perjantai 26. lokakuuta 2007

Mitähän tuosta nyt sanoisi

Uusin neulovaa Blogistaniaa kohauttava tapahtuma lienee ollut Neulotaan.net-sivuston avaaminen. Minäkin sain eilen mainospostia ylläpidolta. En reagoinut siihen, ennen kuin luin jostakin blogista negatiivista mielipidettä koko systeemistä. Vasta sitten kävin katsomassa mistä oikein on kysymys.

Neulotaan.net-sivuston periaate on ihan kiva. Kootaan kaikki neuleblogit yhteen, etusivulla näkyvät uusimmat päivitykset ja kommentit, ja rekisteröityneen on mahdollista koota esimerkiksi lempiohjeitaan muistiin niin, että ne löytyvät helposti myöhemmin.

Itse asia on siis hyvä, mutta toimintatapa ei. Esimerkiksi Blogilistalla näkyvät vain ne blogit, jotka kirjoittaja itse sinne ilmoittaa. Eli jos haluaa pitää bloginsa pienemmän piirin luettavissa, se onnistuu. Samoin toimivat muut blogilistat, kuten Suomalaiset neuleblogit tai Pohjoismaiset neuleblogit jne.

Myös Neulotaan.netissä on mahdollista ilmoittaa blogi listalle. Mutta toiminto on aika turha, koska neuleblogit on sinne poimittu jo, kysymättä niiden ylläpitäjien lupaa.

Neulotaan.net siis julkaisee sivuillaan meidän kirjoittamiamme tekstejä ilman meidän lupaamme (joku anonilli oli asiaa jo kommentoinut parissa Sukkasadon postauksessa - toivottavasti hänen kätensä ei kramppaa jos hän aikoo jättää saman kommentin kaikkien yli 100 osallistujan postauksiin! :). Sivuston etusivulle tulee tuoreiden postausten alku RSS-syötteen ansiosta, samoin kuin muutama tuorein kommentti, jotka eivät välttämättä liity näihin postauksiin mitenkään.

En ole niin naiivi, etten ymmärtäisi blogin ylipäätään olevan julkinen ja koko nettaavan maailman nähtävissä, ellei sitä suojata salasanalla. Mutta silti omaan blogiin kirjoittaminen on intiimi juttu. Kun minä kirjoitan Kerälle, minä kirjoitan Kerälle, ja Kerän linkkiä minä annan minne itse päätän. Ei tunnu kivalta, että tekstiäni julkaistaan ilman lupaani.

Toiseksi en tiedä, onko Neulotaan.netistä vastaavaa hyötyä. Voihan jokin mainio kommentti johtaa mielenkiintoiseen blogiin, mutta kyllä ne enimmäkseen tuntuvat irrallisilta. Ja ilmeisesti RSS-toiminto ei jossakin päässä toimi, kun ei sivusto todellakaan tunnista kaikkia päivittyneitä blogeja. (No, ei pitäisi valittaa, kun Blogilista keksii päivityksiä liiankin usein - keskimäärin siis hyvä! :)

Onhan tietysti kiva, jos voi koota lempiohjeitaan talteen. Mutta toisaalta: mieluisia ohjeita saattaa löytää Ullasta, Knittystä, MagKnitsistä, ulkomaisilta sivuilta yhtä hyvin kuin suomalaisista blogeista. Jos ihana ohje ei tule Ullaan, niin yleensä se on kyllä kolahtanut sen verran että joko muistaa ohjeen nimen tai löytää googlettamalla tai sitten tulostaa sen heti löytäessään.

Ohhoh, tässäpä tuli harhailevaa pohdintaa. No, pointti on se, etten pidä Neulotaan.net-sivustoa tarpeellisena. Ja että olisi ollut kilttiä kysyä lupa tekstien julkaisuun. Kun sähköpostiosoitteemme kerran on koottu jonnekin - en ole ainoa, joka on saanut mainospostia sivuston avautumisen jälkeen - ei olisi ollut suuri vaiva laittaa viestiä etukäteen ja kysyä julkaisulupa. Tai sitten jättää sivusto kokonaan ilmoittautumisten varaan.

Nyt minä lakkaan valittamasta ja lähden asioille.

9 kommenttia:

 1. Minäpä menin ja nillitin eilen asiasta ko. puulaakin ylläpidolle kun pisti niin vihaks. Vastapalautetta tuli, myöntävät kyllä mokansa. Ois varmaan niidenkin kannattanut ajatella asioita ennenkun pykäsivät sivuston pystyyn.

  VastaaPoista
 2. Tää on vähän kummallista, koska multa on kysytty lupa!

  Pääasiassa musta on hauskaa, että joku on HARRASTUKSEKSEEN halunnut laittaa tuollaisen pystyyn ja on kai ylipäätään ajatellut sen olevan yleishyödyllisen teon. Hyässä ajatuksessa siis. Se on eri asia sitten, tarvitaanko sitä vai ei ja onko toimittu oikein vai ei...

  En mä lähtis mitään isoa äläkkää nostamaan, blogeihin linkkaillaan ihan sieltä täältä ja paljon. Toimintatapa on ehkä väärä, mutta ei uusi.

  VastaaPoista
 3. Minä olen pikkuisen yllättynyt siitä, kuinka moni kokee oikeuksiaan loukatun. Tylsää on tietysti, että tuo uusi saitti kopsaa esim. Ziinan ylläpitämiä tietoja ilman lupaa. Ehkä ihan (positiivisen) mainostuksenkin kannalta olisi kannattanut ottaa yhteyttä niihin, joiden blogi listalle lisättiin. Kuitenkin, niin kauan kuin kukaan ei hyödy rahallisesti/vie toisen leipää, en näe, että toiminta olisi niin kamalaa - epäkorrektia kyllä, mutta ei sentään niin rikollista, että pitää ruveta heti sutta huutamaan. Blogit ovat julkisia, niihin linkitetään muutenkin ja ainakin tällaiselle blogimaailman mitättömyydelle on ihan vain positiivista, jos jokunen lukija sivuilleni eksyy ihan mitä kautta tahansa. Sitä paitsi uskon, että neulotaan.netin hakutoiminnosta tulee olemaan hyötyä silloin kun etsii jotain tiettyä juttua, jonka näki jossain, mutta ei enää muista missä, tai haluaa löytää tietoa tietystä ohjeesta, langasta, neulelehden numerosta tai ihan mistä vain. Joko olen tietämätön tai sitten tällaista palvelua jolla haetaan tietoa pelkästään neuleblogeista ei ennestään ole. Tietysti voi googlettaa, mutta silloin saa kasoittain linkkejä ihan muihinkin sivuihin kuin käsityöhön liittyvään. Lienee helpompi kahlata läpi 200 linkkiä neuleblogeihin kuin poimia mahdolliset relevantit linkit 1000 sekalaisen linkin takaa?

  VastaaPoista
 4. Mutta voisihan tuon toteuttaa esim. näin:
  http://www.reseptihaku.com/
  Minäkään en pidä tuosta kommenttien lainaamisesta. Sain vastauksen neulotaan.netistä eiliseen valitukseeni ja vastasin vielä heille, että mielestäni rikkovat tekijänoikeuslakia sivustollaan, koska ei oikein voi sitaattioikeuden piiriinkään noita pelkkien kommenttien ja tekstinpätkien lainaamista lukea, koska heidän oma toimituksellinen panoksensa niiden yhteydestä puuttuu.

  VastaaPoista
 5. Minä en tuosta sivustosta ollut vielä kuullutkaan. Nyt oli ainakin palautteiden vuoksi jäänyt "hengähdystaolle" kun kävin vilkaisemassa. Katsotaan siis myöhemmin, mitä tuleman pitää... Eli sen koommin asiaa tietämättä, linkkaaminen on mielestäni ihan ok juttu, mutta suora lainaaminen ainakin ilman linkkiä on hieman kyseenalaista.

  VastaaPoista
 6. Myös minulta on etukäteen kysytty lupa ko.palvelusta. Asiallisesti.

  VastaaPoista
 7. Hassua, että joiltakuilta on lupa kysytty!

  Periaatteessa olen tietysti sitä mieltä, ettei neulesivustoja ole koskaan liikaa. :) Mutta ihan hyvien käytöstapojen perusteella olisin toivonut, että luvan kysyminen olisi koskenut kaikkia - tai sitten sivusto olisi jätetty ilmoittautumisten varaan, kuten Blogilista.

  Olen ollut päivän poissa koneelta, pitääpä käydä nyt kurkkaamassa mitä siellä tapahtuu...

  VastaaPoista
 8. Tavallaan kyllä harmittaa tekijöiden puolesta, vaikka kyllä mä olen sitäkin mieltä, että töpeksivät pahemman kerran, kun eivät lupia kyselleet.

  Uskon, että tekijät ovat ihan vilpittömin mielin asialla, toimiihan heidän tekemänsä makuhaku.fi myös samalla tavalla ja on ollut jo pidempään pystyssä. En näe, mitä hyötyä heille sanottavasti on tuon sivun yllämpitämisestä. Siellä ei ole edes mainoksia!

  Mutta yhtä kaikki, tosi moni on vihastunut. Eikä se ole hyvä asia.

  VastaaPoista
 9. Multakin kysyttiin lupa. Ymmärsin, että lupakysymys koski valokeilassa-palstaa tai mikä olikaan nimeltään. Siihen oli lainattu tekstin lisäksi blogistani otettu kuva.

  En oikein tiedä, mitä koko asiasta pitäisi ajatella. Mielessä kävi kyllä, että mihinkähän moista sivustoa tarvitaan, mutta toisaalta ajatus on kiva. Kommenttien näkyminen palvelun pääsivulla on kyllä aika omituinen juttu, sillä nehän voivat olla aiheeltaan ihan mitä tahansa eivätkä välttämättä liity neuleisiin edes. Suuri osa neulebloggaajista kuitenkin kirjoittaa muustakin kuin neulomisesta ja saa sitä kautta myös muunlaisia kommentteja. Irrallinen kommentti tällaisen palvelun pääsivulla on lähinnä naurettava.

  VastaaPoista