tiistai 4. elokuuta 2009

Remontti-Kaisa

Tietysti ihanan kesäillan voisi viettää ulkonakin - mutta kyllä sitä tuntee jotakin tehneensä, kun remontti-Kaisa kömpii mökiltä kotiin yltä päältä maalissa ja liimassa. :)

Juu, nukkekoti alkaa olla puitteiltaan melkeinlähes valmis.

Totesin, että kuukkeloimalla "free prints dollhouse" tai "free dollhouse" löytää paljon sivuja, joilta voi vapaasti tulostaa tapetteja, lattiapintoja, lehtiä, valokuvia, tauluja - tai jopa rakennettavaa materiaalia, kuten kasseja, leluja, pelejä. Niinpä piipahdin tänään alakerran käsityö- ja askarteluliikkeessä ja kotiuduin mukanani liimaa, perinnemaalia, siveltimiä ja decoupage-lakkaa. Nämä ennen-kuvat olen julkaissut jo aiemmin, mutta olkoot tässä vertailun vuoksi. Idean varastin Pikkumyyltä, jonka ennen- ja jälkeen-kuvat innostivat käymään toden teolla tuvan kimppuun.

Ensin vedin keltaista maalia talon ulkoseiniin, joista ruostuneet naulankannat paistoivat 70-luvun hernekeitonvihreän maalin läpi. Olikin niin väkevää se alkuperäismaali, ettei pikkupurkki askartelumaalia parina kerroksena ollut tepsiä! Mutta ainakaan enää ei näy ruostepilkkuja... Totesin myös, että olisi pitänyt ottaa "tukilauta" kun maalaa ikkunanpuitteita. Onneksi maalin voi aina korjata uudella maalilla. (Ellei se ole hernekeitonvihreää.)

Ennen:
Jälkeen:

Kattoa en vielä edes ajatellut, pitää miettiä minkävärinen siitä voisi tulla.

Olen sillä tavalla typerän sentimentaalinen, että minusta on vaikeaa muuttaa tavaroita, joilla on jokin merkitys - esimerkiksi nukkekotini on äidin maalaama ja kerhotätini tapetoima. Mutta sitten järki sanoi, että maalataanhan ja tapetoidaanhan sitä sukutilojakin... Niin että hommiin vain. Asiaa helpotti se, että nuo vanhat tapetit olivat ainakin lattiapinnoista repeilleet, ja kun vähän kiskoi, lähti irti iso pala. Ja kyllähän 70-luvun isokuvioiset tapetit näyttävät aika hassuilta suurinpiirtein 1:12-kokoisessa talossa...

Olen kyökki-ihminen, sillä ensimmäiset tilaamani nukkekotituotteet ovat lähes kaikki keittiöön, ja keittiöstä aloitin remontinkin.

Ennen:

Jälkeen:

Älkää katsoko nurkkaa, josta tapetti repesi, älkääkä katonrajaa, joka kaipaa paikkausta... Tulostin tapetit tavalliselle kopiopaperille, joka ei sitten kestänytkään useampia korjailuja - varsinkin, kun se tarttui sormeeni... Onneksi tuohon tulee nurkkakaappi. ;)

Ikkunanpuitteet ovat maalattuja jäätelötikkuja, joista tein myös ikkunalaudan. Ärsyttävän kokoiset ikkunat, vähän liian matalat ja vähän liian leveät, jotta tikut kävisivät sellaisenaan! Alkuperäisajatus oli puolipaneloida keittiö, mutta epäilen vähän, jaksanko askarrella niin innokkaasti jäätelötikkujen kanssa.

Tapetti on täältä, tämä malli. Tallensin nuo tapettimallit omalle koneelle ja kuvankäsittelyohjelmalla tein A4-kokoisia valmiita tapettiarkkeja. Helpotti vähän työtä, kun ei tarvinnut liimausvaiheessa kohdistaa kuvioita.

Kuvaustaitoni sen kun huononevat...


Lattia on täältä. Ensimmäisen version tulostin senkin tavalliselle paperille. Mutta liima puski kuvioitaan ilkeästi sen läpi, joten päädyin käyttämään valokuvapaperia, tulostin sille himmeälle puolelle. Liimauksen jälkeen lakkasin lattian decoupage-lakalla. En enää muista mistä idean luin, mutta antaa kivan, "aidon" jäljen.

Sami - joka jaksoi seurata remonttiani ilmeisesti ihan tosissaan kiinnostuneena - huomautti, että kannattaisi varmaan levittää liima siveltimellä. Niinpä. Muistaakseni seurakunnan kerhossa 1970-luvun lopulla olen viimeksi levittänyt liimaa eli tehnyt huolellista työtä... ;)

Aikomus oli ensin käsitellä vain tuo keittiö. Mutta sitten jotenkin tuo lastenkamari vain lipsahti...

Ennen:

Jälkeen:
Täältä oikeastaan lähtikin idea noihin ikkunanpuitteisiin, kun takaseinän tapetti tuli vähän sivuun ja vanha tapetti irvisti ikkunanpielestä... :)

Ovet jätin vielä silleen, eli niissä näkyy vanha tapetti. Pitää katsella, löytyisikö jostakin printattavia ovikuvia, tai saisiko aukkoihin sopivia ovia valmiina (mitä kyllä epäilen).

Lastenkamarin tapetin malli on vuodelta 1893. Sopii siis nukkekodissani elettävään aikakauteen.


Tässä vaiheessa olin palautumassa kotiin ja iltapalalle - mutta mätkähdinkin tähän koneen ääreen tulostamaan lisää tavaraa. Ja niin sai yläkertakin kuorrutuksen. Koska suunnitelmissani on virittää jonkinlainen välikatto madaltamaan huoneita ja muodostamaan ullakon, tapetoin olohuone-ruokasalin ja makuuhuone-kirjaston vain niin korkealle kuin arvelin olevan tarpeellista. Kuvissa olen yrittänyt rajata huoneet niin, että vain tuo tapettiosuus näkyy. Vintillä saa ollakin vanhaa tapettia.

Ruokasali-olohuone ennen (se on tämä romukasakuva, sorry):


Jälkeen:


Tapetti on täältä ja parketti täältä (parquet tile).


Yläkerta olikin varsin riemullista tapetoitavaa. Törmäsin nimittäin jokaisen vanhan talon korjaajan painajaiseen: kaikki seinät ovat vinossa!! En syytä siitä ihan kokonaan nuorta kirvesmiestä, vaan myös ensin 20 ja sitten 30 vuoden säilytystä kylmissä tiloissa. Mutta täällä joutuivat tapettiarkit koetukselle kun yritin saada niitä suoraan, ja parketista piti leikellä mitä omituisimpia paloja...

Kaikkein pahin oli kirjasto-makuuhuone, ennen:


Jälkeen:

Juu, on paikattu. Ja lisäksi tuo parketti oli siitä typerää tulostettavaa, ettei sitä saanut tallennettua koneelle koko kuvana, vaan ainoastaan pikkuruutuna - ainakaan minun hermoillani ei ruveta siitä itse väkertämään parkettia... Jouduin siis tulostamaan lattian sen kokoisena kuin se suvaitsi printteristä putkahtaa, ja sivuja tarvittiin aika monta. Pinta loppui sopivasti niin, että jouduin paikkaamaan vasenta reunaa alakerran lautalattialla, mutta onneksi siihen tulee sänky päälle... :)

Tapetti on täältä. Jenniferin hakemistoon pääset pyyhkimällä osoiteriviltä pois lopusta alkaen kaiken, kunnes jäljellä on vain http://www.jennifersprintables.com/.


Ja sitten vielä yleiskuva ennen:


Jälkeen:

Tuosta näkyy, mille korkeudelle olen kuvitellut sitä välikattoa/ullakon lattiaa. Näkyy myös, että eteinen on vielä koskematon. Kuvittelen sijoittavani sinne kylpyhuoneen kalusteet, jotka eivät ole vielä tulleet. Katson paljonko ne tarvitsevat tilaa, ennen kuin ryhdyn sitä remontoimaan. Pahimmassa tapauksessa joudun ottamaan koko eteisen kylppäriksi ja kehittelemään talon eteen jonkinlaisen kuistiviritelmän, josta kuljetaan huoneisiin... Kyllä, olen oikoonen kuin tästä tallinpiihin, nukkekodissakin on oltava järjelliset kulkuväylät ja tarvittavat mukavuuslaitokset! :)

Lopuksi vielä kuva "minun huoneestani" eli mökin keittiöstä. Arvatkaa onko ihanaa, kun voi levitellä nukkekotikamojaan miten sattuu... (Vaiskai, yritän raivata huomiseksi jostakin tilaa, jotta saat kahvia. ;)

6 kommenttia:

 1. Olet ollut ahkerana ja kohta koti valmiina. Otan täällä oppia ja vinkkejä, mutta en ole päässyt suunnitteluvaiheenkaan aloittamiseen.

  VastaaPoista
 2. Hyvälle näyttää! Sinun ja Pikkumyyn nukkekotitouhuja katsellessa on alkanut itselläkin tulla intoa laittaa tuon tyttären nukkekoti (tosin ihan uusi) valmiiksi - sieltä kun puuttuu ne tapetit vielä melkein vuoden jälkeen...

  VastaaPoista
 3. Heh, katsoin tarkemmin tuota lastenkamarisi vanhaa tapettia ja kylläpä näytti tutulta! Meillä on joskus ollut vissiin lastenhuoneen verhot samalla kuviolla varustetusta kankaasta, ja äitini on sitten jossain vaiheessa ommellut vanhoista verhoista yhden aluslakanan, joka on tälläkin hetkellä mökillä käytössä... =) Näin samaa kangasta myös toissakesänä Tampereella Vapriikin näyttelyssä. Mutta asiaan: hyvältä näyttää! Kyllä sitä pienellä remontilla saa ihmeitä aikaan... ;-)

  VastaaPoista
 4. HYVÄHYVÄHYVÄ! Ihanaa, kun joku muukin on innoissaan. Mies meillä ei ole innoissaan, kun miulla on nukkekoti tavarat olohuoneessa levällään. Ei ole kuulemma aikuisten harrastus.

  VastaaPoista
 5. Voin kuvitella, miten ihana hommaa tuo on! Suht´ pienellä hommalla saa koko talon yleisilmeen muuttumaan! Ja pian pääset asettelemaan kalusteita sinne! ;)

  VastaaPoista
 6. Oi-joi miten suloista! Minä olen pikapuoliin lähdössä maalikauppaan. Tuo liiman levittäminen pensselillä onkin hyvä vinkki, kiitos!

  VastaaPoista