sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Tästä olen ihan pikkuisen ylpeä!

Paleltaako teitä muita? Minua paleltaa nykyään usein. Joskin ilmeisesti vanhuus on tehnyt sen, että nautin kovasti syksyn kirpeydestä enkä kaipaa hellettä, niin edellytyksenä nauttimiselle on lämpöinen neule johon kääriytyä.

Torstai-iltana jäädyin tönköksi seurakunnan lapsityön johtokunnan kokouksessa (eikö seurakuntataloa voisi lämmittää, jooko? taidan viedä asian valtuustoon) ja totesin, että tarvitsen ehdottomasti paksun neuletakin. Villapusero on kiva, mutta sitä on vaikea riisua kesken kaiken eikä siinä ole avattavia nappeja - useinhan tilaisuuteen mennessä on kuuma, mutta vähän aikaa istuttua alkaa paleltaa. Toisaalta olisi kiva omistaa neule, joka korvaisi alkusyksystä päällystakin.

Tänä syksynä olen tolkuttoman hullaantunut palmikoihin. Kuola suusta valuen selasinkin uusinta Novitan lehteä, jossa Mambo-uutuuslangan kunniaksi oli monenmonta palmikko-ohjetta. Muistattekin varmaan Mambosta tekemäni laukun ja haaveeni toteuttaa samasta langasta myös neuletakki. Sekä kysymykseni, mitä kivaa voisi tehdä 300 grammasta SandnesGarnin Alfaa.

Ratkaisin ongelman näin.


Lievää innovaatiota tähän tarvittiin - tarkemmin sanottuna pari tiivistunnelmaista visiittiä Käsityöaitta Fionaan Seinäjoella.

Malli on Novitan syksy 2007 -lehdestä numero 4. Alfaa kului 750 grammaa nro 7 bambuilla. Se ei näytä noin sanottuna ihan kamalalta, mutta kun laskee että käytin takkiin 15 kerää tai 900 metriä, niin karmii - siis voidakseni käyttää ne kuusi omistamaani kerää ostin yhdeksän lisää! Joskus tulee kalliiksi olla säästäväinen...

Tein takin ohjeen S-koon mukaan. Alkuperäisohjeessa takki oli neulottu Mambosta nro 8 puikoilla, joten nyt sain liehuvahelmaisen jakun sijaan sopivan vartalonmyötäisen neuleen.

Hihat tein täysin omasta päästä kuin entinen flikka lihaperunoota. Olen ehkä oikoonen kuin tästä tallinpiihin, mutta minusta on typerää neuloa paksu palmikkoneule ja tehdä siihen 3/4-hihat, jotka lisäksi ovat niin leveät, että niistä tuulee sisään! Samoin laitoin takkiin viisi nappia yhden sijasta. Miksi tehdä paksu takki jota ei voi sulkea?


Neuloin siis ihan tavalliset kapeasuiset hihat. Kaikki saumat "ompelin" kolmen puikon päättelyllä, kuvittelin että se muka on nopeampaa kuin oikea ompelu. (Eihän kukaan huomaa miten rumasti olen yhdistänyt etu- ja takakappaleen? Eihän kukaan kysy miksen tehnyt tätä pyöränä?)


Ottaen huomioon millaisia "taidekuvia" tässäkin blogissa on nähty, niin tätä varten raahasin Samin ja kameran oikein ulos luontoon!

Nappeja siis laitoin koko etumuksen täydeltä. Yhden ompelin kaulukseenkin, jotta neuleen saa halutessaan lämpöiseksi pooloksi (eikös olekin kuvaajan syy että kaulus lörpsöttää, kun ei sanonut että se on rumasti!).


Takki oli lopuksi nopea tehdä, tiiviisti neulomalla se valmistui neljässä päivässä.Se on muhkea (ja valitettavasti tekee minutkin vielä tavallista muhkeammaksi!), lämpöinen, pehmoinen, ihana. Mitä muuta voi olettaa, kun lanka on 85 % villaa ja 15 % mohairia!


Lähikuvayritys palmikoista... Väri vääntyy liiaksi aniliiniin, mutta muhkeus näkyy. Nam!

Seuraavaksi mietinkin, mitä tehdä Mambosta - yksi kerä minulla oli ennestään ja kaksihan sain kultaiselta Tarjalta lankavaihdossa. Kun vähän niitä vielä keräisi, niin voisi tehdä vaikka sen kivan ponchon, jonka Sipi jo teki...

22 kommenttia:

 1. Ihanan takin olet saanut neulotuksi. Palmikot ovat ihania. Olen samaa mieltä. Aikas nopeaa olet tikunnut.

  VastaaPoista
 2. Kun sulla on noin ihanaan puseroon kärsivällisyyttä, saat aikaiseksi villahousutkin ;)

  VastaaPoista
 3. IHANA takki! Mäkin haluisin tehdä jonkun paksun neuleen, jota vois käyttää ulkona näin syksyllä... :)

  VastaaPoista
 4. Vau, siitä tuli hieno! Kun luin kertomuksesi, niin ihan rupes itseäkin palmikot ja neuletakit ja palmikot kiinnostamaan :D

  Kyllä miehet on sitten "sokeita" kun ne ei huomaa, kun neuleet ovat huonosti päällä. Meilläkin otettiin huivikuvia, joissa huivin kärki oli ihan selvästi toisen pakaran päällä, mutta ei kun vaan näppäiltiin sellaisia taidekuvia ;)

  VastaaPoista
 5. Ihanan lämmin takki! Sinua ei seuraavassa kokouksessa palella. Palmikot ovat kauniita. Olen samaa mieltä 3/4-hihat paksussa takissa on epäkäytännölliset. Muakin inhottaa jos hihoista tuulee sisään--no,keskisessä Suomessa ei nyt paljon tuule verrattuna Länsirannikon pureviin tuuliin.

  VastaaPoista
 6. Onpa hieno takki! Sä olet kyllä paitsi tosi taitava, myös tosi nopea.

  VastaaPoista
 7. Upea! Mullakin ois tota samaa lankaa, 350 g ja pähkäilen, mitä siitä saisi aikaiseksi... pieneen ponchoon vissiin riittäis, kun löytäis kivan mallin. Lämmitystä kaipaan kovasti myös :)

  VastaaPoista
 8. Vau, upea ja ihanan "kaisamainen" villatakki!!
  Nyt taatusti lämmittää!!
  Minustakin on ihanaa kietoutua oikein lämpimiin villatakkeihin syksyn tullen - khöm, siispä tuli ostettua vähän lisää Isovelilankaa....

  Hyvää uutta viikkoa!!

  VastaaPoista
 9. Mikä ihanuus!! Ja neuletakki neljässä päivässä... Tahtisi on uskomaton!

  VastaaPoista
 10. Löytyisköhän hiusten värjäyksestä apua tuohon blondiongelmaan ;)
  Mullakin olis asiaa Kauhavalle ennen tapaamisia, vinkkaa jos oot menos, mä teen samoin.
  Missä vaiheessa sun Shettis on? Mä meen seuraavaksi jo siihen lopetuskaavioon, vähänkö valmistuu nopeasti siis päivässä :)

  VastaaPoista
 11. Villatakkisi on syötävän ihana! Se näyttää juuri niin lämpimältä ja mukavalta, että olisi kiva päästä tuollaisen sisään. Olet kyllä nopea neuloja!

  VastaaPoista
 12. Toihan on muikean näköinen :) Villatakkikin on kivan näköinen, vaikkei ole "täyspitkä" Täytynee pistää korvantaakse ykx neule ittelleni :)

  VastaaPoista
 13. wau miten nopee olet! ihanan pehmoiselta se kyllä näyttää ja lämpimältä. ja väri on aivan iiihaaaana! :)

  VastaaPoista
 14. Palmikkotakkisi on kaunis,oikein kuohkea.
  Ihanan pirteä väri syksyn harmaisiin päiviin.

  VastaaPoista
 15. Kaisa, villatakki on ihana!

  Luin uusimmasta Damernas världistä laajan artikkelin, jossa kerrottiin, kuinka käsityöt ovat hyväksi terveydelle. Löydätte linkistä yhteenvetoni. Suomeksi.

  VastaaPoista
 16. Ihana ja lämpimän näköinen villatakki!

  VastaaPoista
 17. Todella lämpimän näköinen, loppui paleleminen!

  VastaaPoista
 18. Kateellisena täällä katselen sun ihanaa takkiasi. Tuollaisen haluaisin minäkin. Olet tehnyt sen vauhdilla.

  VastaaPoista
 19. Voi miten ihana takki! Niin lämpimän oloinen ja kauniin värinen!

  VastaaPoista