tiistai 30. marraskuuta 2010

Kaisa kysyy neuvoa ja testilukijoita

Jotkut teistä tietävätkin, että työskentelen nykyään osa-aikaisena (20 h / vko) nuorten verkkolehti Kantin projektityöntekijänä. Homma on kovin vaihtelevaa, välillä eivät viikon tunnit riitä ja välillä taas tekeminen loppuu. Koska Kanttia ylläpitää Seinäjoen seudun nuorisotiedotus- ja neuvontahanke JIBBO, autan tarvittaessa myös siellä.

JIBBO on esillä monissa nuortentapahtumissa, joissa pitää olla aina jotakin kivaa tekemistä. Tämän vuoden loistoidea on ollut leikata erivärisistä lakanakankaista tilkkuja ja antaa nuorten piirtää tai painaa niihin kuvia. Noiden tilkkujen kuvia olen  nyt "välikäsitöinäni" kiinnittänyt silittämällä ja ommellut peittoja, jotka aikanaan lahjoitetaan päiväkodeille.

Ompelen peittoja "mökillä" ja kuva on näpätty kännykällä, mutta näette, mistä on kysymys.

Tilkuista on nyt koottu noin 4 x 6 tilkun peittoja. Tarkoitus on ommella niihin samasta kankaasta reunat ja sitten jostakin muusta tausta. Ja nyt kysyn teiltä viisaammilta neuvoja, kun itse olen tilkkujen kanssa ihan noviisi. Onko reunuksiin olemassa joku niksi joka pitää tietää? Millaista taustaa suosittelette? Peitot tulevat lähinnä satupeitoiksi, joten niiden päällä istutaan ja peuhataan, ne eivät ole niinkään unipeittoja. Pitääkö tikata vielä päältäpäin? Onko jotakin muuta, jota minun pitäisi ottaa huomioon?

Sitten toinen asia. Jotkut teistä ehkä muistavat, että kun kolme vuotta sitten olin kohtuupitkään työttömänä, hain epätoivoissani apurahaa Pohjanmaan taidetoimikunnalta - ja sain. Sen rahan varassa sinnittelin kasaan "suuren suomalaisen neuleromaanin" käsikirjoituksen. Käsikirjoitus kävi kahdella kustantajalla, joista ensimmäinen ei tykännyt yhtään ja toinen antoi hyviä ohjeita muokkaukseen sekä lupasi lukea tekstin uudestaan niiden jälkeen.

Tässä vaiheessa olin jo päässyt töihin, joten muokkaaminen jäi. Koko ajan se on minua vaivannut, kuten kaikki, mikä jää kesken omaa saamattomuuttani. Niinpä nyt osa-aikatyöläisenä otin itseäni niskasta ja kaivoin käsikirjoituksen esiin. Kysyin kustantamosta, onko tarjous uudelleenluvusta vielä voimassa. Kuulemma on, "kun aihekin taitaa olla edelleen ajankohtainen".

Olen nyt siis muokkaillut käsikirjoitusta paitsi kustantajan ohjeiden mukaan, myös ajantasaistamalla. Ilman sitä en olisi tajunnut, miten paljon neulemaailma on muuttunut vain runsaassa kahdessa vuodessa! Suomalaiset Neuleblogit -sivusto on olemassa, mutta neuletapaamisista ei sieltä enää löydä tietoja - ja Ravelryyn voi rekisteröityä tuosta vain, ei tarvitse enää jonottaa! Puhumattakaan lehtien ja kirjojen nimistä ja suosituimmista neulemalleista, jotka kaikki ovat muuttuneet...


Ihania ihmisiä on nyt ilmoittautunut tarpeeksi, lämmin kiitos! Palaan asiaan... :)

Niinpä nyt kysyisin arasti, löytyisikö Kerällä-blogin ystävistä 2-3 ihmistä, jotka jaksaisivat lukea käsikirjoituksen läpi ja kommentoida? Kiitokseksi voin luvata tekijänkappaleen ja nimen + mahdollisen blogiosoitteen kirjaan, mikäli se ilmestyy - ellei ilmesty, saatte vaikka suklaata. :)

Aikataulusta en osaa sanoa mitään, sillä laiskoteltuani pari vuotta minun pitäisi tietysti saada työ käsistäni nyt heti... Mutta en näe ongelmana sitä, että teksti olisi vielä esilukijoilla, vaikka se lähtisi jo kustantamoonkin. En ollenkaan kuvittele, että se menisi vielä tälläkään kertaa sellaisenaan läpi, niin että korjausaikaa on kyllä. (Ja jos tuntuu ihan toivottomalta "oikean kustantajan" suhteen, niin mikäpä estää minua julkaisemasta tätäkin nettiromaanina...)


Jos teksti kiinnostaa, laita minulle sähköpostia (se kaksi-o-kirjaiminen kaisantuumooksia ät gmail piste com)! Todennäköisesti lataan kirjan tämänhetkisen version Google Docsiin ja lähetän esilukijoille vain linkin, kukin saa sitten ladata tekstin omalle koneelleen.

4 kommenttia:

 1. Hieno juttu tuo kirjan valmistuminen ja apulukijat. Onnea hommaan!
  Tuohon tilkkujuttuun toivoisin sinun saavan paikalliselta tilkkukillalta ohjeita, onko omalla paikkakunnallasi sellaista tai sitten käyt kysymässä kansalaisopistosta neuvoa? Jos ei löydy niin lainaa kirjastosta Tilkkutöitä ja tikkauksia, Otava, Diana McClun ja Laura Nownes, tämä on mielestäni paras tilkkukirja ikinä. Siinä on hyvin selostettu ja näytetty miten tilkkupeitto valmistetaan. Noista peitoista tulee näköjään tosi kivan näköisiä.
  Terv. Lea P.

  VastaaPoista
 2. Hei Kaisa,
  Tilkkupeitot koostuvat kolmesta kerroksesta: päällinen,vanu ja taustakangas, joka voi olla myös lakanakangasta tai kertomaasi tarkoitukseen esim flanellia, joka on kutistettava pesemällä. Nämä kolme kerrosta tikataan yhteen esim. ruutujen saumojen mukaan keskeltä ulospäin, ettei tule ryppyjä. Kolme kerrosta voi kiinnittää toisiinsa hakaneuloilla ompelua varten. Lopuksi peitto huolitellaan vinokaitaleella. Kiinnitysohje saattaa löytyä netin Käspaikasta. Tai laita viestiä, niin yritän selittää, kun siihen asti pääset. Mukavia viimeistelyhetkiä.

  VastaaPoista
 3. Tuleepa upea tuosta tilkkupeitosta. Tilkkutöitä ja tikkauksia kirja on hyvä opas. Olet saanut myös ihania palmikkolapasia aikaan. itse pidin ankaran flunssan, joten en ole jaksanut käydä aikaisemmin vilkaisemassa.

  VastaaPoista
 4. Voi ihanuus, hieno idea ja toteutus myös tuossa tilkkupeitossa!

  Kiva, että sait kirjalle lukijoita, mä ilmoittaudun sitten ekana lukemaan itse kirjan! Kun taas vähän näköjään myöhästyin tuosta oikolukuhommasta. Se olis kiinnostanut tottavie! Onnea kirjaprojektille joka tapauksessa, haastavaa onkin kirjoittaa ajankohtaisesta aiheesta, kun ajankohtaisuus tuntuu nykyään vanhenevan monta kertaa vuodessa!?

  VastaaPoista