lauantai 9. maaliskuuta 2013

Pienistä palasista

Elämääni Kurakauppalassa ja Facebookissa seuraavat tietävätkin, että elämässäni on meneillään vaikea kausi. Kehitysvammaisella Maria-siskollani todettiin talvella maksasyöpä, ja nyt se tuntuu etenevän vauhdilla.

Voimat ovat siis vähissä, mutta ihmisen mieli on ihmeellisen armollinen ja antaa joskus unohduksen. Niinpä tänä huikean aurinkoisena pakkaspäivänä olen istunut ruokailuhuoneen pöydän ääressä ja mineillyt pitkästä, pitkästä aikaa. Koska tässä asunnossa minulla ei ole omaa askartelutilaa, ja koska nukkekotini (sekä vanha että uudissiipi) on nostettu Stella-kissan saavutettavilta kirjahyllyjen päälle, mineilyharrastus on jäänyt täysin.

Viime sunnuntain messut kuitenkin herättivät taas innostuksen. Vielä kun keksisi, mihin nukkikset voisi sijoittaa niin, että minä yltäisin hyvin - kissa ja lapsivieraatkaan eivät ole sinällään ongelma, sillä olen ajatellut laittaa nukkiksien eteen jonkin pleksisysteemin osin pölysuojaksikin.

Missä te pidätte nukkekotejanne?

Ensin ajattelin vain koota messuilta ostamani Gepetton kukkajalan - mutta kun kerran vaivauduin hakemaan liiman, ajattelin koota samalla myös tuolit. Vinkkinä teille, jotka harkitsette näitä koottavia huonekaluja: kootkaa ajatuksella. Olisin oikeasti kaivannut tuoleihin kunnollista ohjetta, jotta olisin tiennyt, missä järjestyksessä osat kannattaa liimata. (Ja kukkapöydän ylälevy on sitten niin sivussa kuin olla voi, vaikka muka tarkasti katsoin, että jalat tulevat keskelle...)


Innostuin vieläpä maalaamaankin tuolit, kukkajalka oli ruskea jo valmiiksi.


Kaivellessani mineilylaatikkoani löysin kaksi kittiä, jotka olen saanut aikoja sitten isoltaveljeltä ja kälyltä lahjaksi. Olin onnistunut unohtamaan ne täysin, mutta nyt innostuin.


Toisesta kitistä sai keinotuolin, kirjakaapin, pöydän ja lampun (!), toisesta pöydän ja tuolit. Mukana tuli isot läjät erilaisia koristeita, samoin nukke tuli keinutuolikitin mukana. Mööpelien osat siis vain painettiin irti levystä ja pujoteltiin lomittain, mutta en silti suosittelisi näitä ihan pienille lapsille, sen verran hankalaa kokoaminen oli välillä aikuisellekin.


Hilda-rouva on erittäin tyytyväinen viime aikojen ostoksiin, varsinkin salin komeaan uuteen mattoon. Vielä pitäisi hankkia verhot ja fiikus tuohon kukkajalalle, ja ennen kaikkea toppauttaa salinkalusto...


Eikä rouva ole jäänytkään laakereilleen lepäämään, vaan on kutsunut taloon tutut puusepät jo muihin töihin. Jaakko on tyytyväinen, kun nuori puuseppä nikkaroi hänelle nopeasti pari tuolia ja kirjakaapin. Hänen huoneensa alkaa olla verhoja vaille valmis. Eikö vain "lasten" kirjakaappi muuttanutkin muotoaan, kun sen maalasi ja täytti nettiprintistä kootuilla kirjariveillä!


Lastenkamariinkin on saatu suuri matto, ja vaatekaappi on maalattu. Koristeet ovat noiden koottavien kittien mukana tulleita siirtokuvia. Pulpetilla Aino-tytön koulukirjoja. Lieneekö joku suvusta vieraillut ihan keisarin pääkaupungissa Pietarissa, kun lapsilla on iso maatuskanukke? Pelit on kyllä heitelty kaapin päälle niin sikin sokin, että vähän pitäisi järjestää...Myös vanhempien makuuhuoneessa on oltu asialla, ja sekä vuode että vaatekaappi on maalattu. Mutta kuka onneton on unohtanut tuon yhden posliiniesineen näkyviin, krhm... Myös sängyn saniaiskoristeet ovat siirtokuvia. Lakanat pitäisi vielä laittaa paikalleen!Mutta missä on Iita, joka on jättänyt Mantan yksin vastaamaan leipomuksista?

 

Kirvesmiehillä oli meneillään melkoinen urakka: talon uudelta puolelta puuttuivat portaat. Se nuori puuseppä oli pyytänyt Iitaa tarkastamaan tehdyn rungon, ja Iita tekee työtä käskettyä. Vähän häntä punastuttaa - nuori kirvesmies on kovin komea...


Minähän olen tunnetusti ollut totinen lapsi (ja kieltämättä yhä! :). Niinpä minua häiritsi hirveästi, kun isän tekemässä nukkekodissani - joka on nyt tämän kartanon vanha osa - ei ollut rappuja yläkertaan. "Traumani" on niin laajasti tunnettu, että halusin jo puoleksi vitsinä tehdä raput talon uuteen osaan. Varmaan jo pari vuotta sitten kasailin tämän porrasrungon pahvista, valokuvapaperista ja jonkin jouluvalon muuntajan laatikosta.Vihdoin tänään sain aikaiseksi tapetoida seinät, liimata puuprinttiä portaisiin ja viritellä kaiteet cocktail- ja saslik-tikuista. Aloin suuresti kunnioittaa kaikkia rakentajia, kun yritin saada viritystä kuntoon. Jouduin luopumaan suunnittelemastani portaidenaluskomerosta, ja kun sain raput valmiiksi, tajusin, etten kaiteen vuoksi saakaan niitä pujoteltua välikaton aukkoon... Tarkoitus kun oli tehdä rapuista irralliset, jotta ne voidaan nostaa tarvittaessa pois, sillä Iitan huone on rappujen takana.


Onneksi en rappuihin tuhlannut mitään kalliita materiaaleja, koska saattaa olla, että ostan ne sittenkin valmiina. Joka tapauksessa olen kauhean tyytyväinen aikaansaannoksiini ja siihen, että talossani vihdoin tapahtui jotakin. Ja muutaman tunnin verran oli vähän helpompi olla, kun keskityin näihin.

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana lukea näitä nukkekotijuttuja ja muitakin tietty. Hienot portaat sait tehtyä, tekeminen helpottaa jos on jotain ikäviä asioita. Jaksamista teille sinne. Oman nukkekotini annoin veljen tytölle, roombox on mielessä, mutta saa nähdä milloin. t.Ansku

  VastaaPoista
 2. Tosi kivoja minijuttuja. Minullakin on ollut taukoa tästä harrastuksesta. Varenkan kartano on eteisessä lipaston päällä. Tonttula (jossa ei ole etuseinää tällä hetkellä) on työpöydälläni. Se vie siinä liikaa tilaa. Odotan, että saisin tyhjän akvaarion kaatopaikalle ja sitten Tonttulan sen tilalle akvaariokaapin päälle.

  VastaaPoista
 3. Todella ikävä lukea siskosi sairastumisesta! Toivon kovasti voimia sinulle ja läheisillesi, ja siskollesi paljon hyviä päiviä elämään!

  VastaaPoista
 4. Hienot raput olet tehnyt. Puuhastelu pitää edes vähän aikaa ajatukset muualla. Rankkaa on katsoa sisaren hiipumista. Voimia sinulle.

  VastaaPoista
 5. Jätäpä kaiteet pois. Talossasi asuu vain tervekinttuisia nuoria ihmisiä, eikös vaan? Ei ne vielä käsitä, että joku voi olla vanha tai vaivainen. - Mineily on tosiaan mitä parhainta terapiaa ja nyt varsinkin.

  Ei tässä oikein osaa edes lohduttaa muuten kuin että Maria on kaikin puolin hyvissä käsissä, mutta teidän raskas tehtävänne ehkä on vain päästää irti ja luottaa Taivaan isän hyvään hoitoon.

  VastaaPoista
 6. Pieniä lepotaukoja tarvitsee välillä, kuten mineilyn ajatuksien vienti.
  Voimia Sinulle ja läheisillesi jaksaa kulkea eteenpäin--vaikkapa hetken!

  VastaaPoista
 7. Voimia Kaisa sinulle ja teille muille Marian läheisille, sekä tietysti hänelle itselleen!

  VastaaPoista