sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Kaksi valmista - ja kerrankin erilaisia kuvia! :)

Kiitos kaikille mökkikommenteista! Kuten huomaatte, olen kirjoitellut täällä kaikenlaista epämääräistä erittäin etäisesti käsitöihin liittyvää. En ole pitänyt oikein tietoista blogitaukoa, mutta kun hirvittävä vaalirumba oli ohi, seuraavat pari viikkoa menivät toipumiseen - sitten sain juhannusflunssan - ja sitten alkoi kesäloma, joka yhä jatkuu. Loman ensimmäisellä viikolla aurinko helli meitä, joten aika kului rannalla D-vitamiinia kokoamassa (joku poltti reisiensä takaosat, kutisevat kivasti vieläkin), ja viikonloppuna viikonloppuna oli herättäjäjuhlat Seinäjoella. Sitten tuli mökin muutto ja sisustus.

Summa summarum: käsityöt ovat jääneet aika lailla paitsioon. Jotakin kuitenkin olen näpertänyt.

Tämä ensimmäisenä esittelemäni vaatekappale valmistuikin jo juhannukseksi. Ei vain ole tullut kuvattua, mikä ehkä oli hyvä: kiinnittäkää huomiota siihen, että näitä vaatteita ei ole kerrankin kuvattu meidän kirjahyllymme edessä!! Kävimme siis tuolla mainitsemallani rengasmatkalla - tarkempi matkakuvaus löytyy täältä - ja käytin tilaisuutta hyväkseni...

Kuten viime kesänä, olen nytkin koettanut tuhota jämälankakeriä (saa syksyllä käydä taas Tapiolla, hiihaa! uusi bannerikuva on siis viime käynniltä :). Joskus keväällä Metsoloita katsoessa kävi sitten niin, että sain yhden projektin käsistäni, enkä oikein viitsinyt pyytää Samia kesken kaiken pysäyttämään dvd:tä ja odottamaan niin kauan, että olisin penkonut esiin lankaa ja valinnut sopivan mallin ja kaivanut puikot uuteen työhön...

Tartuin siis sekalaisesta lankakorista pilkistäneeseen Gjestalin Naganoon ja aloin - virkata. (Näettekö nyt, mitä ne vaalit minulle tekivät!! :) Luulin tekeväni isoäidinneliöitä, mutta myöhemmin sain kuulla, etteivät ne ole sitä, sillä isoäidinneliöissä on vain kolme pylvästä ja minä tein neljää. Tein siis Kaisan neliöitä.

Huomasin homman tavattoman mukavaksi ja rentouttavaksi. Minähän en ymmärrä virkkaustermejä (kiinteän ja piilosilmukan teen samalla tavalla jne), osaan oikeasti vain pylvään ja ketjusilmukan, joten näiden palasten teko sopi taidoilleni enemmän kuin hyvin.

En tiennyt, mitä olin virkkaamassa. Ravelryynkin otsikoin keskeneräisen työn nimellä "Jotakin isoäidinneliöistä". Vähitellen alkoi kuitenkin kirkastua, että näistä voisi syntyä jakku, tai jos palat eivät riitä, niin sitten liivi. Mielessäni näin nimenomaan yhdistäväni palaset vinoittain, koska silloin saisin kädentiet aivan automaattisesti.


En ole ikinä aiemmin tehnyt isoäidinneliöitä/kaisanneliöitä, joten minulla ei ollut mitään käsitystä niiden yhdistämisestä. Onneksi neuletapaamisessa oli montakin, jotka sen osasivat. Valitin vain, että koin vanhat koulun käsityötuntitraumat potenssiin sata, kun en tahtonut millään käsittää, mitä minulle yritettiin selittää - kiitos kärsivällisyydestä opettajille! ;) Olen hidasälyinen ja minun pitää saada pohtia kauan uusia asioita.

Lopulta aivoni loksahtivat oikeaan asentoon, ja paloista alkoi muodostua ketju. Mittailemalla selvisi, kuinka leveä sen pitää olla (kovin leveä, hm), ja mikä korkeus olisi hyvä. Kun liivi oli valmis, totesin, että palasia oli jäljellä vielä lyhyiksi hihoiksi. Musta lanka loppui välillä, mutta tuskin kukaan huomaa, että vaihdoin lennossa toiseen.


Ruutujakusta tuli kiva, joskin se valahtaa alas olkapäiltä. Pitänee virkata vielä vähän muotoiluja niskaan tai toinenkin kiinnityssysteemi. Tämä on juuri sellainen vaate, joka syksyllä lämmittää vähän takin alla, mutta ei hiosta töissä. Kuvattu Kristiinankaupungissa Huoneistomajoitus Krepelinin 1700-luvun pihapiirissä - yövyimme leivintuvassa.

Malli: Oma, isoäidinneliötkin vähän sinne päin
Lanka: Turkoosi on Gjestalin Naganoa, käytin kaikki jäljellä olleet 2,5 kerää. Musta on Sandnesin Sisua ja Marks&Kattensin Karusellia. Yhteiskulutus noin 212 g.
Koukku: 4 mm

Sitten toinen, juuri reissuun valmistunut peruspaita. Sain erään diilin seurauksena Tikkuajiin kuuluvalta Päiviltä (ei vielä blogia ;) kolme kerää SWTC:n Bamboo-lankaa, joka on 100 % bambua. Tiesin heti, että haluan peruspaidan.


Neuloin paidan Ullan tutulla ylösalaisneuleen ohjeella, enää en vain muista minkä koon silmukkamäärillä loin kauluksen... Sen jälkeenhän vaatetta voi laajentaa niin pitkälti kuin sielu sietää.


Lanka on toki eläväistä itsessään, mutta tein silti "epätasaisella" resorilla vähän muotoiluja vartalo-osaan ja hihoihin.


Neule oli dvd-työnä, kun tässä viime viikonlopun kieppeissä vietimme hillittömiä Metsolat-sessioita. Koko sarja tuli katsottua muutamassa yössä (kirjaimellisesti). Onneksi tuli reissu, että vuorokausirytmi vähän järkeistyi... Nämä kuvat on otettu Kaskisten vierasvenesatamassa.

Malli: Ullan ylösalaisneuleen aloitus - neulon sillä ohjeella enemmän kuin millään muulla...
Lanka:
SWTC:n Bamboo 300 g
Puikot:
3,5 mm
Muuta:
Joku saa taas virkata kauluksen ympäri, sillä bambuhan tunnetusti venyyyyyyyy...

Ja bonuksena tänne asti lukeneille joskus 1700-1800-luvulla kesken jäänyt kirjontatyö sekä valmiita helmikirjontatöitä Kristiinankaupungin vaikuttavasti Lebellin kauppiastalosta. Ihania kesäpäiviä!

16 kommenttia:

 1. Liivistä tuli tosi hauskannäköinen! Hyvin sait koottua sen vaatteeksi. Pusero on kiva myös. Kiitos kiertomatkaterveisistä!

  VastaaPoista
 2. Tosi kivoja neuleita! Varsinkin tuo pusero on hieno, pidän itse aika perusmalleista.

  VastaaPoista
 3. Kesäneuleesi on kauniita.
  Metsolat tuli seurattua uusintana mielenkiinnosta, osa kuvauksista tehty tällä kylällä.

  VastaaPoista
 4. Liivistä tulikin hieno jakku ja hyvin lanka piisas! Pusero on makee!

  VastaaPoista
 5. Voi miäkin haluan ehdottomasti tuollaisen virkatun liivin! Ihana!

  VastaaPoista
 6. Kiva idea tuo neliöistä tehty jakku, näyttää kivalta kun nuo neliöt ovat vinottain. :)

  VastaaPoista
 7. No Niin virkkaustaituri!! Niin hienohan liivistäsi tuli! Kivan näköisen paidankin olet saanut aikaiuseksi. Joo ,ahkera Kaisa! Kyllä ihanaakin ihastuttavampia nuo vanhat työt.

  VastaaPoista
 8. Hei, todella kivat työt oletkin saanut valmiiksi, älä yhtään vähättele taitojasi! Jos se virkkaus pelottaa, niin oletko kokeillut ohuen ohutta kumilankaa pääntiellä. Sitä voi ommella tai pujottaa reunaan jälkikäteen.

  VastaaPoista
 9. Kiva liivi tuli paloista! Ihan Kaisan näköinen, persoonallinen ja pirteä ilmestys. Paljon hienompi kuin se meillä molemmilla oleva tavismalli.
  Mun täytyy vielä funtsia, miten hihat tulevat automaattisesti kun palat on koottu vinoittain...

  VastaaPoista
 10. Ihania neuleita, Kyllä kuule isoäidin neliöissä on neljä pylvästä ja välissä kaksi ketjusilmukkaa. Ainakin mun kirjoissa niissä nettiohjeissakin joita löysin.
  Hällä väliä, vaate näyttää kuitenkin tosi kivalta.

  VastaaPoista
 11. Aiven superihana tuo liivi!! Sä se sitte osaat!

  Ja mitä enemmän katselen tuota sun neuletta, sen varmempi oon siitä, että se taitaa ratkaista mun yhden neuleongelman. Kiitos avusta :)

  Toivottavasti ollaan taas jossain välissä neuletapaamisessa yhtäaikaa. Mä pääsen tälläviikolla, sitten on taas töitä. Pöh.

  VastaaPoista
 12. Kiva peruspusero ja aivan ihana tuo kaisanneliövaate! :)

  VastaaPoista
 13. Minulla on puuvillasta virkattuja isoäidin neliöitä iso kassillinen. Nyt tiedän mitä niistä teen. Jotta ei tarvitse niin paljon miettiä niin kertoisitko miten nuo palat laitetaan. Tai olisi joku kaavio. Ihana tuo sinun paloista tehty jakku!

  VastaaPoista
 14. Hauska toteutus tuossa liivissä. Ja ei paidassakaan mittään moittimista oo. :)
  Kivasti olit kertonu kuvien avulla teiän mökistä. On teillä nyt hyvät tilat harrastaa, ei voi muuta sanoa. Ja osallistu ihimeessä "mökkivalokuviin", sehän on jokaisen oma asia millaisia kuvia mökistään lähettää, luulisin...

  VastaaPoista
 15. Joko sukkasatoa on suunnitteilla?

  VastaaPoista