torstai 7. marraskuuta 2013

Historiantutkija työssään

Viimeinen puolituosta viikkoa on ollut sellaista menoa ja meininkiä, etten onneksi sitä etukäteen tiennyt. Mutta valmista on tullut, vaikka lujille ottikin - tavallaan käsityötä nämäkin...

Työ on siis pahasti haitannut harrastuksia, ja valmiin neuleen kuvat ovat maanneet viikon odottamassa bloggaajaa. Mutta kuinka ollakaan, tämä neulekin on tavallaan historiaa. Muistaako joku tällaisen Novitan langan? Mitä vuosikymmentä elettiin? Minun varhaisimmat muistoni koostuvat vain Impivaarasta ja 7 veljeksestä (seiskaveikan muinainen nimi, tämä tiedoksi nuorisolle :).


Kun aloitin neuleharrastustani joskus syksyllä 2006, luin blogeista ihmisten tekevän loistavia lankalöytöjä kirpputoreilta. Sitä minäkin siis yritin - tulos oli aika surkea kasa epämääräisiä jämäkeriä. Kunnes törmäsin isoon pussilliseen Novita Faunaa: 100 % villaa, osa keristä iskemättömiä, osa purettuja.

 

Hellin vuosia tätä aarretta, yritin aloittaa siitä välillä jotakin, mutta jotenkin se ei vain tahtonut taipua miksikään. Kunnes syyslomalla vierailimme kummitätilässä ja selasin hänen ostamaansa Novitan helppojen neuleiden lehteä. Olin ohittanut tuon lehden kaupassa tyhmänylpeästi - se näytti niin siltä ainaoikeinkaulahuivilta, jolla minä aktiivisen neulojanurani aloitin - mutta nyt huomasin, että siellä oli monia kivoja perusohjeita.


Kylästä kotiin mennessä pysähdyimme ruokaostoksilla Siwassa. Siellä ei myyty helppouslehteä, mutta jos osti kerän seiskaveikan Nostalgiaa, sai ilmaiseksi seiskaveikkaohjelehden. Minähän ostin. Ja kun kotona selasin lehteä, tajusin haluavani tämän mekon. Seiskaveikkaa minulla ei ollut tarpeeksi, mutta sitten muistin, mitä on...

Ohje: Novita 7 veljestä -ohjelehti 2013, ohje 37 (Naisen neulemekko)
Lanka: Novita Fauna, sävy Ahma, 530 g kokoon XS
Puikot: 4,5 mm (kauluksessa 4 mm)

Langan väri ei tule pimeänä aamuna otetuissa kuvissa oikeuksiinsa, se on lähinnä viininpunainen eikä ruskea. Kokoon XS uskalsin päätyä, kun tiheys ei sellaisenaan ihan täsmännyt. En tiedä, onko tuo naurettavan piukka nyt, mutta ainakin olen käyttänyt sitä töissä eikä minua ajettu kotiin vaihtamaan vaatteita - ja minunhan on tarkoitus laihtua vielä noin 13 kg...

Olen onnellinen, että seitsemän vuoden jälkeen Fauna-pussi tuli lähes käytetyksi - lapaslankoja vähän vielä jäi. Historiantutkijan kannattaa penkoa joskus omiakin arkistojaan!

15 kommenttia:

 1. Minä muistan hyvin tuon langan: kuohkea villalanka, mutta miltä vuosikymmeneltä? olisiko 1990 -luvun alkupuolelta?

  VastaaPoista
 2. Hieno mekko! :) Muistelisin, että 7 veljeksen nimi oli ennen tuota "Impivaara ja 7 veljestä" -litaniaa Karhu. Nythän Novitalla on erikseen vielä Impivaara-lankaa, että menee varmasti ihmiset sekaisin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli Impivaara on nykyään eri lanka??!! Olen ollut melkein vuoden lähestulkoon neulomatta ja pidemmänkin ajan (lähestulkoon... :) ostamatta lankaa, joten olen ihan pihalla kaikista uutuuksista. Näin jossakin maininnan Impivaarasta ja ihmettelin, että onko se nyt hilattu seiskaveikan nimeen takaisin...

   Poista
  2. Sä vaan yksinkertaisesti osaat neuloa!

   Poista
 3. Upea mekko! Jo kokokin on kyllä ihan nappiin valittu.

  VastaaPoista
 4. Hieno mekko! Ja kokokin istuu ihan kuin valettu.

  VastaaPoista
 5. Hyvännäköinen mekko, sopii hienosti sulle. Oiskohan Fauna samalta ajalta kun aloittivat Florican (Flora ja Fauna?) Floricaahan löytyy yhä ja se on mun suosikki tällä hetkellä saatavista Novitan langoista.

  VastaaPoista
 6. Upea mekko. Näytät hyvältä hoikistuneena ja mekko istuu ku hansikas! Mahtavaa!!

  VastaaPoista
 7. Kiva mekko ja kokokin on juuri sopiva. Onnittelut onnistuneesta laihiksesta!
  Tuo Fauna on tuttua lankaa, muistelen että sitä oli jo 70-luvun puolella, ja ainakin ensimmäiset värit jäljitteli eläinten väritystä, mm. paljon erilaisia ruskeita sävyjä. Jossain kellarivarastossa pyörii vieläkin keskeneräinen fair isle -neulepaita johon ihan itse kehittelin oxo-kuvion. Kyllä sitä nuorena on hullunrohkea kokeilemaan! Paita jäi kesken kun huomasin, että lanka ei riitä ja samoja värejä ei enää saanut :( Ei kyllä mahtuisi päällekään enää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäikin mainitsematta, että tuon langan väri oli nimeltään Ahma, ja vyötteen nurjalla puolella kerrotaan eläimestä. Pitää käydä lisäämässä.

   Poista
 8. Hieno neule.
  Minunkin muisti yltää 1970-luvulle eli muistan silloin neuloneeni jotain Faunasta. Hyvää lankaa historian tutkijalle.

  VastaaPoista
 9. Kiva neulemekko. Katselin just tuota samaa mallia joku päivä sitten. Muutama kirppislanka pussi löytyy multakin :)

  VastaaPoista
 10. Wautsi miten nätti mekko. Ja lanka tosiaan on muinaisuuden parhaita. Miten ennen kaikki oli paremmin?
  Mukavaa loppuvuotta Sinulle.

  VastaaPoista
 11. Wau, kuinka upea mekko!
  Kyllä minäkin muistan tuon Faunan ja olen siitä varmaan joskus jotain neulonutkin, mutta niiltä ajoilta ei näköjään ollut muistiinpanoja ei niin minkäänlaisia. =)

  VastaaPoista