torstai 6. marraskuuta 2008

Jossakin sitä on kirjoittajakin ihminen

En tainnut täällä mainitakaan, että maanantaina lähti "neuleromaanini" käsikirjoitus toiselle kustantajalle. Olin kysellyt mielenkiintoa etukäteen, ja tällä perusteella toiminta oli niin nopeaa, että tänään sain viestin: käsikirjoitus ja palaute lähtevät takaisin huomenna.

Tähän sähköpostiin vastasin varovasti tiedustellen, että palaute ei sitten taida olla positiivista, kun kerran teksti palautuu... Jolloin kyseinen kustannustoimittaja copy-pastasi minulle palautteensa. Lukekaa ja verratkaa, miten eri tavoin kirjoittajalle voi kommentoida.

Luin käsikirjoituksenne oitis, sillä aihe kuulosti kerrassaan hurmaavalta. Sujuvan tekstinne parasta antia oli ehdottomasti Annin vähittäinen valaistuminen: kuvaatte lankojen ja blogien maailmaan uppoamista uskottavasti ja kiinnostavasti.

Tämän jälkeen seuraa monta kappaletta rakentavaa kritiikkiä. Tekstini viat nostetaan esiin, mutta erittäin ystävällisesti, neuvoen konkreettisesti, mitä kannattaisi tehdä, mitä lisätä ja mitä vähentää, mitä lukija jää kaipaamaan. Voin olla samaa mieltä kaikesta: aivan, juuri tuota itsekin ajattelin, tuokin on varmaan totta, tuohon tosiaan pitäisi keksiä jotain. Ja sitten loppukaneetti:

Neuleromaani on mainio idea, ja teillä on mahtavat pohjatiedot kirjoittaa aiheesta enemmänkin. --- Jos innostutte hiomaan käsikirjoitusta, luen uuden version mielelläni. Kiitän teitä ystävällisestä tarjouksestanne ja toivotan mukavaa alkutalvea!

Muistanko väärin kun mielestäni joku kirjailija joskus totesi, että käsikirjoituksen palauttaminen neuvojen kera on parempi kuin sen hyväksyminen ilman kommentteja?

Käsikirjoituksen saatekirjeessä kirjoitin tietäväni, ettei tekstini ole vielä julkaisukelpoista. Esitin kuitenkin vienon toiveen, että kustantajan edustaja ammattilaisena näkisi virheiden läpi, onko siinä potentiaalia ylipäänsä. Olen suorastaan mykistynyt ja imarreltu siitä, että tämä ammattilainen on jaksanut kirjoittaa minulle tekstistä pitkän - sillä se oli pitkä - arvion neuvoineen. Toisin kuin se toinen, joka vain antoi ymmärtää, ettei tämä toimi. Toki ymmärrän, että molemmilla kerroilla on kyseessä yhden ihmisen mielipide, mutta tykkään enemmän siitä ihmisestä, joka ei teilaa vaan haluaa auttaa!

Nyt kun vain ehtisi muokata tekstin. Mikäs nettikauppa sitä aikaa halvimmalla myikään??

J.K.1: Uusimmassa Kotiliedessä on sivutolkulla ihanaisia käsityöohjeita!

J.K.2: Käsityöaitta Fionan kotisivut ovat muuttaneet, ja nettikauppa on avattu!

14 kommenttia:

 1. Lykkyä tykö tekstin muokkaukseen! Mä jo ajattelinkin,että kyllä siinä sun romaanissa on varmaan kiinnostavia kohtia....:)

  VastaaPoista
 2. Ai miten niin? Eikö se ole ihan normaalia, että jollakin on lankaa kylpyhuoneessa..? :D

  VastaaPoista
 3. Mie odotan innolla.
  Ja niin kiva kuulla tuollaisesta ihanasta kustannusihmisestä joka todella osaa antaa mainiosti palautetta, sitä rakentavaa.
  Piristi mun päivää näin ihanat uutiset. :)
  Mulla oli muuten tänää hankalaksi ja rankaksi (henkisesti) epäillyllä reissulla bambu-merinolankaa (ihanan väristä) mukana et voin sit hiplata sitä jos paha paikka tulee. En tarvinnu. Mutta sen näkeminen siellä kyllä piristi

  VastaaPoista
 4. Upeeta Kaisa. Tuollahan jaksaa taas monta aikaa eteenpäin.

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa! Toivottavasti jaksat vielä sitä työstää.

  VastaaPoista
 6. Hienoa! Kyllä me vielä päästään lukemaan kotimaista neuleromaania. :o) Ja todella hienoa paneutumista kustannustoimittajalta; teilaaminen on helppoa, rakentavan kritiikin antaminen vaatii jo taitoa ja sydäntä.

  VastaaPoista
 7. Yes! Ja kyllähän kaikilla on lankaa ja villaa kylppärissä! Vai eikö.... Luulin olevani normaali ;)

  VastaaPoista
 8. Hieno homma! Itsekin kirjoitan ja vaikken ole tekstejäni vielä kustantajille tarjonnutkaan, olen silti käyttänyt erilaisia kanavia (netti ja ystävät nyt lähinnä) kirjoitusteni esiin tuomiseen. Kaikkein pahinta on tosiaan se, jos ei saa minkäänlaista palautetta, ja kaikkein onnellisimmaksi tulen kunnollisesta rakentavasta kritiikistä. Olen huomannut tämän nyt toisella vuodella Viita-akatemiassa: joka kerta kun vien sinne tekstejäni, saan roppakaupalla hyvää rakentavaa palautetta ja aivan hehkun onnesta sitä vastaanottaessani. Tosin kyllähän sekin ilostuttaa, jos joku sanoo, että teksti on hänen mielestään hurjan hyvä ja valmis sellaisenaan... :)

  Onnea kirjaprojektiisi!

  VastaaPoista
 9. Onnea tuosta palautteesta! :) Hyvältä vaikuttaa, ei muuta kuin työstämään sitä tekstiä vaan lisää! :) Eikös kirjan kirjoittamisessa ole muistaakseni 10% inspiraatiota ja loput 90% perspiraatiota, eli sitä työtä, työtä ja vielä kerran työtä? Mutta ihan varmasti se kannattaa, ja toivottavasti saat työhön potkua myös siitä tiedosta, että meitä on täällä monta, jotka tulemme sen sinun kirjasi ostamaan hyllyymme. Että jos vuoden päähän joulumarkkinoille saataisiin se, jookos? ;)

  Meillä ei ole kylläkään kylppärissä eikä vessassa säilytyksessä lankoja, jollei sitten lasketa sitä, että kodinhoitohuoneessa (kylppärin vieressä) on minun käsityökaappini. ;) Mutta minä kyllä tunnustan "pitkillä istunnoilla" neulovani vessassa... ;)

  VastaaPoista
 10. tämähän kuulostaa vallan lupaavalta..upeeta! :)

  VastaaPoista