torstai 11. tammikuuta 2007

"Rullasukat"

Tässä vuoden aluksi valmistui myös jokaisen huonon käsityöntekijän unelma: sukat ilman kantapäitä. :)

Joskus marraskuulla etsin epätoivoisesti vauvan sukkien ohjetta, jos muistatte. Eksyin silloin ensi kertaa Ihan Itse -foorumille, ja siellä tuli vastaan Pelagian ohje "siirtyväresorisista" putkisukista. Eli neulotaan 2o 2n -resoria esim. 4 kerrosta, minkä jälkeen aloitetaankin puikko yhdellä nurjalla ja jatketaan 2o 2n -resoria taas 4 kerrosta, sitten aloitetaan kahdella nurjalla ja jatketaan resoria jne.

Näin syntyy "kierre", joka jalkaan laitettaessa mukautuu täysin jalkaterän muotoon. Nilkan taipeeseen ei jää myttyä eikä kantapää kiristä. Kärkikavennus tehdään ainaoikealla.

Alunperin ohje on lapsen sukkaan, ja aioinkin tehdä sukat Joulupuun pikkupojan pakettiin. En kuitenkaan saanut niitä ajoissa valmiiksi, ja lapsenjalkaisena (kengänkoko 35 :) jatkoin sukkia itselleni. Tänään ne valmistuivat, lankana Nalle Colori, joka piristää tämän synkeän talven keskellä.

Tässä sukat ensin "lepotilassa" (kävisivät varmaan puikkopussiksikin??):


Ja tässä minun jalassani:

Ensimmäisen testikerran jälkeen olin pikkuisen pettynyt, sillä sukat valuivat kuitenkin jalasta. En tiedä teinkö niistä sittenkin liian lyhyet tai liian kapeat, vai mikä oli - Pelagia kun kehui, että pysyvät jalassa paremmin kuin ns. tavalliset sukat. Tai ehkä pitkikseni vain olivat liian liukkaat tai jotain... :)

Tällä mallilla aion tehdä nyt vauvalahjasukkiakin, varokaa vain! Lapsella kuulemma erittäin kätevät siksi, että sukka "kasvaa" pikkujalan mukana, ja lisäksi kantapää ei mene puhki, kun sukka tulee joka kerta jalkaan vähän eri asentoon eikä yksi kohta kulu muita enemmän.

Kiitos Pelagialle vielä hyvästä ohjeesta!

7 kommenttia:

 1. Saman vian eli valumisen olen minäkin huomannut noissa putkisukissa, pitäisikö tehdä tiukemmat kuin normaalit sukat?

  VastaaPoista
 2. Minä neuloin 10 silmukkaa puikolla, aivan kuten "tavallisiin" omiin sukkiini tein. Työvaiheessa tuntui että teen näistä liiankin tiukat ja ajattelin valumisen johtuvan siitä, että sukka "pullahtaa" jalasta.

  Nyt olen käyttänyt putkia pari päivää ja ne ovat löystyneet tosi paljon. Eli olet varmaan oikeassa, pitäisi varmaan tehdä kapeammat kuin tavalliset! Sehän on kuitenkin resoria ja antaa koko ajan myöten.

  VastaaPoista
 3. Mäkin tein viime talvena ekaa kertaa noita putkisukkia (jotkut sanoo myös unisukiksi). En kyllä muista silmukkamääriä ja teinkin aika ohuesta sukkalangasta. tein aika naftit ja aluksi tykkäsinkin kyllä, etenkin kun lanka oli ihanan pehmeää.
  Kuitenkin ne alkoi käytössä aika paljon kulahtaa siitä keskivaiheilta, vaikkei varsinaisesti sitä kuluvaa kantapään kohtaa ollutkaan.

  Itse asiassa purin joulun aikaan kolmet putkisukat kärjistä auki ja tein meille säärystimiä :).

  VastaaPoista
 4. Kivan näköiset sukat! Tuo kierre on kaunista.

  VastaaPoista
 5. Helmis, kiitos vinkistä! Jos kyllästyn näihin, tuunaan ne säärystimiksi... :)

  Kangaskasa, sukat ovat kyllä tosi nätit. Mutta itse asiassa teen paljon mieluummin "tavallisia" sukkia - inhoan nurjan kutomista, ja on aika kamalaa kun koko sukka on yhtä resoria... :D

  VastaaPoista
 6. Nätit sukat, täytynee testata, sitten joskus...nyt en aloita mitään uutta ennenkuin edes joku työ on valmis!

  VastaaPoista