sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

The Sylvi

Kiitos kiitos kommenteista! Neulojapupumuki on jo kovassa käytössä. Ja kyllä, Halpa-Hallissa on myös heidän "omia" lankojaan, mutta koska ne ovat pääsääntöisesti 100 % akryyliä, en vaivautunut edes mainitsemaan. ;) Ja Mambo on euroa kalliimpaa kuin Tapiolla.

Mutta nyt - tatatataa - kaikille Sylviä odottaville kuvia enemmänkin kuin tarpeeksi. (Nyt oli tarkoitus ottaa ulkokuvia. Harkitsin nimittäin takin uudistamista käydessämme tänään 95-vuotissynttäreillä. Mutku sitten lopulta päätimme kävellä emmekä autoilla, en ottanut riskiä... Niin että kuvat ovat edelleen kirjahyllymme edestä. Siistein paikka tässä huushollissa.)


Langaksi valitsin jonkin keskusteluryhmän (Ravelry? Neulomo?) antaman idean pohjalta Novitan Mambon. Kävin Novitan sivuilla kurkkimassa, että herneenvihreä voisi olla kiva värisävy. En tehnyt kuitenkaan heti tilausta, ja kun seuraavan kerran sivuilla kävin, ei näkynyt yhtään kerää herneenvihreää! Eikä koko Mamboa värikartoissa! Tässä vaiheessa selvisikin se karmea totuus, että ovat mokomat koko langan lopettaneet. (Mikä muuten lienee se Tempo, joka tulee syksyllä myyntiin...)

Paniikkipostia Tapiolle: löytyykö? Löytyihän sieltä. Postipaketti tuli ennätysvauhtia tammikuussa. Ja eikun neulomaan. Hyvin pian ymmärsin, mitä ihmiset tarkoittivat selkäosan palmikon koukuttavuudella: kuten täällä olen jo kertonut, sitä vain tahtoi jatkaa ja jatkaa, kun oli niin hauska seurata kuvion muodostumista.

Kun molemmat hihat ja etu- ja takakappaleet otettiin puikoille ja aloin tehdä huppua, neulominen kävi vähän ankeaksi. Neule painoi. Lisäksi nerokkaana ihmisenä olin verrannut Mambon tiheyttä ja ohjeen lankatiheyttä ja todennut, että täsmää. Joo, olisi varmaan täsmännyt, jos olisin neulonut Mambon vyötteessä suositelluilla 8 mm puikoilla, enkä ohjeenmukaisilla 6-millisillä!!

Leveyttä takkiin onneksi tuli tarpeeksi, mutta pituudesta puuttuu varmaan noin 30 cm, jos olisi tarkoitus, että takki yltäisi suunnilleen polvitaipeisiin. Toisaalta en 142-senttisenä haluakaan välttämättä pitkäätakkia, tämä pituus on minusta kiva, joskin istuvuudesta ei ehkä kaikkein parhainta tullut. Onneksi raglanosuus ei jäänyt liian lyhyeksi. Sen sijaan jouduin neulomaan huppuun ehkä kymmenisen senttiä pelkkää helmineuletta sen jälkeen, kun kuvio päättyi, muuten ei tällä tukalla olisi ollut mitään mahdollisuutta tunkea sisään.

Viimeinen vinkaisu olivat kukkien terälehdet. Neuloin ensimmäiset valmiiksi viikko sitten perjantai-iltana väsyneenä ja totesin, että tämä on kamalaa. Neule häpesi laatikossaan viikon ja pelkäsin jo, että hartaasti odotetusta Sylvistä tuleekin ufo. Onneksi tänä perjantaina päätin sitten kokeilla, tehdä vaikka yhden terälehden kerrallaan. Ja niin kävi, että eilisaamun aikana neuloin lehdet loppuun ja vielä ompelinkin ne. Se oli hauskaa! (Pingottamista voisin tietysti opetella, katsokaa nyt, kuinka rumasti takki "niiputtaa" edestä...)

Lähes aloitusvaiheessa päätin, että Sylvistä tulee uusi kevättakkini. Näin paksua ja varsinkaan hupullista neuletta kun sisäkäytössä harvoin tarvitsee. Minähän kyselin täällä Kerällä jo talvella vinkkejä neuleen vuorittamiseen, mutta kehitin sitten oman idean. Fiksuudesta voidaan tietysti olla monta mieltä, mutta omaperäinen se on!

Investoin Halpa-Hallissa 3,90 € maksavaan miesten flanellipaitaan. Käytin sen pyykkikoneessa lievää kutistumista toivoen, sitten puin paidan ylle nurinpäin = oikea puoli ihoa vasten ja Sylvin sen päälle. Mittasin helman pituuden ja leikkasin palan pois.

Sitten leikkasin Japanin ihmeistä noin 30-senttisen palan ja tein siitä hupun vuorin - se kun on ainoa mikä näkyy, kun takki on kiinni. Hurjana ihmisenä ompelin elämäni ensimmäisen kerran neuletta ompelukoneella, mutta olen jälkeen ihan tyytyväinen! Tosin takki painoi niin tolkuttomasti, että kun ompelukone oli pöydän reunalla, tarvitsin Samin pitelemään neuletta - eikö mulla tosiaan olekin täydellinen neulojan mies!

Leikkasin paidasta kauluksen pois ja ompelin hupun kiinni reunaan. Sitten ompelin paidan kiinni takkiin reunoistaan ja hihansuista. Nyt minulla on povitasku (joskin "väärällä" puolella) ja vuoritettu neule. Tosin a) tämä ei varmaan pidä tuulta (paitsi ehkä huppu, jonka vuori on sentään kanvaasia) ja b) flanelli ei tosiaankaan luista pukiessa kuin oikea vuorikangas. Mutta kevät- ja kesätakista on kyse, joten kyllä kai paljaat käsivarret tuonne sujahtavat...

Ohje: Mari Muinosen Sylvi
Lanka: Novita Mambo herneenvihreä, 14,5 kerää eli 1450 g kokoon L
Puikot: 6 mm Novitat (en uskaltanut luottaa, että KnitPicksit kestäisivät tämän painoa)
Muuta: Napit alakerran Lykky-Lutista, vuorina Halpa-Hallin miesten flanellipaita ja Shinzi Katohin design-kangas


Neuloin tätä "kauan", aloitin tammikuun lopulla ja sain tänä viikonloppuna valmiiksi. Jopa Sami, joka on tottunut näihin "polkaistaanpa villapaita viikonlopussa kasaan" -neuleisiini, totesi, että tämä on ollut kauan kesken. Painaa tolkuttomasti. Tuntuu sisällä älyttömän kuumalta. Ei kestä sadetta.

Mutta rrrrrrakastan tätä - aion ottaa kevättakkina käyttöön heti kun ilmat pikkuisen vielä lämpenevät - "autoilutakkina" jo ennen sitä. Todennäköisesti nähtävänä livenä ensi keskiviikon neuletapaamisessa.

Saa kehua. Olen ylpeä itsestäni. Hyvä minä!! :D

40 kommenttia:

  1. Tosi kaunis Sylvi ja aivan ihanan värinen!

    VastaaPoista
  2. Syystäkin saat olla toooosi ylpeä! Takki on upea!t.Tuulai

    VastaaPoista
  3. Upea Sylvi!!! Persoonallinen toteutus ja ihana väri:-) On se vaan harmi, että Mambo lopetetaan.Hyvä Lanka.
    Joskus about kymmenen vuotta sitten tuntui ettei Novita-lehti ehtinyt mennä vanhaks , kun HVK oli jo lopettanut hiljattain markkinoille tulleen langan.

    VastaaPoista
  4. On se hieno!!! Ja vuori-idea on mainio. Olen tässä itse pohtinut tuota kankaan ja neuleen yhdistämistä ja minä taidan omassa työssäni (joka on siis vasta päässäni) päätyä käsin ompelemiseen. Ihan vaan sen takia, että helpompi purkaa (mokaan taatusti) ja työstä tulee niin pieni, ettei kone oikein mahdu.

    VastaaPoista
  5. Hieno se on! Värikin on aivan ihana, kevään väri.

    VastaaPoista
  6. Hieno Sylvi ja oikein innovatiivinen vuoritus. :o) Hyvä Kaisa!

    VastaaPoista
  7. Kehutaan kehutaan, se on upea!!! Väri on hieno; itseäkin on tuo vihreä ruvennut kiehtomaan. Olet muuten toinen tuntemani ihminen, joka käyttää uudistaa-sanaa esineen ensimmäistä käyttökertaa tarkoittaessa. :)

    VastaaPoista
  8. Ahaa, 6mm puikoilla siitä tuli lyhyempi! Mutta on kyllä ihanan näköinen, kukat oikein versovat vhireässä värissä. Ja neuvokas ratkaisu vuorittamiseen! Nauti kivasta takista!

    VastaaPoista
  9. IHANAIHANAIHANA!!!Nuo kukat on niin mahtavia, ja mikä toteutus! Juu Regia lupaa uusissa sukkalangoissaan: Regia fulfild its quality requirements after purchase, after washing, after wearing- or you will receive from us a replacement of REGIA as compensation. The period of quarantee is 10 years beginning with the purchase and is valid worldwide.

    VastaaPoista
  10. Onpa upea takki! Luovasti toteutettu vuoritus!Ole vaan ylpeä itsestäsi!

    Minäkin aina uudistan (uuristan oikeastaan, syntyperäisenä satakuntalaisena) vaatteet ja vielä usein mietin, missä tilanteessa tuo tapahtuu -arvonsa mukaisesti!

    VastaaPoista
  11. Kyllä tualla kelapaa trossata!
    - Juu olen hengissä.

    VastaaPoista
  12. Aivan ihana! Ja väri niiiiiiin nappi :)

    VastaaPoista
  13. Kehun, kehun - tottakai, kun on noin ihana takki! Ja niin kauniin keväinen värivalintakin :)

    VastaaPoista
  14. Alkaa todella tuntumaan, että Kaikilla On Sylvi! Eikä mulla ole. Tosin kun kuvittelen XL-kokoa pidennettynä sopivaksi 180 cm pitkälle, en ole ihan intopiukkana tarttumassa puikkoihin.

    Musta Novitan Mambo on kovaa, odottaisin saman paksuista pehmeämpää lankaa. Hmm..

    Sun Sylvisi on suloinen, keväinen ja oivalletusti vuoritettu.

    VastaaPoista
  15. Voi hyvät sylvit miten upea Sylvi!!
    Takaosan kuvio on niin kaunis ja minusta tuo istuu sinulle hyvin.

    VastaaPoista
  16. voi että miten kaunis =) kyllä saat olla erittäin tyytyväinen aikaan saannokseesi

    VastaaPoista
  17. Kaunis takki ja hieno idea tuo vuorittaminen. Simppelit ideat ovat vaan joskus parhaita.

    VastaaPoista
  18. Todella kaunis takki. Loistava idea tuo vuorittaminen. Saattaisi onnistua minunkin ompelutaidoillani;)

    VastaaPoista
  19. Voi Hyvä Sylvi, kun on Kaisalla taaaas uusi kaunis takki! Kaunis! Upea! Nokkela keksintö tuo vuoritus.
    Kiva nähdä keskiviikkona se elävältä! Tuotko jo Etiopian nuttusi? Sain jo Ratulta laatikon, neljä nuttua ja sukkia ja pipoja ja setelin postareita varten. Siis yhteiseen pakettiin.

    VastaaPoista
  20. No hyvä sinä! :) Saatkin olla tuosta ylpeä! :)

    VastaaPoista
  21. Upea takki! Ja arvaappa mitä -
    oli mukava nähdä sinut KERRANKIN hymyilevänä kuvassa, hymyjä lisää ( ja neuleita), toivoo Tuula

    VastaaPoista
  22. Voi uuuuuhhhh! Tämä on upea kerrassaan! Saat kyllä röyhistää rintaa oikeen luvan kans, niin upea Sylvi on! Ja kuka on kietäny tekemästä vuoria helpolla? Kyllä sitä voi mennä siitä mistä aita on matalin. Tosin ite en ois kyllä tuota vuoritushommaa varmaankaan keksiny. On se upea!!!

    Meiän paikallisputiikissa on mamboa vaikka muille jakaa, mutta hintakin on sen mukanen että hyllyyn ovat saaneet jäädä vielä. Viimeks taisi olla 5,90€ kerä. Kallis sanon mä. Mut varmaan on nyt käytävä hakemassa lankaa sieltä, jos meinaa mamboilla vielä joskus.

    VastaaPoista
  23. Hyvä sinä! Takki on todella ihan mielettömän fantastisen upea :)

    VastaaPoista
  24. Villin hieno! Ja bonuspisteitä vuorituksesta! :)

    VastaaPoista
  25. Voi että se on upee!!!
    Toi vuorihomma on tosi hyvin keksitty, empä olis heti uskonut kun kuvaa katsoin!oot kyllä taitava ja aikaansaava!!

    VastaaPoista
  26. Voi mikä ihanuus siellä on valmistunut! Aiheesta olet ylpeä! ;) Sinulla on ilmiselvästi luovaa ongelmanratkaisukykyä, kun keksit tuon vuoritusidean! Saattaapi joku olla kateudesta vihreänä katsellessaan sinun vihreää Sylviäsi.

    VastaaPoista
  27. Ihanaa lukea aina sinun blogiasi. Tulen aina hyvälle mielelle. Olet kyllä ihanan positiivinen persoona. Nytkin flunssan kourissa piristi.

    VastaaPoista
  28. Osasin jo odottaa mahdottoman komiaa ja mikä väri! Tuskin maltan odottaa tapaamista ja Sylvi ja Kaisa livenä.

    VastaaPoista
  29. Ihana. Ihana, ihana!!
    Mä mietin täällä, että jaksaisinko lähteä huomenna tapaamiseen. Jos otat tuon takin mukaan, niin tulen :) Olen ihaillut Sylviä kauan, mutta en ole uskaltanut aloittaa sitä.
    Ja hyvä idea tuo vuoritus! :)

    VastaaPoista
  30. Tosi upea! Toivottavasti tulee kuivia kevätpäiviä, että pääset sitä käyttämään. Sinun Sylvisi onkin ensimmäinen, jonka minä näen toteutettuna, vaikka muitakin neuleblogeja kyllä luen.
    Olet kyllä nopea neuloja. Joko on seuraava projekti puikoilla?

    VastaaPoista
  31. Voi hyvä Sylyvi !!!!
    Ei voi taas muuta ku ihaalla.
    Sanattomaksiki täs jo menöö. On se sentään mukavaa, jotta me saamma eren ihastellen kattella sun kättes töitä.

    VastaaPoista
  32. Todella ihana, upea takki! Ja vuoritusratkaisu on aivan huippu :D

    VastaaPoista
  33. Ihana Sylvi! Alkoi oikein himottaa saada itsellenikin tuollainen, mutten ymmärrä tuota ohje juttua, pitääkö se siis ostaa tuolta sivulta?

    VastaaPoista
  34. Upea!!Kertakaikkisen mahtava Sylvi!Hienoa,kun löysit tuota Mamboa Tapiolta!:)

    VastaaPoista
  35. Silmät ympyriäisinä ihastuksesta, totean että kyllä on IHANA!!

    VastaaPoista
  36. on se vaan upea! minen oo vielä omaani saanut alotetuksi..

    VastaaPoista