sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Voittajan tunika

Olen keräillyt neulomavuosieni mittaan sukka- ym. neuleistä yli jääneitä lankanöttösiä yhteen pussiin aikomuksena joskus tehdä niistä jotain. Joskus haaveilin Anu Harkin jämälankatakista, mutta tämän vuoden mittaan ajatukseksi on vahvistunut, että se "jotain" voisi olla isoäidinneliöitä. Suunnitelmia oli useitakin, kunnes näin Novitan syksyn 2011 lehdessä kuvan kivasta isoäidinneliömekosta.

Koska OI:n ansiosta hikoilen helposti, en missään tapauksessa tahtonut tehdä kokomekkoa seiskaveikasta. Mutta nappasin muistiini tuon ajatuksen. Sen toteutus venyi ja venyi, kunnes Marin isoäidinneliöjakku sekä tulevien Seinäjoen käsityömessujen mainonta minut herätti. Siellä kun ilmeisesti opetettaisiin tekemään isoäidinneliöitä - ja yhtäkkiä minä näin itseni kävelemässä sen opetuspaikan ohi isoäidinneliömekossa. :)


Totta kai työhön varta vasten ostetuista ja väreiltään sommitelluista langoista tulisi upea mekko. Mutta minulla oli päähänpinttymänä tehdä ainakin tämä ensimmäinen isompi (jos ei sitä jakkua lasketa!) isoäidinneliövaatteeni nimenomaan jämälangoista. Noin niinkuin ihan periaatteesta, kaikkien säästäväisten esiäitiepolvien kunniaksi. Niinpä kasasin yhteen pussiin "suunnilleen 3 mm koukulla virkattavat" jämälangat ja aloin tehdä pylväitä ja ketjusilmukoita. Muutahan en osaakaan virkata! Ainoastaan mustaa Nallea ostin tätä varten, senkin kulutin lähes kaikki.

Kun valmiina oli sopiva kasa tilkkuja, opettelin taas (olin jo unohtanut Tikkuajissa saamani hyvät ohjeet!) yhdistämään ne. Sitten aloin virkata mekkoon yläosaa. Kavensin, purin, virkkasin kaventamatta, sovitin, purin, kavensin taas... Muutaman vähän paksummasta langasta syntyneen tilkun kiinnitin mekon yläosaan erillisiksi koristeiksi.Ohje: Idea Novitan syksy 2011 -lehdessä olleesta isoäidinneliömekosta
Lanka: Mustaa Nallea 280 g sekä sekalaisia sukkalankojen jämiä 310 g kokoon Kaisa
Koukku: 3 mm

Ehkä kavensin lopultakin liian rajusti, nyt on massun päällä pussi. Lisäksi tilkkuosa olisi saanut tulla vähän ylemmäksi, se katkaisee nyt minut leveimmästä kohdasta, mikä ei ole imartelevaa. Mutta muuten tykkään tästä kovasti ja iloissani otin kehuja vastaan viimeisimmässä neuletapaamisessa. Tilkkujen teko oli hauskaa - välillä virkkasin ne yhdestä langasta, välillä sommittelin värejä. Myös tilkkujen yhdistely oli terapeuttista ja juuri sopivaa puuhaa monsieur Poirot'n dvd-seuraksi.Mistä sitten nimi "voittajan tunika"? Ei pelkästään siitä, että osasin virkata niitä pylväitä ja ketjusilmukoita, vaan siitä, että kaikilla mekossa käytetyillä langoilla on tarina. Melkein jokaisen kohdassa muistin, mitä olin siitä tehnyt: osa oli ihan sieltä käsityöurani alusta syksyltä 2006, mutta kovin moni nöttönen syksyltä 2009, jolloin tikkusin muun muassa 21 sukkaparia pitääkseni itseni järjissäni, kun tappelin pääsystä ydinnaulanvaihtoleikkaukseen. Siitä selvittiin, kaikesta selvitään.

(Mistä tulikin mieleeni: jos olet kiinnostunut historiasta ja nykyisestä työstäni, tervemenoa kurkkaamaan ylläpitämääni työblogia! Eli välähdyksiä Vaasan läänin maanviljelysseuran, nykyisen ProAgria Etelä-Pohjanmaan 150-vuotisesta taipaleesta. Alun pitäen seuran alue ylsi Keski-Pohjanmaalta Keski-Suomeen, joten pelkästään nykyisellä Etelä-Pohjanmaalla ei pysytä.)

Toiveikasta viikkoa teillekin!

23 kommenttia:

 1. Vau! Aivan upea! Onnittelut "voittajan omistajalle!!!

  VastaaPoista
 2. Komia liivhames! Oothan sinä virkannut kymmenittäin sytomyssyjäkin!

  VastaaPoista
 3. Täällä erään isoäidinneliöfanin sydän läpättää! :) Ihana!

  VastaaPoista
 4. Onnea voittajalle!
  Aivan ihana liivihame onkin.

  VastaaPoista
 5. Ihailtiin asua jo tapaamisessa mutta kehuthan on tervetulleita vaikka useampaankin kertaan :)
  Tosi hieno liivihame/mekko!
  Kaunis yksityiskohta on nuo yksittäiset neliöt mustalla pohjalla, sekä selässä että edessä, oikein tyylikäs :)

  VastaaPoista
 6. Tulipa kiva mekko! Mulla on tulossa tuo Novitan malli tyttärelle. Paloja on vasta kuitenkin aika vähän.

  VastaaPoista
 7. Hieno mekko! Ajattelin pysyä kaukana isoäidin neliöistä (= olen tehnyt yhden päiväpeiton ja yhden jakun), mutta tämä ehkä pistää miettimään asiaa uudestaan.

  VastaaPoista
 8. Todella kaunis mekko! Ja sehän sopii sinulle kuin nenä päähän! Todella onnistunut työ, jos minulta kysytään :)

  VastaaPoista
 9. Ihana mekko. Nuo virkatut neliöt ovat tosi kauniita.

  VastaaPoista
 10. Hieno mekko, ja kyllä se Voittajan nimen ansaitsee niinku Sinäkin!

  VastaaPoista
 11. Vaude, tuo on näyttävä!!!Kyllä kelpaa messuilla kierrellä.
  Neulemekot on mun suosikkeja, vaikken vielä omista yhtään. Aikoinaan oli tummansininen puolihame, jossa tango-langasta virkattu "turkis" helmassa :) Tai on se vieläkin olemassa.

  VastaaPoista
 12. I löööööööööve it!!! Ja koko tarina prosessista oli kiva. Silti, kaikesta huolimatta, selvitään ja ilo pyrkii kukkimaan.

  Valoisaa ilosyksyä Sinulle, Kaisa!

  t. Saila S.

  VastaaPoista
 13. Aivan upea minustakin. En ole mekkoihminen, mutta jotain tuollaista voisin itsekin käyttää!

  VastaaPoista
 14. Kaunis! Ilmekin on juhlava. :)

  Näin nyt ensi kerran sanan 'isoäidinneliö'. Siinä on tunnelmaa ja perinteitä, sanassa ja mallissa. Tein joskus torkkupeiton langoista, jotka olivat jääneet tähteeksi muista neuletöistä. . Nyt tyttäreni on innostunut samaan malliin, teki viimeksi Granny Square -sängynpeittoa

  VastaaPoista
 15. Tämä toinen url oli tarkoitus antaa. Tyttären virkkauskuva.

  Anna Amnell

  VastaaPoista
 16. Hieno hames!
  Ja kylläpä se on kirvoittanut paljon kehuja. Kävin kurkkaamassa hametta eli tunikaa noin reilu tunti sitten, silloin kukaan ei ollut kommentoinut. Sai kumman siivousinspiraation ja imuroin sekä PYYHIN pölyt (tapahtuu tosi harvoin). Sittenpä istahdin tähän masiinan ääreen (vaikka piti mennä silittämään, kun kerran iili oli päällä)ja aattelin kattoa tanttuasi uudelleen. Olipa se tosiaan huomattu. Miten saatkin niin paljon aikaseksi? Minen pääse alkuun..yhdet vauvantossun harjoittelukappaleet - "converset" oon saanu päkistettyä, mieli tekis ja haaveita on, suunnitelmiakin, mutta.
  Ole ylpeä aikaansaannoksestasi, sillä se on hieno.
  Laitatko sen käsityömessuille päällesi?
  kirjoitti Tuula ja pisti silitysraudan kuumenemaan - ehkä?

  VastaaPoista
 17. Tosi kiva kolttu! Oikea muistojen mekko. Tuli mieleen mökillä oleva räsymatto - siinakin on jokaisella raidalla oma tarinansa...

  VastaaPoista
 18. Kaunis tuo sinun tilkkuhameesi. Luulenpa, että jos oikein olisit suunnitellut ja valinnut värit, niin ei tuo noin kaunis olisikaan :) Nyt ei se näytä liian harkitulta ja siksi on oikein sopiva isoäidinneliöistä tehtynä.

  VastaaPoista
 19. Sinä se osaat virkata! Minulla tulisi vain sutta ja sekundaa, usko pois.

  VastaaPoista