sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Jotakin pientä sentään

Oli/on kamala tauti, huh! Perjantaina olin töissä, mutta se taisi olla tyhmästi tehty, kun ilta meni maatessa. Eilen iltapäivällä vasta jaksoin alkaa olla pystyssä, lukea ja tehdä käsitöitä. Nyt on vähän väsy, mutta keuhkoja ei enää kutita ihan koko ajan.

Ruskea Mambo on jumittunut, hihojen teko ylösalaisraglaniin on aina rankkaa ja tiukka käsialani syö sormen rikki. Laastaria en ole vielä saanut laitettua siihen, joten työ on katkolla. Sanoin Samille, että meidän pitäisi katsoa jokin elokuva, jotta minun olisi "pakko" neuloa Mamboa.

Mutta jotakin pientä innostuin tekemään. Titityyn lankaklubista tuli siis kesällä hamppulankaa. Muistanette, että silloin kauhistuin, kun käyttötarkoitukseksi ehdotettiin tiskirättiä. No, luin sitten jostakin hampun erinomaisista tiskirättiominaisuuksista (miksi se muuten on tiskirätti? ei kai kukaan sillä tiskaa?): se kuivuu nopeasti, on antibakteerista ja ties mitä vielä.

Niin että eilen syntyi tämä...


...ja tänään tämä:


Värit ovat noissa kuvissa ihan vinksallaan, tässä oikeammat. (Huomatkaa yskänlääkepullot oikeassa yläkulmassa! :)

Malli: "Perhoset" ja "Palmikot ja ruudut" Neulojan käsikirjasta
Lanka:
Lanaknitsin Hemp for knitting, 50 g ja noin 47 g
Puikot:
3,5 mmMielenkiintoista nähdä, miten hamppu toimii ja muuttuu kastuessaan. Ihan ensikosketukselta en toppia tästä lähtisi tekemään, sen verran paperinarumaista tämä oli. Katsokaapa kerää, josta olen nuo kaksi rättiä neulonut - noin vähän lankaa jäljellä, ja se seisoo silti noin tykysti!

Tätä oli muuten karmea keriä. Ensimmäisen vyyhden aioin keriä käsivarreltani, mutta kun Sami tarjoutui auttamaan, annoin vyyhdin hänelle. Se meni ihan armottomaan takkuun, yhden solmun selvittyä tilalla oli kaksi uutta. Toisen vyyhdin annoin suoraan Samille - mutta sekin oli kovasti tarrautuvaista ja vaikeaa keriä. Ilmeisesti hampun kuidut takertuvat toisiinsa väkevämmin kuin muiden lankojen.

Mutta tämän ansiosta saan jotakin taas tännekin:

5 kommenttia:

 1. mä muistelen että tiskiharjaa ei käytetä muualla maailmassa, vaan ne käyttävät pesusientä ja noita rättejä??
  Meillä kyllä puhutaan keittiörätistä, mutta tuo tiskirätti lienee suora käännös englannista.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Tuota samaista hamppua olen tämän aamun neulonut (ja tuijottanut telkkarista viikolla nauhoitettuja ohjelmia putkeen). Minusta hankalinta on sen jäykkyys yhdistettynä liukkaisiin sukkapuikkoihin. Yleensä koskaan en tiputtele puikkoja niin, että kaikki silmukat karkaavat - tämän kanssa niin kävi heti jos käsiala vähänkin löystyi.

  VastaaPoista
 4. Mulla on tuttuja, jotka ei tiskaa harjalla, vaan rätillä tai sienellä. Ja yksi kaveri asui jonkin aikaa Virossa, eikä sieltä kuulemma edes saanut tiskiharjaa. Että kyllä niillä sitten tiskataankin.

  Kivan näköisiä rättejä olet tehnyt :)

  VastaaPoista
 5. joo, tiskiharjoja ei vissiin kovin monissa maissa tunneta.. minen kyllä alkais räteillä tiskaan vaikka kuinka tulis muotiin.. pölyluutuina varmaan ihan jees kyllä. itseasiassa mulla onkin jotan virkattuja siivousluutuja, äitiltä saatuja. :)

  VastaaPoista