maanantai 6. lokakuuta 2008

Pari pientä

Kiitos kiitos hamekehuista! Olen edelleen in lööv ja tietysti tänään hame oli töissä yllä (se on muuten lämmin!). Tosin tässä on sama ongelma kuin kaikissa vuoritetuissa hameissa - minä liu'un. Kun ihminen on 142-senttinen, hän istuu työtuolillaan kuin viisivuotias jalat ilmassa. Vaikka työnantajani onkin satsannut kohdallani erinomaisen laadukkaaseen jalkatukeen, niin liukkaan vuorin vuoksi joudun koko ajan kiskomaan itseäni tuolilla taaksepäin... Toivon mukaan hameen takaosa ei kulu tämän vuoksi! :D

Keväällä hankin niin monen muun lailla uusintapainoksen Eeva Haaviston kirjasta Sata kansanomaista kuviokudinmallia - en vähiten siksi, että suunnilleen puolet kirjan malleista on Jalasjärveltä. :)

Kirjoneule ei ole ominta alaani, mutta kuvittelin sentään selkeiden kaavioiden mukaan pärjääväni. Noh... Haaviston lapasethan ovat ensinnäkin isoja (keskustelua on käyty eri palstoilla siitä, ovatko nämä perinteiset mallit ns. päällilapasia, joiden alle on puettu toiset tumput, vai miksi niiden koko on hehtaari), joten jouduin sumplimaan silmukkamäärissä.

Toiseksi uusintapainos on faksimile, mikä tarkoittaa, että vanhan kirjan sivut on valokuvattu ja painettu kirjaan sellaisenaan. Tällöin kaavioiden ruudukko on tullut näkyviin hyvin heikosti. Työkaverillani on ihan alkuperäinen Haavisto 40-luvulta, ja se on paitsi hiukan isompi, jolloin kaavio mahtuu sivulle suurempana, myös huomattavasti selkeämpi. Onko kenelläkään muulla ollut ongelmia laskea, montako silmukkaa mitäkin väriä pitäisi neuloa?

Tietysti vielä otin ensimmäiseksi malliksi nämä "imiääsenleheret", joita ei voi helpoimmiksi sanoa... Niinpä lapaset venyivät heinäkuulta lokakuulle, vaikka yritin kuljettaa näitä neuletapaamiessakin "pakkoneuleena". Mutta nyt ovat valmiit ja todennäköisesti päätyvät lahjakoppaan - ellei tuo kärjen erimuotoisuus ala häiritä niin paljon, että otan nämä itselle käyttöön.


Malli: Jalasjärvi 81 Eeva Haaviston kirjasta Sata kansanomaista kuviokudinmallia
Lanka:
Tummanruskea on jotakin aitosuomalaista pässinpökkimää, vaaleanruskea venäläistä Moscow Yarn Companyn Lizaa - nimesinkin nämä neuletapaamisissa "YYA-lapasiksi". Yht. 50 g
Puikot:
2 mm bambut
Muuta:
Kun kerran en osaa kirjoneuletta, niin miksiköhän aloitin jo seuraavat haavistot...

Käsityömessuilta hankin lauantaina KnitPicksin 2,5 mm sukkapuikot, joita piti heti päästä testaamaan. Hansikkaista ja huivista jäi yli sopiva kerä La Alpacaa, ja kun jostakin luin alpakanvillan olevan lampaanvillaakin lämpimämpää, neuloin itselleni ohuet mutta lämpimät pakkassukat. Lanka riitti niin täsmälleen, että ehkä metri-puolitoista jäi yli.

Malli: Perus, vahvistettu kantapää ja nauhakavennus
Lanka:
La Alpaca 50 g
Puikot:
2,5 mm KnitPicksit ja Prymit (pelkäsin langan loppuvan ja neuloin siksi molempia sukkia yhtä aikaa)


Tänään ruokatunnilla löysin postin seasta paksun kirjekuoren. Ihmeissäni sitä pyörittelin, kun en käsialaakaan tuntenut - nykypäivänä saa niin harvoin oikeaa kirje- ja korttipostia, että oppii kyllä käsialat! Avasin kuoren ja löysin kauniin kortin ja pussillisen kuivattua piparminttua!! Joulumuorin Yllätys -vaihdon parini Pia oli nyt jo muistanut minua!

Lämmin kiitos sinulle Pia, olet kyllä ollut sinäkin mielessäni - ja taidan pian lähetellä muutaman tungettelevan kysymyksen noin niinkuin tulevaa tarvetta silmällä pitäen... ;) Mutta illalla maistan piparminttuteetä!

9 kommenttia:

 1. No niin,messuista on toivottu :) Ihanaakin ihanampi se sun hame on!! Tosi upea! Eikä noi sun Haavistot hassummat ole. Mulla ei ole sitä kirjaa. Olenkin ihmetellyt,kun en ole sitä hinkunut itselleni,niinkuin kaikki muut. Nyt se syy selvisi,mä varmaan olen vaistonnut,että suurin osa malleista on maan mainiolta Jalasjärveltä.....:)

  VastaaPoista
 2. Nätin hameen olit ostanut! Minulla on jonkin verran enemmän pituutta kuin sinulla (155 cm), mutta sen verran vähän kuitenkin, että tuoleissa istun aina vähintään kantapäät ilmassa > usein jonkinlaisessa sykkyrässä risti-istunnassa. No, toisaalta esim. lentokoneissa ei ole ahdasta... (silloin harvoin kun nykyisellään lennän!).

  Minullakin on joku vuosikertaversio Haavistosta, hyvä tietää, että kulunut ulkomuoto kuitenkin luultavasti kätkee sisäänsä selkeämmät kaaviot kuin uusintapainos!

  VastaaPoista
 3. Heh, just sain viime viikonlopulla valmiiksi toiset "imiääset", tein ne tällä kertaa seiskaveikasta ja smartista joten jouduin AIKA paljon soveltamaan...ei ole vielä näytillä blogissa mutta seuraavassa postauksssa kyllä kunhan kerkiän. Nätit on sinun "imiääset"! Minullakin aloitettuna toiset kirjoneulelapaset, Kainuun kukkalapaset.

  VastaaPoista
 4. Hameesi on aivan uskomattoman kaunis :) Uskon että oli rahan arvoinen :)
  Noista lapasista piti sanomani, että olen tehnyt myös noi samaiset lapaset 1,5 koon puikoilla ja niistä tuli sopivat, siis neuloin ne jotain 10 vuotta sitten :)ja edelleen ovat käytössä. haluisin myös tuon kirjan, paljon kauniita lapasmalleja joita voisi neuloa, huoks.

  VastaaPoista
 5. Kuvioineulonta on joskus aika työlästä. Minä teen parhaillaan Riihivillan ruusutarha-lapasia ja siinä sitä on silmukoiden laskemista kun joka puikolla on erilainen kuvio. Ensimmäinen lapanen on peukaloa vaille valmis ja toinen tehty peukalon yläpuolelle jo. Keväällä aloitin :=/
  Ja arvaas miten teen tätä toista. Peilikuvana !!!
  Eli lasken kaavion silmukoita vasemmalta oikealle ja neulon oikealta vasemmalle. Kyllä tää on vähän samanlainen ketutushomma kuin aikoinaan intarsia villatakki lapsenlapselle "ei ikinä enää".

  VastaaPoista
 6. Tosi hienot Haavistot olet tehnyt! Minäkin yhtenä päivänä selailin tuota kirjaa, että mistäs sitä uskaltaisi aloittaa... Silmukkamäärät tosiaan tuntuu huimilta varsinkin tällaiselle, joka on tottunut lähinnä seiskaveikkaa neulomaan. Täytynee valita jokin erittäin helposti pienennettävä malli...

  VastaaPoista
 7. Kiva, että ostit hameen, kun niin innolla siitä puhuit. Ajattelinkin, että varmaan haet vaikka jäitkin harkitsemaan:-) Sopii sinulle ja on tosi kaunis! Nätit on nuo keltaiset sukkasetkin! Mä jätin ostamatta ne knitpicksit ja nyt pitää tilata.. Jäi kyllä vaivaamaan, ku en ostanu heti..

  VastaaPoista
 8. Upea hame! Mahtava messusaalis... *huokaa kateellisena*, kun ei itse päässyt koko messuille ollenkaan.

  VastaaPoista
 9. Voi, voi, voi... Aivan ihanat lapaset. Yritin netistä penkoa, tuota kirjaa josta malli on otettu, mutta ei ole saatavilla. Anoppini nimittäin on ihaillut tuon tyylisiä lapasia ja ne olisivat täydellinen joululahja. Arg!

  VastaaPoista