keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Kaisan kritiikkipalsta

Edit puolimaissa.

Älkää ihmeessä käsittäkö väärin, tarkoitukseni ei ole marmattaa mistään! :) En vain keksinyt parempaakaan otsikkoa, kun tarkoitukseni on tässä vähän arvostella yhtä ja toista. (Siis arvostella, ei arvostella - miksi nämä suomen kielen sanat ovat niin värittyneitä? Arvosteluhan voi olla positiivistakin, tyyliin "kirja sai hyvät arvostelut"!)

Ihan ensiksi tuo Tapion kaupan verkkokauppa. On hauska pyöriä täällä Blogistaniassa, kun monessa neuleblogissa julistetaan samaa uutista - tietääköhän Tapio kuinka pidetty on? :)

Kun vielä on tuoreessa muistissa käynti fyysisesti itse kaupassa, oli hauska vertailla nettikaupan tarjontaa. Tietenkään se ei voi olla yhtä laaja. Nettikaupassa on esillä ei-Novitaa, kun taas itse liikkeessä myydään toki myös Novitan lankoja ja esim. Nallea säkkikaupalla. Edit: löytyy jotakin Novitalta, ainakin Santorinia, kun tarkemmin selaa. Myös hahtuvat näkyivät puuttuvan. Niin että Tarjuska on tuolla alla olevan postauksen kommentissa kyllä ihan oikeassa: paikalle pitää päästä itse jos tahtoo ottaa täyden hyödyn!

Hinnat Tapiolla ovat kohtuulliset. Osa langoista on edullisempia kuin muissa tuntemissani liikkeissä (mm. Dropsin Alpaca), mutta osa jopa kalliimpia (esim. Turmalin). Muut hinnat hyvää keskitasoa. Iloksemme saamme todeta, että Tapio on onnistunut neuvottelemaan postin kanssa tuon 6 € postimaksun per paketti, ja lisäksi myy vieläpä laskulla 100 euroon asti! Oikein kiva tieto päivärahojaan odottavalle joka kaipaa lankaa juuri nyt. :) Lisäksi luvataan, että ennen klo 15 tehdyt tilaukset postitetaan samana päivänä. Lankaa saa siis ihan oikeasti käden käänteessä.

Itse verkkokauppa toimii sujuvasti, joitakin puutteita on (jostakin tuotteesta en löytänyt kuvaa, jostakin puuttui kerän metrimäärä, eikä kuvia saa klikattua isommiksi värin tarkastamiseksi). Mutta eivätköhän toiminnot siitä täydenny ajan myötä.

Toiseksi ajattelin kertoa täällä parista kirjasta. Uusimmassa Modassa mainostettiin kovasti Sanna Vatasen Hyvän olon neuleita. Ilu jo tätä kirjaa käsittelin postauksessaan, ja käytti kirjan malleista sanoja "tavanomainen" ja "harmoninen", joskin myös mainitsi toki niiden olevan "kauniisti ideoituja, toteutettuja ja kuvattuja".

Minä ihastuin kansikuvaneuleeseen ja innostuin mielenvirkistyksen kaipuussa tilaamaan koko kirjan Bookystä (ei postikuluja!).


Valitettavasti kirja oli todella pikkuinen pettymys. Ideana on, että ohjeet on tehty "erikoislangoille": Step-, bambu-, silkki-, silkkivilla-, alpakka-, angora- ja reumalangoille, maissille, käsinkehrätylle ja teflonkäsitellylle villalle. Hauskasti joka kappaleen lopussa on myös jämälankaideoita, niin ettei näitä usein hintavia lankoja jää pyörimään hukkanöttösinä.

Kirjan mallit valitettavasti ovat äärimmäisen tavanomaisia. Tavalliset sukat, tavalliset hansikkaat, sileä toppi, pipo, pusero - tietysti hyvä, että yksien kansien sisällä on perusmallien ohjeet. Mutta olisin kaivannut jotakin jujua näihin!

No, nämä voisi tehdä tammikuuta varten, niin ei tarvitsisi raahata Kanarialle erityisen lämpimiä "iltakenkiä" vaan varvikkailla pärjäisi...


Tässä sekä tunika (minusta tuo on kyllä mekko) että pikkubolero ovat kivoja.


No, onhan tuo kirja - ihan kiva. Säilytän nyt jonkin aikaa hyllyssä, ja jos ei kolahda, niin laitan myyntiin. :)

Kolmanneksi sitten oikea namupala, slurps! Monille jo tuttu mutta minulle uusi.

Tellulla oli tämä Pam Allenin ja Ann Buddin Wrap Style lainalla ja sitä selailin innosta puhkuen. Sainpa kopionkin Shettiksen ohjeesta, vaan kun jäi vaivaamaan koko kirja...

Eikä vaiva helpottanut ennen kuin piipahdin Book Depositoryn sivuilla (ei postikuluja!) ja vähän klikkailin. Kirja matkusti Briteistä Lapualle vain päivän kauemmin kuin Hyvän olon neuleet Bookysta! :)


Ponchot taitavat olla jo hivenen out, enkä minä niitä kaikkein käytännöllisimpänä vaatekappaleena pidäkään. Mutta näitä malleja en vain voinut vastustaa!

Wandering Aran Fields osui ja upposi palmikkohulluun. Mietinpä josko tuon saisi aikaan siitä Mambosta jota minulla on...


Tapestry Gardenin tekemisestä en uskalla edes haaveilla - tai no, olenhan minä takinkin huovuttanut...


Ja tämä Viva la Poncha on vain niin ihqn retro!!


Kaikkineen kirjassa on 24 ohjetta, osa hyvin yksinkertaisia, osa monimutkaisia tai ainakin siltä näyttäviä. Jotkut ovat niin perussimppeleitä, että epäilen kyseisen huivin tai ponchon näyttävän hyvältä vain kauniin mallin ansiosta - onhan siinä eroa, pukaiseeko ribbineuloskaulurin päälleen hoikka, maidonvalkeaihoinen mallityttö vai minä. Lopussa on sivukaupalla ohjeita sekä variointiin että eri tekniikoihin.

Välillä ihmettelen, kun maailmalla julkaistaan näitä ihania neulekirjoja jotka saavuttavat huiman suosion myös Suomessa, mutta niitä ei käännetä. Tiedän, että kääntäminen - varsinkin erikoisalan - on hintavaa, mutta silti. Juu, tiedän kyllä että käännettyjä neulekirjoja ilmestyy. Mutta miksi ei näitä, joita niin paljon alkukielellä harrastetaan? Eivätkö kustantajat seuraa Blogistanian elämää?

J. K. 1: Odottelen edelleen ensimmäistä Interweave Knitsiäni saapuvaksi. Nettisivujen mukaan ovat myyneet tämän syksyn numeron loppuun, enkä ihmettele. Toivon mukaan ovat sitä ennen pistäneet yhden kappaleen sivuun pikku K:lle...

J.K. 2: Älä murehdi SNY, kyllä vielä ehtii! :) Syyskuu on mennyt niin nopeasti, että vasta kommenttisi herätti minut tajuamaan sen loppuvan!

9 kommenttia:

 1. Sain lainattua jo kirjastosta ton "hyvän olon neuleet" ja ihan sama fiilis jäi: olis voinut olla jotain jännempää niissä ohjeissa.. Siitä kyllä tykkäsin, että ohejissa käytetyt lankalaadut esiteltiin tosi hyvin ja tuli vastaan ihan uuttakin tietoa. Mallit kyllä vaatii jotain pikkutuunausta että näyttäis mun omilta. Niin paitsi se kannen ihanuus, se kokonaisuus vaan on IHANA.

  VastaaPoista
 2. No niin, me oltiin tästä siis melko samaa mieltä. Ei mitään sykähdyttävää, mutta silti kirja on minusta kaunis. Neuleet totta tosiaan vähän peruskauraa.

  ilu

  VastaaPoista
 3. onpa kivannäköiset nuo varvassukat! :) varmaan hyvät flipfloppien kanssa. :)

  VastaaPoista
 4. Miten ihmeessä satuin huomaamaan vasta tänään, että Tapio on aukaissut kauppansa. Ja nyt oman päivitykseni jälkeen huomaan että tämähän oli jo vanhaa tietoa.

  VastaaPoista
 5. Ihana tuo palmikkoponcho, niin yhden Kaisan näköinen :)
  ja tuo ruusuinen sitten ainakin yhden Tellun tyylinen ilman noita turkiksia.

  VastaaPoista
 6. tää koskee sivuten käsitöitä.. onhan kirjoittaminenkin sitä.
  Nimesi pisti silmään tänään kansalaisopistossa kun opiskelimme peruskoulun yläasteen äikän luokassa ja seiska luokkalaisilla oli sellainen suosikkikirja lista ja sinun ylämaan sudet oli sinne päässy.

  VastaaPoista
 7. Hei! Nappaan sinulta mukaani tuon Lämmitä pikkuvarpaat-napin. Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Mä tilasin joskus kesällä Interweave Knitsin Suomalaisen kirjakaupan kautta. Sanoivat, että tilaukseen menee yleensä n. 2 kk. No, eipä ole vieläkään kuulunut mitään :(

  VastaaPoista
 9. Joillekuille perusmallit ovat ainoa vaihtoehto. Tarkoitan nyt neulomista. Monimutkaisemmat saavat pään sekaisin.

  VastaaPoista