tiistai 10. huhtikuuta 2007

Lämmin poncho kesäksi

Toivon totisesti, etten ole mikään neuloma-ennustaja. Huomaan nimittäin neulovani ja suunnittelevani innolla kaikenlaista lämmintä kesäksi. Niin kuin esimerkiksi mohairpuseroa - suuri ja lämmin kiitos kaikista kommenteista ja vinkeistä! Perästä kuuluu...

Toisaalta, ei ole oikein uskottavaa että ensi kesä voisi olla ihan niin kuuma kuin viimeksivietetty. Ja koska tiedän, että joudun (taas) viettämään kohtuullisia aikoja museolla ja ehkäpä muissakin ulkoaktiviteeteissa, päätin tehdä itselleni oikein oikeasti lämpimän ponchon.

Minähän putosin lankahamstereista melkein viimeisenä päivänä, kun en malttanut olla ostamatta lisää Rustika-lankaa. Mutta ei se harmita, lanka on ihanaa! En tosin vieläkään ymmärrä, miksi sitä varten ei ole olemassa kunnon ohjeita. Miksi Novita laskee myymälöihin langan mutta ei vinkkaa, mitä kaikkea siitä voisi tehdä??

Aloitin Rustikasta ensin villatakkia, jonka etukappaleisiin ajattelin harjoitella palmikkoa. Aivan, minä en ole ikinäkoskaan tehnyt palmikkoa. Olin neulonut takakappaletta noin 15 cm kunnes totesin a) etten tahdo villatakkia ja b) olin jostakin syystä neulonut nro 5 puikoilla, vaikka Rustikaan käytetään nro 8:aa.

Purkuun ja nettiin - siis lanka ja minä!

Olin meidän Hämeenlinnan reissullamme nähnyt kävelykadulla eräällä tytöllä aivan ihanan ponchon: se oli pitkä ja oikeasti lämpimän näköinen, siinä oli huppu - ja se oli vielä omenanvihreäkin, mikä minun silmissäni oli paljasta plussaa. :) Muistelin, että olisin nähnyt vastaavan ohjeen Kristelin tekemänä Ullassa.

Kun löysin ohjeen, totesin, ettei tämä ihana Punahilkka-poncho ollut aivan sellainen kuin Hämeenlinnan tytöllä. Mutta mitäpä siitä! Tällaisen tekisin, siinähän oli huppu ja kaikki. Ja palmikkoa.

Luin sitten ohjetta vähän tarkemmin. Ensinnäkin se oli Aino-langalle, ja toiseksi palmikko vaikutti vähän turhan haastavalta ihmiselle, joka ei ole ikinä edes kokeillut moista. Siis hakemaan ohjetta Rustikalle. Se löytyi onneksi Riitan blogista - itse asiassa Novitankin sivuilla Riitan Rustika-poncho on niitä ainoita ohjeita tälle langalle, siis senkin on tehnyt joku muu kuin Novitan suunnittelija!

Hyvä, nyt minulla oli ponchon ohje. Mutta edelleen halusin sen palmikon. Vielä kerran nettiin - ja kiitos, Käspaikka! Sellainen palmikko-ohje, että tyhmäkin ymmärtää.

Vihdoin pääsin työhön. Palmikon tekeminen oli helppoa ja hauskaa! Ja Rustikan neulominenkin oli hauskaa, sillä paksuudeltaan vaihteleva lanka oli jotenkin viehättävää. Se vain harmitti, etten voinut käyttää uusia ihania silmukkamerkkejäni, kun neuloin nro 8 puikoilla.

Niin syntyi minun lämmin ponchoni kylmiin kesäiltoihin: malli on Riitan, palmikkoidea ja huppu Kristelin... Tietysti ompelin hupun hassusti ja oikealle puolelle jäi ruma sauma (laiskuus iski siinä vaiheessa enkä jaksanut ruveta opettelemaan Kristelin suosittelemaa kolmen puikon päättelyä), mutta toisaalta huppu roikkuu enimmäkseen niskassa, eli sievä sisäsauma näkyy...

Tässä siis Kaisa edestä (aina yhtä herttaisena valokuvassa, plääh!! Tuo "läiskä" olkapäälläni on muuten auringonkiloa):

...ja tässä Kaisa ja huppu takaa:

Nauran tässä, koska Sami nauratti... :)

(Ja jos joku ihmettelee, niin tuo arkun päällä oleva kasa koostuu nalleista ja pupuista, ja niiden päällä oleva "levy" on hyvä ja tukeva pahvi jota en ole malttanut heittää pois mutta en vielä ole löytänyt sille tilaakaan... :)

10 kommenttia:

 1. Hauskannäköinen poncho. Vaikka Suomen suvi olisi kuinka lämmin, niin illan viilentyessä on varmasti mukava laitta poncho päälle.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti en kuulu samaan neulomaennustajien lajiin (rotuun?), koska minulla on ihan hirmuinen hinku neuloa lapasia ja sukkia....

  VastaaPoista
 3. Upea poncho!
  Millasta tein viime kesänä moebiuksen. puserovinkkiä en siihen osaa antaa. On kyllä ihana lanka. Tuosta väristä olen tehnyt salomonin solmu ponchon ja siitä tuli ihana.

  VastaaPoista
 4. Nätti poncho nätinvärisestä langasta. Ja hienosti suunniteltu, keräämällä kerätty - sopii Kerällä-blogiin! =)

  VastaaPoista
 5. Saitpa todella hienon palkan vaivannäöstäsi! Olen ennenkin ihaillut kekseliäisyyttäsi - minä kun helposti tyydyn siihen, että jos ohjetta haluamaani ei löydy, niin sitten ei sellaista tehdä.

  VastaaPoista
 6. Kaunis poncho ja sopii sulle kuin nenä päähän!

  VastaaPoista
 7. Onnistuipa hienosti ja on herkullisen väriinen. Tuothan sitten jonnekin näytille.

  VastaaPoista
 8. Varmasti tarpeen ainakin jossain vaiheessa kesää..ja jos varustautuu kesään lämpimästi, niin silloin kesäkin voi olla lämmin (vrt. ota sontikka mukaan, niin ei varmasti sada ;))

  Kolmen puikon päättely on oikeasti tosi simppeli juttu, ja sillä saa saumasta todella siistin, kannattaa opetella!

  VastaaPoista