keskiviikko 22. elokuuta 2007

Maailman tylsin pusero ja pitsiä

Keväällä aloin innoissani harjoitella Ullan ylösalaisraglania Novitan Bambusta. Niin tohinassa olin uudesta saumattomasta ohjeesta, etten tajunnut mahdollisuutta muokata sitä - siis tehdä jotakin kivaa pintaneuletta tai pitsiä tai mitä tahansa puseroon. Kun hoksasin asian, oli jo liian myöhäistä, pusero oli liian pitkällä ja siitä oli tulossa kuolettavan tylsä.

Sileän neulominen 3,5 mm pyöröillä alkoi hyviin pian puuduttaa. Lopulta se puudutti niin pahoin, että ne 3,5 mm bambupyöröni ovat koko kesän olleet kiinni onnettomassa puseroneuleessa, joka on aina silloin tällöin huudellut moitteita keskeneräisten korista. Olen kyllä useinkin miettinyt, mitä sille voisi tehdä. Välillä keksin nerokkaan idean: teen siitä kivan tekemällä siitä tunikan, siis pitkän!

No, edelleenkään sileän neulominen 3,5 mm pyöröillä ei iskenyt eikä pituutta kertynyt. Vasta tämän viikon maanantaina jotakin muuta etsiessäni tulin katsoneeksi tuota surkeaa, vakavassa ufoutumisen tilassa olevaa työtä tarkemmin. Totesin, että se on lähestulkoon valmis: neuloin muutaman kierroksen resoria, muutaman kierroksen hihoja ja päättelin.


Tuo vihreä Bambu on hirmuisen sievää ja ihanaa yllä ja ihan nätti pusero on tuollaisena pelkistettynäkin. Ehkä hiukan pidempi olisi saanut olla, mutta ilmeeni kertoo kaiken - ei enää Novitan Bambua. Sitä on niin kurja neuloa!! Lanka hajoaa säikeiksi ja jälki on epäsiistiä.


Langankulutusta en osaa enää kuukausien jälkeen edes arvioida. Jäljelle jääneestä korkatusta kerästä näpräsin edes jotakin piristystä eli hiuspannan. Tästä olen pikkuisen ylpeä - elämäni ensimmäinen lontoonkielisen ohjeen perusteella tehty työ! Olkoonkin, että ohjeessa oli hyvin selkeä kaavio... ;) Kyseessä on Interweave Knitsin kesän 2006 numero. Älkää kysykö mistä olen saanut tulostettua muutaman ohjeen ilmaiseksi pdf:nä, en enää muista enkä löytänyt sellaista linkkiä! Edit 27.8.: aamukävelyllä Blogistaniassa törmäsin Pilvin blogissa samaiseen pantaan ja jopa linkkiin - eli ohje löytyy pdf:nä täältä!

Kolme täyttä kerää Bambua jäi jäljelle - se varasto josta olin kuvitellut tekeväni piiiitkän puseron... Ehkä niillekin käyttöä löytyy. Mutta jos jollakulla on tarjota vaihdossa esim. suklaaruskeaa Tennesseetä, olen kiinnostunut!

****

Seuraava pusero on sitten kaikkea muuta kuin tylsä. Se on taas sarjassamme omasta päästä tein ja jäikin viälä värkkiä.

Kesälomareissulla Hämeenlinnassa pidin muutaman päivän neuletauon. Sieltä palatessa sitten puhisinkin intoa ja uusia ideoita. Silmiini osui JaanaMaassa aivan upea neule Rusted Root. Hakemalla löysin jopa linkin, jonka kautta ohjeen puseroon olisi voinut tilata.

5,50 dollaria neuleohjeesta ei ole paljon, paitsi silloin, jos epäilee kykyään ymmärtää englanninkielistä ohjetta. Totesin, että pääsen vähemmällä kun kehitän puseron itse.

Langaksi valitsin Cascade Yarnsin ihanan pehmoisen Dolcen (55 % alpakkaa, 23 % villaa, 22 % silkkiä), jonka neulominen 7 mm bambuilla kävi melkein naurettavan nopeasti kesän ohuiden puuvillalankojen jälkeen. Otin puseron silmukkamäärät jostakin vastaavanpaksuiselle langalle tehdystä ohjeesta ja valitsin miehustan sivuun sydänkuvion Lesley Stanfieldin Neulojan käsikirjasta. Yksi sydänkuvio on myös niskassa.


Pariin kertaan sain alun purkaa, kun kuvio tuli liian keskelle ja olisi tuhoutunut kaula-aukon myötä. Keksin nimittäin vasta neuloessani, että teen samantyylisen leveän ja ison kaula-aukon kuin vastavalmistuneessa "ruskean päivän" liivissäni.

Hihoistakaan ei ollut harmainta aavistusta, kun aloin neuloa niitä. Lankaa oli kaikkineen 6 kerää = 300 grammaa, ja epäilin vahvasti sen riittävyyttä. Käydessäni GetKnittedin sivulla totesin kuitenkin, ettei sävyä 973 ollut enää saatavilla. Ei sitä ollut missään muuallakaan!!!! Oli siis pärjättävä sillä mitä oli.

Niin aloin neuloa hihoja olalta alaspäin - voisin tehdä lyhyet tai puolipitkät hihat sen mukaan kuin lanka riittäisi. Mutta lopulta totesin sen riittävän erittäin hyvin. Niin neuloin hihoista hieman ylipitkät, sitten kavensin rajusti ja vaihdoin puikot 3,5 mm sukkiksiin (yksinkertaisesti siksi, että olin Samin luona päästessäni tähän vaiheeseen, minulla ei ollut mukana 7 mm sukkiksia, 40 cm pyörö oli liian pitkä enkä mitenkään voinut odottaa kotiinpääsyä) ja tein muutaman kerroksen resoria. Näin syntyivät hauskat puhvit ranteisiin. Lanka riitti niin hyvin, että ehkä yhden hiuspannan verran jäi jäljelle...


Ehkä hiukan liian prinsessa minun tyyliini - mutta toisaalta tuo iso kaula-aukko on pikkuisen rock, eikö? :)

****

Lopuksi hehkutusta. Yli 50 sukkailijaa on jo ilmoittautunut tähän:


Olen ihan mykistynyt. Tiesin että sukat ovat suosiossa Blogistaniassa, mutta silti... Upeaa, ihanaa, mahtavaa!

7 kommenttia:

 1. No voihan mahdoton, miten siellä tulee valmista! Ja luovalla tavalla, se on kyllä ispiroivaa. Valmista ohjetta on helppo ja turvallinen neuloa, mutta kivaa kutkuttavaa jännitystä on aina noissa omissa jutuissa ja niissä myös kehittyy.
  Tulin tänne kertomaan, etten tänä vuonna "ehdi" kerätä sukkasatoa ko. aikana, mutta pulaa osallistujista ei todellakaan ole. Mun kasvamassa olevat sukat kerätään sitten vasta lähempänä joulua. Muistatko muuten, että meillä on syyskuun käsityöklubin teeman villasukat, joten olis mukavaa, jos voisit silloin kertoa tästä tempauksesta, jookos?

  VastaaPoista
 2. Mä oon vähän kateellinen. Olet kyllä ahkerakin, mutta voi vähän vaikuttaa asiaan tuo koko. Mulla menisi niin paljon lankaa ja neuleaikaa omaan säveltämiseen ja neulepuseron tekoon, että usein tulee sen takia tehtyä vain sukkia / pipoja / huiveja. Olen 180 cm pitkä ja sanoisinko ei-siro eli myös leveä. Meitä on moneksi, koko ei ole tärkeää, mutta tähän itselle neulomiseen se vaikuttaa aika paljon. Tahtoisin lisää neuletakkeja, paitoja, toppeja. Huoh...

  Kivoja neuleita sulla syntyy tavattoman usein. Wow.

  VastaaPoista
 3. Rouva Oranssi, ei kannata kadehtia! Ensinnäkin puseroni ovat ihan tavallista S-kokoa, en tee juuri sen lyhyempiä kuin ohjeessa sanotaan. Ja toiseksi olisi kauhean kiva joskus yltää johonkin ja kulkea ihmisten ilmoilla ilman että kuulee kommentteja ulkonäöstään...

  VastaaPoista
 4. Neulepusero ilman ohjetta! Vähäks oot taitava!! En itse ikinä uskaltaisi tai osaisi... Epäilyttää aina ohjeen mukaan tehdessäkin, että mahtaakohan tästä mitään tulla. Eli harjoittelua lisää kai sitten vaan mulle...
  Nopeutesi on myös uskomaton, sanottakoon se jälleen kerran :) !

  VastaaPoista
 5. Hannaliini, ei se ole vaikeaa!! Nimittäin kun tekee itselle ja voi mittailla ja sovittaa koko ajan. Hakee vain valmiista ohjeesta oikean silmukkamäärän (mallitilkkuja tekemään? minä??) ja alkaa tikutella! Tässäkin on siis silmukkamäärät Stich'n Bitchin jostakin ohjeesta, tuo sydänkuvio ja idea asemointiin Rosted Rootista, kaula-aukko (hiukan silmukkamääriä muokaten) Green Day -sliparista, hihat vain suoraa pötköä ja lopuksi kireä resori (idea jostakin näkemästäni neulepuseron kuvasta).

  VastaaPoista