keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Putkenpätkiä

Tunnustan, että otsikko on ollut keksittynä jo aika kauan, samoin kuin nämä seuraavat työt valmiina - mihin tämä syksy oikein on kadonnut?? Tulossa siis postaus, joka on ainakin käsityöanniltaan oikoonen kuin tästä tallinpiihin...

Sain tässä joskus inspiraation käydä läpi neulekaappini. Osa kirjaimellisesti sopimattomista tai muuten käyttämättä jääneistä neuleista päätyi silloiseen työpaikkaani työkavereille jakoon, osa menee kirpputorille, osan purin, kun lanka oli mieluisaa. Näin kävi myös joulusatunutulle ja -myssylle. Muutaman kuukauden ehti Mambo-lanka marinoitua lankapussissa, kun keksin, mitä siitä halusin. Suoraa putkea!


Eli näin...

Kaulurin malli: Luodaan 100 silmukkaa, neulotaan 1o 1n niin kauan, että mitta on sopiva
Lanka: Novita Mambo, 200 g
Puikot: 6 mm

Säärystimien malli: Luodaan 56 silmukkaa ja neulotaan 1o, 1n kunnes mitta on sopiva
Lanka: Novita Mambo, 200 g
Puikot: 6 mm

Kaulurista ei tullut niin löysää ja isoa, että sen voisi vetää muodikkaasti hupuksi päähän - mutta toisaalta minun paleleva pääni tarvitsee joka tapauksessa kunnon myssyn, ja lisäksi napakka tuubi lämmittää kaulaa mukavasti. Säärystimet olisivat saaneet olla kapeammat (!! tämä on uutta minun säärilläni), käytin niitä työkeikalla ja aikani kului siihen, että aina viiden askeleen jälkeen kiskoin säärystimiä kengänkannan alta...

Kun taas pitkästä aikaa pääsin Mamboon käsiksi, ja kun olen ajatellut tänä talvena palauttaa käyttöön ikivanhan vihreän talvitakkini, innostuin neulomaan Sylvin jämistä lapaset. Näistä tuli kuitenkin sen verran reilut, että taitavat mennä lahjavakkaan - minun sukkani ja lapaseni eivät saa olla löysiä. Koristelut yllättäen toisenvärisiä Mambon jämiä...

Nämä syntyivät jo ennen Lapaskuuta, saa nähdä, jääkö minun saldoni siellä pyöreäksi nollaksi!


Malli: Peruslapanen
Lanka: Novita Mambo, 110 g
Puikot: 5 mm

Muutama vuosi sitten löysin kirpputorilta polvimittaisen grafiitinharmaan neulehameen. Se on ollut monien epätoivoisten pukeutumispäivien pelastus: sen on voinut pukea alle, jos tunika on ollut pikkuriikkisen liian lyhyt mekoksi mutta liian pitkä puseroksi, ja se on lämmittänyt alla silloin, kun mieli on tehnyt laittaa päälle jotakin ohutta ja hempeää. Farkkujahan käytän äärimmäisen vähän, niin että hyvä hame on kullan arvoinen.

Valitettavasti olen kohta rakastanut hameen puhki, olen jo yhdestä kohdasta parsinut ja toinen kohta kaipaisi sitä kipeästi. Niinpä otin näppiksen kauniiseen käteen ja vietin illan Tapion tarjoomusten parissa. Kun värin piti olla juuri se oikea grafiitinharmaa, ja kun 50-prosenttisesti työllistetty ei ihan rahoissa kieri, piti tutkia metrihinnat. Nallesta tämä sitten syntyi. 

Malli: Yläosassa korkea resori, jonka taitoin kahtia ja neuloin reunat yhteen - sinne on tulossa kuminauha, ihan noin lihava en minäkään sentään ole! Sitten pyörönä sileää neuletta, lisäyksiä sinne ja tänne. Helmassa i-cord.
Lanka: Novita Nalle, 250 g.
Puikot: 3,5 mm.

Seuraavan kuvan työt eivät ole minun tekemiäni. Lapaset ja penaali lähtivät mukaan lokakuun puolivälissä, kun kävimme Tampereella TAYS-kontrollissa. PikkuPutiikissa Kehräsaaressa en vain voinut vastustaa näitä JuliArtin kettuja... Kun olen niin vakavastiotettava ja kypsä aina muutenkin. ;)


Olisin halunnut harmaat lapaset, mutta aikuisten kokoja oli jäljellä vain sinisinä. Niinpä päätin asustaa toisen vanhan talvitakkini kettuväreillä. Huivi oli jo ennestään, mutta pipo puuttui. Siihen valitsin langaksi kummallisesta hupparista purkamani (heh :) Kitten Mohairin. En etsinyt ohjetta, vaan myssy omaan päähän syntyi omasta päästä.

Malli: reunaresori taitettu kahtia kuten hameessa, neulottu aikansa ja sitten tehty kavennuksia.
Lanka: Kitten Mohair, 50 g
Puikot: 3,5 mm
Muuta: Kissaheijastin on samalta Tampereen-reissulta kuin kettutumput, Tampereen kotityön myymälästä.

Tällä hetkellä työn alla yllättäen ja taas Pinaattitunika, mutta myös vähän jouluyllätyksiä pitäisi alkaa miettiä. Lisäksi haaveilen kirjoneulekaarrokkeellisesta (onko tuo suomea??) neulemekosta, kun varastoissa uinuu kilo Regia Silkiä. En ole kuitenkaan onnistunut löytämään ohjetta, jota uskaltaisin lähteä muokkaamaan mekoksi. Tahtoisin neuloa mekon ylhäältä alaspäin, jotta puseron jatkaminen mekoksi kävisi helposti, eikä sellaista ohjetta ole valmiina tullut vastaan. Paperinukkepuserossa kuvio olisi ihana, mutta minun taidoillani ei todellakaan ruveta itse muokkaamaan sitä ylhäältä alas neulottavaksi... Onko kellään antaa hyvää vinkkiä?

6 kommenttia:

 1. Kokeile löytyykö Ravelryn patterns osiosta jokin ohje, jota voisi muokata. Laita haku sanaksi top down, sitten voi valita esim. kaikki ohjeet, jotka ovat free, ja sitten vielä clothing. Josko sieltä löytyisi jotain, jota voisi vähän helpommin tuunata. Ja voisiko siihen lisätä sitten sen nukkekuvion?

  VastaaPoista
 2. No nuo putket kyllä näyttävät tosi lämpimiltä. Vieläpä lempiväriäni.

  VastaaPoista
 3. Tosi lämpimän ja mukavan oloisia putkia! Ja nuo lapaset ja penaali ovat ihania. Minä menen Tampereelle 27. päivä, mutten taida ennättää Kehräsaareen. Harmi! Yleensä olen aina kiertänyt siellä kaikki putiikit, kun olen käynyt Tampereella.

  VastaaPoista
 4. Kissankakkaepisodin jälkeen tulin tänne nautiskelemaan neule- ja kieli-ilottelusta ja taas oli hauskaa:-) Omaan päähän omasta päästä - rakastanut puhki... Ja sun ohjeet on kans loistavia!
  Tuota metrihintaa minäkin laskeskelen kun yritän perustella itselleni miksi kallilta tuntuva lanka on oikeasti ihan kohtuuhintaista!

  VastaaPoista
 5. Hienoja neuleita, mutta kukka(vai perhos?)kuvioiset lapaset on ihan parhaat! :)

  VastaaPoista
 6. Pia, olen selkeästi huono hakija, sillä yleensä en ole Ravelrystä löytänyt käyttökelpoisia ohjeita. Mutta aina kannattaa silti kokeilla!

  Enkuli, minäkin tykkään tuosta väristä... :)

  Pami, minä en ollut vuosiin käynyt Kehräsaaressa. Paljon oli muuttunut, mutta tuo PikkuPutiikit oli aivan ihana löytö!

  Susu, kiitos *punastuu*

  MariJ, kukiksi minä ne tarkoitin, mutta kirjailu"taitoni" huomioon ottaen en loukkaannu, vaikka ne näyttäisivät perhosiltakin... :D :D

  VastaaPoista