityömyymälässä. Televisio on minun vanhani, kun saimme käytetyn isomman ilmaiseksi olohuoneeseen - meille kelpaa mielellään tikipoksiton. :) Hyllyllä myös vanha videonauhuri ja kylkiäisenä tullut dvd-soitin. Videonauhurin kautta voi nyt mökillä kaapata vhs-nauhoja digimuotoon tarvitsematta tehdä viritelmiä asunnon olohuoneeseen.


Tässä hienossa kaapissa on sisällä peilinen takaseinä ja lasihyllyt. Emme ole vielä keksineet, mitä sinne tohtisi laittaa...

Ikkunaverhot aitoa 60-70-lukua Samin äidiltä. Sointuvat mumman oranssiin mattoon!


Sitten keittiöön. Ovipielen taa jää komero, jossa on lankoja ja kankaita. Lankoja on myös olohuoneen komerossa, mutta en edes kuvittele pääseväni lähelle Pelagian saalista... :) Tikkuajien neuletapaamisissa ei tajuttukaan, miksi ahdistun kasvavasta lankamäärästä, kun sitä on niin "vähän". Onhan sitä vähän silloin, kun sille on tilaa!! Arvatkaa oliko ihana saada lankalaatikot pois asunnon hallin kirjahyllyn päältä, ja nyt menee olohuoneessa Björkdalin alakaappikin kiinni, kun sieltä ei pullota mikään...

Pienellä kirjoituspöydällä ompelukoneeni, hyllyssä käsityölehtiä ja -kirjoja sekä kerijälaite. Valitettavasti en kerinlehdille ole keksinyt vielä pysyväistä sijaa. Hylly on ilmeisesti viettänyt viimeiset hetkensä ennen kirpparikohtaloa lastenkamarissa, sillä lasioveen on liimailtu tarroja. Tässäkin kaapissa on lasihylly, joten sijoitin sinne näytille posliinisen nukenastiastoni.

Seinäkello kirpputorilta, ikkunaverhot edelleen aitoa 60-70-lukua Samin äidiltä. Kivan mansikkavahakankaan Sami osti joku vuosi sitten silloisen asuntonsa parvekepöytään. Huomatkaa, että tästä huoneesta on joskus mennyt ovi nykyiseen naapuriasuntoon!


Olen lapsesta asti ihaillut tätä äidin peltipurkkia. Nyt siinä ovat helmeilytarvikkeeni. Muissa rasioissa on nappeja ja vetoketjuja sekä Kool-Aid-mehujauhepusseja värjäykseen.


Kaikelle kotoa tuodulle ei vielä ole löytynyt seinätilaa, olemme hyödyntäneet lähinnä vanhoja nauloja...


Arvatkaa nautinko näistä ikkunalaudoista... Radio on ehkä vähän liian moderni, pitäisi löytää joku "höyryradio". :)

Tässä vähän kiinteitä keittiökalusteita. Jääkaappi on irti seinästä, tulee ehkä joskus tarpeeseen jos oma jää pieneksi ennen joulua tms. Tiskipöydällä vanha espressokeittimeni ja kirpparilta viitosella ostettu tavallinen keitin. Kaapeissa on muutamia välttämättömiä astioita, mutta laatikot olen vallannut askartelutavaroilleni. Silitysrauta asuu mökillä yhdessä laudan kanssa, nyt ei tarvitse silittämään ruvetessa kaivaa lautaa siivouskomeron uumenista!


Mökillä kuuluu tietysti olla muistoja ja ulkomaantuliaisia...


...ja paljon retroyksityiskohtia. Tästä talosta ei onneksi ole aitoa 50-luvun henkeä pilattu liiallisella modernisoinnilla.



Mökkimme on niin viihtyisä, että siellä melkein asuisi! :D Kotiliesi muuten kerää nettisivuilleen ihmisten mökkikuvia. Kelpaisivatkohan nämä sinne...

12 kommenttia:

  1. Kiva mökkiprojekti, nyt voi aina sitten lähteä viikonlopuksi mökille lueskelemaan ja näpertämään!

    VastaaPoista
  2. Hmmm... jos ei minulla olisi omaa mökötysmajaani, saattaisin olla vähän enemmänkin kade...;-) Vanhemmiten olen alkanut tosissani tykätä 50-lukuisesta sisustuksesta, mutta äh, ei 90-lukuiseen omakotitaloon sellaista voi yrittää rakennella (olisi pitänyt silloin aikanaan vain etsiä kunnollinen rintamamiestalo...)Jotenkin tosi ihanaa, kun on oma mökki ihan vieressä, eikös vaan? =)

    VastaaPoista
  3. Hieno mökki, eikä tuhlaannu aikaa eikä bensaa mökkimatkoihin ja vielä jopa taliasuttava - siis ekologinen luksusmökki! Ihanaa että sait kaikki langat ja muut tarvikkeet sijoitettua yhteen tilaan. tavaroiden etsiminen hajasijoituksessa on turhaa jankulua ja energiahaaskausta.

    VastaaPoista
  4. Voi veljet, hieno mökki! Historiikkia ja antiikkia, muistoja ja paljon asioita menneeltä ajalta. Pidän tyylistänne paljon! Varsinainen akkujen lataamispaikka, mahtavaa! Paljon onnea ja rentouttavia mökkeilyhetkiä teille molemmille!

    Käsityötapaamisille oiva mesta myös :)?

    VastaaPoista
  5. Iik, ihana mökki!! nyt kun sulla on tilaa, niin käyppä vilkaisemassa Novitan neulomossa, laitoin sinne lankoja myyntiin, niistä saapi reilusti tinkiä, saisit vähän kaappeihin täytettä ;)

    VastaaPoista
  6. Tuli vaan mieleen, että eihän tuon jääkaapin ovi vaan ole kiinni? Se alkaa haista, jos on. Sanomalehti väliin, niin ilma pääsee kiertämään.

    VastaaPoista
  7. Onpas teillä nyt tilaa missä harrastaa! Mahtava mökki, kiitos että pääsimme näin virtuaalisesti sinne vierailulle :)

    VastaaPoista
  8. Joo,mökkikö,eikös tuo ole kakkoskoti tai voipi olla ihan se ykkös,jos siellä on langat ja kirjat... Hieno se kumminkin on,joten onnea! (ei tää suinkaan kadehdi,että jollakulla on langoille koti.. joku kumma vain tekee naaman vihreäksi..:D)

    VastaaPoista
  9. Ihanaisen retroa on...
    Onko sulla kuvia sun "pyyhkimistä"?
    Koitin etsiä vaan en löytänyt.
    Kaunista kesää Sinulle!

    VastaaPoista
  10. Hulppeat tilat mökillä! Tuumattiin Tikkuajissa eilen, että kaisa on mennyt mökille eikä malta lähteä.
    Onnea ja Iloa!

    VastaaPoista