torstai 8. lokakuuta 2009

Elämää ennen ja jälkeen messujen

Elämä alkaa vähitellen voittaa. Kuolemanväsy on edelleen - jos on messuilla kolme päivää työn puolesta, siitä saa vapaata, mutta nyt piti herätä maanantaiaamuna kahdeksaksi arkihommiin - mutta jos sitä saisi tulevan viikonlopun levätä...

Ennen messuja valmistui ja kuvattiin monella tavalla pähkähullu vaate. Ensinnäkin ohje oli - öö - no, minä en tunnetusti ole ollut ensimmäisenä jonossa, kun käsityskykyä on jaettu, mutta kyllä minä sentään yleensä ohjeen ymmärrän. Tätä en.

 
Kyseessä on Suuren Käsityölehden edellisessä numerossa julkaistu palmikkotunikan ohje. Se oli käännetty Rowanin ohjelehdestä ja tunnetaan myös nimellä Stockport (RavLink). Olisi mielenkiintoista nähdä alkuperäinen englanninkielinen ohje, saattaako se olla yhtä käsittämätön? Mikään ei tuntunut tuossa täsmäävän - ei palmikonkiertojen määrä eikä mikään. Onneksi lehdessä oli kuva, jonka perusteella tunikan lopulta tein. (Helmassa hölmöilin itse, kun tein tämän pyörönä enkä muistanut että ohje oli tasoneuleelle, mutta sen jälkeen en kyllä ota syytä niskoilleni.) Tosin Suuren Käsityölehden neuleohjeet ovat ennemminkin osoittautuneet - hm - haastaviksi.

 

 Tunikassa lankana Dropsin Eskimo, jota en ole ikinä ennen kokeillut. Kun kävimme Vaiskain ja Samin kanssa Tapiolla alkusyksystä, näin hyllyssä kilon pussin tätä aniliinia Eskimoa. Väri iski kuin miljoona volttia, eikä kerähintakaan paha ollut - tosin kerälle näin paksua lankaa mahtuu aika vähän...

 

Paitsi että ohje oli outo, nauroin tekeväni muutenkin pähkähullua vaatetta. Se on mielettömän paksu, mutta hihaton. Koska sellaista käytetään? Mutta ainakin se on nätti. :)

 
 Malli:Suuri Käsityölehti, syyskuu 2009 (alkuperäinen ohje Rowan 46, julkaistu myös Simply Knitting 58, syyskuu 2009)
Lanka: Dropsin Eskimo, 600 g kokoon S (kompensoin näin ohjeesta poikkeavan langan)
Puikot: 8 mm
Muuta: Kyllä, käsiin sattui tämän vääntäminen! Ja ohje oli siis outo. Tai sitten minä en vaan tajua mistään mitään.

 
 Kuvat on otettu ennen messuja, jolloin joku jaksoi vielä poseerata...

Messuilla neuloin perjantaina ja lauantaina polvisukkaa Noron sukkalangasta. Ajattelin, että messuhässäkässä on hyvä olla simppeli neule, joka ei vaadi ohjetta. Tämä oli hyvä ajatus, mutta muuten kyllä hermostuin sukkaparkoihin. (Nämä eivät ole ne viralliset sukat, joita messublogissakin esiteltiin - se läppärien välistä kuvattu tassu kuuluu Marille.)

Minullahan on maailman paksuimmat sääret - tilasin tässä huvikseni testiin Elloksen muka XXXL-vartiset saappaat, eikä vetskari aikonutkaan mennä kiinni - mutta 35 numeron jalkaterä, joten joudun säveltämään sukat itselleni aika lailla omasta päästä. Ensimmäiseen sukkaan olin Cloverin irrotettavilla silmukkamerkeillä merkannut kavennusten paikat, ja nekös herättivät messuväessä ihmetystä. Suurin osa kuvitteli, että kyseessä oli jokin koriste... :D Piti hätäillä perjantai-iltana kotona toinen sukka kantapäähän asti, että sain poistaa merkit yleisöä hämmentämästä."Eihän tämä voi kenellekään mahtua!" totesi eräs rouva ottaessaan valmiin sukan käteensä. Vakuutin, että kyllä minun jalkani on tuollainen...

 

Ja mahtuvathan ne. Taas sarjassamme "kuvaa itse omat sääresi"... Hiukan löysät ovat nilkasta, ja varrensuuhun voisi laittaa kuminauhaa. Mutta tykkään, kuten Norosta aina.

 
 Malli: omasta säärestä
Lanka: Noro Kureyon Sock, vajaa kerä (80 g?)
Puikot: 2,5 mm

Juu, ja siis uusi Noro-kerä on jo odottamassa... Mutta sunnuntaina neuloin messuilla Revontuli-huivia, ja se vei sitten mukanaan. Tosin muistinpa jälleen, miksi ne viimeiset kerrokset satoine ja satoine silmukoineen käyvät hermoille... Aikomus oli heittää valmis huivi lahjakoppaan, mutta en maltakaan, kun siitä tuli todellinen revontuli. Tällä hetkellä on mökillä pingottumassa, ja vironvillakerän lopusta on tulossa Kiri.

Tämmöistä siis täällä tällä kertaa. Arvatkaa, kuka on onnellinen, kun huomenna on perjantai...

15 kommenttia:

 1. Ihanainen liivi!
  Tuon lehden ohjeita olen yrittänyt selättää niin ompelu, kuin neulepuolellakin. Tiiä häntä, onko suomentaja ollut ollenkaan "neulekielen" taitoinen ja ompelupuolella selostettu yksinkertainen asia niin monimutkiasesti ja pitkästi, että itku välillä meinannut tulla. Kun sitten järkeilee/katsoo kuvaa/ tai tekee niinkun aina ennenkin, niin saa jotain valmiiksikin. Mun mielestä lehtien ohjeet pitäis tarkastaa useammalla taiodn osaamattomalla ihmisellä ennen julkaisua ja jos ne osaa tehdä ko. asian, niin julkaistaan vasta sitten. Uskon olevan valtavan määrän käsitöistä innostuneita ihmisiä, joille homma on tyssännyt ohjeen ymmärtämättömyyteen ja into käsitöihin lopahtanut. Mun piti kehua sun sukkiakin, mut juttu karkas käsistä...
  Nauti viikonlopusta!

  VastaaPoista
 2. ihana tunika! ja en ois kyllä määkään uskonu että ne sukat kelleen mahtuu mut niin vaan näyttää mahtuvan. :)

  VastaaPoista
 3. Olet ollut taas nopea! Tunika on ihanan pirteä väriä myöten. Tikkuajissa Kaimani samoi kutovansa polvisukkien yläreunaan langan mukana ohutta kumilankaa muutamia kerroksia. Sukkasi ovat läpimän näköisetkin!

  VastaaPoista
 4. Ihana tunika! Tosi kaunis malli tuossa tunikassa, kelpaisi itsellenikin. Lämmin ja paksu neule kuulostaa taivaalliselta tällaisesta aina palelevasta yksilöstä :D

  Olisi tosiaan mukavaa, että neuleohjeet olisi suomennettu siten, että niistä saisi jotain tolkkua. Itse neulon nykyään pääasiassa englanninkielisistä ohjeista, koska ne tuntuvat paljon ymmärrettävimmiltä.

  VastaaPoista
 5. Kauhian ahkeraa! Aivan ihana tuo tunika, tosi kaunis ja pirteä. Revontulen viimeiset kerrokset tosiaan ovat hermojaraastavat...

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana väri noissa Noroissa. Olen ajatellut SK:n ompeluohjeissa ymmärrysvaikeuksien olevan kokonaan henkilökohtainen ongelma, ilmeisesti vikaa oli myös ohjeiden sanamuodoissa. Tää helpotti.

  VastaaPoista
 7. Kyllä oli hieno tuo eskimolagasta tehty neule :) Saakos udella paljonko sitä meni koko neuleeseen? Mulla on paha tapa etten lue ohjetta muuta kun alottaessa ja lopettaessa..varsinkin tuossa lehdessä ne on varsin epäselvät.

  VastaaPoista
 8. Loistavasti onnistui messuponnistuksenne! Onnea! Teitte upeaa työtä meidän akikkien nitkuttajien eteen.

  Meen ens viikolla Lahteen Lankakauppa Heiniä moikkaamaan. Aion kysyä, miten hän oli teitä tukemassa. Heinin kauppa on aivan mainio, kauppias ihana.

  Millä ihmeen ajalla sinä kaima ehdit tuon kaiken kauniin neuloa? Mulla on noin 10h yöunitarve, joka kummasti haittaa tätäkin harrastusta.

  Puhtia ja iloa!

  Kaisa
  www.neuleharput.ajatukseni.net

  VastaaPoista
 9. Mammutti, tilasin SK:ta viimeksi 90-luvun puolivälissä, ja silloin ompelin ja neuloin sieltä huomattavasti nykyistä heikommilla taidoilla, enkä kokenut ohjeita vaikeiksi. Viimeisen vuoden sisällä käyttämäni ohjeet ovat kuitenkin olleet todella surkeita. Saisivat tosiaan ne jollakulla luettaa..

  Mari ja SatuH, kiitos! :) Tykkään napakoista sukista, ja siksi neulon lapaan vain 40 silmukkaa kerrokselle - kyllähän se siitä venyy!

  Heleena, mullakin olisi sitä kuminauhaa, mutta olen vain pujotellut sitä valmiisiin resoreihin. Pitäisikin kokeilla tuota resoriin neulomista.

  Tess, tosiaan mielelläni lukisin joskus tuon Rowanin ohjeen alkukielellä ja vertaisin. Onkohan se ohjelehti maksullinen vai löytyisiköhän se netistä...

  Pikkumyy, tein Revontulen jämäkerästä Kirin, ja pitsineule tuntui suorastaan lentävän puikoilla Revontulen sileään pintaan verrattuna... :D

  Mohariina, et todellakaan ole tuon ongelman kanssa yksin!

  Anne, Eskimoa meni siis tuo 600 g, mutta se ei ollut ohjeessa suositeltu lanka. Olivat kyllä aika järkyn "lyhyitä" keriä, koko ajan sai olla kerää vaihtamassa.

  Kaislikko, enhän minä vapaa-ajalla paljon muuta teekään kuin neulon! ;) Koti ja muut hommat tahtovat jäädä hunningolle, kun inspiraatio iskee... Toisaalta minulla on aina kesken monta neuletta, ja sitten niitä valmistuu tai ainakin bloggaantuu monta yhtä aikaa.

  Malli, kyllä on ihanaa kun on perjantai!! :D

  VastaaPoista
 10. Tosi kaunis tunika. Väri sopii sinulle hyvin. Ota oma aikalisä ja lepäile, että toivut niistä messuista.

  VastaaPoista
 11. Kyllä lämpimälle liiville tai tunikalle on useinkin talvella käyttöä. Odota vain. :)

  Minäkin ostin messuilta Noron sukkalankaa. Toisen värit ovat hyytävän kammottavat. Ei toimi, ei toimi.

  VastaaPoista
 12. Kivan punainen tunika ja värikkään hauskat sukat. lämmittävät varmaan talven pakkasilla. Siunattua ja hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 13. Kaisa,

  Kaisan uusia tuumoksia -blogiisi tulee virusvaroitus, kun sen avaa. Jokin "uhoavagnu.blogspot.com" tms aiheuttaa viruksen. Poista tämä viesti luettuasi.

  Pirkko

  VastaaPoista