perjantai 21. joulukuuta 2007

Satu pikku tontusta

Tämän joulusadun myötä haluan toivottaa kaikille rakkaille blogiystäville
toiveet täyttävää joulua ja hyvällä tavalla unohtumatonta tulevaa vuotta!


Olipa kerran

pieni tonttu, joka piti kovasti lämpimästä. Erityisesti se piti pehmoisista, lämpimistä lankakeristä ja niistä neulotuista vaatteista. Pikku tonttu neuloikin paljon puseroita, sukkia, lapasia ja myssyjä sekä pukinkonttiin että muille tontuille ja itselleen.

Mutta pikku tontun harmiksi Korvatunturilla oli kovin vähän säilytystilaa tonttujen omille henkilökohtaisille tavaroille. Joulupukki tai edes Joulumuori eivät ymmärtäneet, etteivät kaikki tontut tyytyneet askeettiseen elämään. Kuitenkin Korvatunturin oman tuotannon raaka-aineille varattiin isot hallit säilytystiloiksi. Siellä oli ihan oma osastonsa langallekin, josta neulojatontut valmistivat pehmeitä paketteja.

Pikku tonttua harmitti erityisesti se, että sen omat ihanat pehmoiset lämpöiset lankakerät pursuilivat esiin niistä vähistä laatikoista, jotka tontuilla oli omille tavaroilleen. Pikku tontusta ei ollut yhtään mukavaa, että muut tontut potkaisivat vahingossa lattialle tipahtaneita keriä ja joskus Korvatunturin kissat retuuttivat niitä leikkikaluikseen.

Syksy oli Korvatunturilla kiireistä aikaa. Pikku tonttukin osallistui ahkerasti pukinkontin täyttämiseen. Pitkät päivät se istui omassa tuolissaan Joulupukin pajassa ja antoi puikkojen lentää. Monta lämmintä vaatekappaletta valmistui sen käsistä paketoijatonttujen käärittäviksi.

Vihdoin joulukuussa kiire alkoi hellittää. Viimeinenkin tarpeellinen sukkapari ja pipo oli saatu valmiiksi ja paketoitu odottamaan jouluaattoiltaa. Pikku tontulla oli hetki aikaa hengähtää.

Tepsuttaessaan makuukomeroonsa se huokasi nähdessään ylitäydet lankalaatikkonsa. Kiireisen syksyn aikana ei pikku tonttu ollut ehtinyt kuluttaa paljonkaan lankaa itseensä. Kuitenkin ideoita sen pikku päässä oli pyörinyt paljon. Erityisesti sitä oli vaivannut kolme paksua lankakerää, joista yksi oli säästynyt entisestä työstä ja kaksi saapunut ystävän lahjana.

Nyt tonttu päätti tarttua noihin lankakeriin. Ne olivat isoja ja veivät paljon tilaa, joten niiden neulominen auttaisi saamaan kaikki lankalaatikot kiinni. Se penkoi langat esiin ja haki sitten pikku kirjahyllystään ohjelehden. Suunnitelmissaan pikku tonttu oli aikonut tehdä noista langoista myssyn ja lapaset itselleen, mutta nyt se muisti nähneensä lehdessä oikein kivan nutun ohjeen. Vielä se ehtisi valmistaa nutun itselleen aattoillan retkeä varten, Joulupukin reen jalaksilla kun monesti alkoi paleltaa.

Pikku tonttu etsi lehdestä ohjeen. Se oli aika epämääräinen. Neuleen puikkokokoakaan ei sanottu, vaan käskettiin valita oman maun mukaiset puikot. Kilttinä pikku tonttuna se etsi puikkokoristaan langan vyötteen mukaiset puikot ja alkoi neuloa.

Paksu pehmoinen lanka kiertyi puikoille, silmukka liittyi silmukkaan ja neule eteni nopeasti. Pikku tonttu vertasi monta kertaa ohjetta ja työnsä pituutta ja ihmetteli, mutta neuloi ohjeen mukaisesti.

Neulottuaan takakappaleen ja jatkettuaan siitä etukappaleisiin pikku tonttu ompeli sivusaumat ja poimi hihansuusta ohjeen mukaisen määrän silmukoita. Sitä epäilytti koko ajan enemmän, ja lopulta se sovitti nuttuaan.Ei tule mitään, totesi pikku tonttu. Tämähän on pelkästään hartianlämmitin ja siihenkin liian tiukka!

Se harmitteli hetken. Mutta tontut ovat yleensä ottaen hilpeää väkeä, eikä pikku tonttukaan jäänyt kauan murehtimaan asiaan. Sen sijaan se päätti tehdä sille jotakin. Se penkoi taas puikkokoriaan ja etsi lähestulkoon paksuimmat puikot jotka omisti. Sitten vain purkamaan vanhaa työtä ja neulomaan uutta kaksi numeroa paksummilla puikoilla.

Nyt pikku tonttu mittaili nuttua työn edetessä ja mittasi hiha-aukot sopiviksi silmukkamääristä piittaamatta. Lankaa kului, mutta käydessään Joulumuorin kanssa lähikaupungissa ostoksilla pikku tonttu osti kerän lisää ja vielä toisen kerän valkoista ja pehmoista lankaa.


Valkoisella pörrölangalla pikku tonttui neuloi hihansuut ja kauluksen. Sitten se virkkasi pylväitä nutun rintamukseen. Lopuksi se vielä poimi silmukoita alareunasta ja jatkoi nuttuun lisää pituutta, ettei sen Joulupukin pajassa vetoa saanut ristiselkä joutuisi alttiiksi kylmälle. Lopuksi helmaankin tuli kaistale valkoista ja pehmoista neuletta.

Niin oli nuttu valmis. Lankaa oli jäljellä vielä sen verran, että pikku tonttu neuloi itselleen lämpöisen myssyn pakkaspäiviä varten.


Nutun ja myssyn valmistuttua pikku tonttu sovitteli niitä tyytyväisenä mutta mietteliäänä. Se tiesi, että yleensä mukavassa villapaidassa viihtyvä Joulupukki pukeutui erityisesti Amerikkaan mennessään punaiseen nuttuun, jossa oli valkoiset hihansuut ja helma. Se myös tiesi, että Joulupukin serkku, naapurimaan Pakkasukko pukeutui siniseen nuttuun, jossa oli turkista. Mutta missä voisi käyttää vihreää nuttua, jossa oli valkoiset hihansuut ja helma?


Sitten pikku tonttu keksi. Sehän kävi pienestä irlantilaisesta tontusta. Nyt ei haittaisi, vaikka lapset Irlannissa tai Yhdysvalloissa sattuisivat näkemään sen vilahtavan takan ääressä, kun lahjoja laitettaisiin paikalleen yön hetkinä - ne huomaisivat heti, että kyse oli pienestä irlantilaistontusta.


Onnellisena pikku tonttu kääri uuden nuttunsa siististi kasaan ja ryömi lämpimän vällyn alle nukkumaan. Pian olisi aattoilta ja edessä pitkä matka Joulupukin reen jalaksilla.

Ohje: Nutussa Novita talvi 2007 / 85, myssyn aloitussilmukkamäärä 60
Lanka: Novita Mambo 400 g ja Teddy 100 g
Puikot: 10 mm
Muuta: Ohje oli valitettavan huonosti kirjoitettu. Jos tarkoitus on tehdä helppo neuleohje nuorille, eikö silloin pitäisi kertoa selvästi kaikki tärkeät tiedot, kuten puikkokoko? Epämääräisyys häiritsi - 8mm puikoilla ei tosiaan saanut kuvan mukaista harvaa neuletta. Mutta sähläämisen jälkeen tulos on oikein mukava! Myssystä olisin halunnut kunnon hiippalakin, mutta lanka loppui kesken.


22 kommenttia:

 1. Katos vaan!Saman ohjeen kanssa minäkin nyhräsin tässä joku aika sitten.Käyhän vilkaisemassa minun versiotani kyseistä nutusta:D!Marraskuulla sitä taisin väkertää.
  Minä vaihdoin puikot 10 mm,enkä silti saanut ohjeen mukaista jälkeä aikaan.Mutta ihan käyttökelpoinen kotilämmike siitä tuli kuitenkin:)
  Oikein hyvää joulua!!!
  www.marjanoma.vuodatus.net

  VastaaPoista
 2. Olipas mukava tarina.... ja kiva lopputulos!
  Muuten....muistaakseni METSÄtontulla on vihreät vaatteet....jotain mielikuvaa Suuresta tonttukirjasta??

  VastaaPoista
 3. Ihana satu. Hyvä tunnelma loppukuvissa.

  Hieno juttu ettet heittänyt kirvestä kaivoon alkumetrejen jälkeen. Tamperelaisten neulepikkujouluissa oli mörvelökisa, tuo alkuperäinen nuttuyritys ei olisi päässyt palkinnoille, sen verran komeita oli kaapeista kaivettu, mutta osallistumaan olisit päässyt, sen verran erikoisen kokoinen oli nutuksi. Varsinainen valmis tuotos on komea!

  VastaaPoista
 4. Rauhallista ja mukavaa joulua :)

  VastaaPoista
 5. Ihana tarina! :) Kiva tuli nutusta. :) Ihanaa Joulunaikaa sinulle! :)

  VastaaPoista
 6. Mukavaa joulunaikaa sinulle! Ihana tarina... :-)

  VastaaPoista
 7. Oikein mukavaa joulunaikaa myös sinulle. Mukava tarina, ja hauska lopputulos.

  VastaaPoista
 8. Riemullista joulujuhlaa ja hyvää tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
 9. Hyvää joulua teillekin!:)

  VastaaPoista
 10. Tumma taivas jouluyönä,
  tähdet tuikkii valovyönä.
  Ilmassa on ripaus taikaa,
  rauhallista joulun aikaa!

  VastaaPoista
 11. Ihana tarina ja kaunis lopputulos!


  Riemullista joulujuhlaa seimen äärellä!

  VastaaPoista
 12. Ihana tarina, kiva, että päättyikin onnellisesti (ja toivottavasti pukki tuo lisää langansäilytyslaatikoita - tonttu ehdottomasti ansaitsisi ne, kun on ollut niin ahkera)!
  Oikein hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
 13. Kiva tarina ja lopputulos tosi hieno!
  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 14. Iloista joulua irlantilaiselle tontulle!

  VastaaPoista
 15. Lankakomeron tonttu toivottaa hauskaa joulunaikaa vihreänuttuiselle Kaisa-tontulle.

  VastaaPoista
 16. Kaunis tarina.
  "Joulupukille toive, että vihreänuttuisen tontun lankakerille löytyisi enemmän laatikoita".
  Joulurauhaa sinulle sekä läheisillesi ja Onnea Vuodelle 2008.

  VastaaPoista
 17. Joulun aikaa rauhaisaa,
  vuotta hyvää alkavaa !

  VastaaPoista
 18. Sytytellään kynttilöitä,
  ja siitä hyvän mielen saa.
  Valaisemaan juhla öitä,
  on joulun aika leppoisaa.

  Levontäyteistä Joulua.
  Toivottelee jantta

  VastaaPoista
 19. Rauhallista joulua sinne Pohjanmaalle!

  VastaaPoista