tiistai 20. tammikuuta 2009

Raglanneuleen vuorittaminen, apua kaivataan!

Noro-takki valmistui äsken, kuvia varmaan joskus. :) Tapiolta ostamani 7 kerää + postisssa tulleet 2 kerää kuluivat niin tipitarkkaan, että helmaa päätellessä piti pariin otteeseen purkaa ja kiristää otetta, jotta sain langan riittämään. Yli jäi - öö - ehkä yhteensä 15 cm, jotka päättelin tuonne nurjalle... :)

Nyt keskityn Tikrun ihanaiseen Vihervaaraan, jonka teen takkimallisena. En tiedä, onko se "tarkoitettu" sisä- vai ulkotakiksi, mutta mieleen tuli, että vuoritettuna se olisi varmaan oikein hauska lauhojen talvipäivien ja kevään takki.

Mietin vain, miten raglanneule vuoritetaan. Jos olisin hoksannut tämän ajoissa, olisin tehnyt hihat tasona, jolloin vuorikaavojen leikkaaminen olisi ollut helppoa. Mutta nyt on toinen hiha kainaloon asti valmis ja toinenkin melkein - en pura, en!

Onko joku teistä vuorittanut neuletakkia ja ylipäänsä käyttänyt sellaista takkia ulkovaatteena? Vinkkejä, kokemuksia?

9 kommenttia:

  1. Mä en ole itse tehnyt tai käyttänyt, mutta teininä kaverilla oli aivan ihana vihreävalkoinen kirjoneuletakki, jossa oli vuori. Sitä aina himoitsin.. Se oli ihanan näköinen!

    VastaaPoista
  2. Jos sulla on vielä irrallaan etu-ja takakappaleet niin niiden raglan reunasta saat mitatuksi hihojen eteen tulevan puolen ja taakse taulevan puolen. Ne ovat eri mittaiset. Kuitenkin ne ovat saman mittaiset tietenkin takkiosassa edessä ja hihaosan edessä ja takana samoin. Ei siis vielä hätää. Hihan leveyden saat kun annat sen olla kaksinkerroin ja mittaat sen leveyden hihan ympäri. Vuoressa voit tehdä sauman sekä ylä-että alapuolelle, voi istua olkapäältäkin patemmin. Taikka sitten mallaat vain niin, että hihan yläpuolella on kaavassa taite niin pitkälle kuin olet kerinnyt sitä neulomaan ja otat nuo raglat sitten kun tulevat ajankohtaiseksi ja avaat sen kaavapaperin, että saat etu- ja takapuolen mitatuksi kaavaan sopivaksi.
    Takin etu- ja takakappaleet saat mittaamalla pituus tietystä kohtaa ja leveys tietystä kohtaa tai sitten Nelmimäisesti levittelet kappaleet kertakäyttölakanan tai kaavapaperin päälle ja siitä piiretelet ja leikkailet.
    Muista liikkumistilaa ja saumavaroja kun leikkaat kankaasta osia. Neulehan joustaa, niin varmaan oikeampaan kokoon pääset vuoren kanssa kun ensin pingoitat neuleen kappaleet oikeaan kokoonsa.
    Kuinkahan selvää tästä nyt mahtoi tulla, jotenkin vaikea selittää semmoista mitä vain tekee itse ilman sen kummempaa koulutusta.
    Vuorikankaaksi valitsisin jonkin tuultapitävän kankaan.

    VastaaPoista
  3. Olen vuorittanut Sunrise Circle Jacketini ja käyttänyt sitä päällystakkina sateettomina syyspäivinä. Vuoriksi laitoin ohutta tikkikangasta. Kaavat piirsin pingotetuista kappaleista pingotuksen jälkeen. Ne olivat tasona neulottuja. Pyörönä neulotun hihan kaavan pirtämistä voisi kokeilla niin, että piirtäisi siitä raglanosasta kaavan pingotuksen jälkeen ja sitten jatkaisi käsivarren osuutta mittojen mukaan. Itse en jättänyt juurikaan saumanvaroja, koska vuori oli aika jäykkää kangasta. Vuori oli niin samankokoinen ulkokuoren kanssa, että pysyi paikallaan hihoissa ihan itsestään. Etureunoihin ompelin muutaman nepparin, jotka pitävät vuorin paikoillaan, kun en jaksanut ommella vuoria käsin kiinni. Hyvin on pelittänyt.

    VastaaPoista
  4. Ei ohjeita eikä neuvoja, mutta kertomus ymmärtämättömyydestäni. Jouduinpa pikkuesen surffailemaan, että minkäslainen semmonen Noro-takki oikein on, noroviruksesta olin kuullut... Lankatietouteni supistuu seitsemään veljekseen ja nalleen, joista sukkia ja lapasiakin syntyy. Kirpparilankojen "merkkejä" en edes katso, etsin vain saman tuntuisia ja paksuisia lankoja.
    No nyt tiedän että Noro on lankaa, eikä takkimalli. Uteliaisuus siis kannattaa! sanoo Tuula

    VastaaPoista
  5. Minulla on toi neulottu "tekoturkistakki" ihan ulkokäytössä ja hiukan saman ongelman iski kun olin ajatellut sen vuorittaa. Neuloin sen siis ylhäältä-alas raglanina, joten kaavojen piirtely vuoria varten oli... sanoisinko vähintäänkin... hankalaa. Mut onnistui kuitenkin, kun kääntelin ja vääntelin takkia kaavapaperin päällä ja mittailin hihan ympäryksiä eri kohdilta ja tarkistin mitat kaavasta. Tosin vuori ei näyttänyt takissa tosiaankaan hyvältä eikä tuntunut hyvältä päällä, joten jäi laittamatta...

    VastaaPoista
  6. Sinulle on postia blogissani!

    VastaaPoista
  7. Minulla on kolmekin vuoritettua villatakkia. Yhdessä on toppavuori. Aika vähän niitä tulee käytettyä kun ovat sisäkäyttöön liian lämpimät ja sade/tihkusadesäähän eivät myöskään sovi. Ovat jääneet vähän sellaisiksi "hienostelujakuiksi".

    VastaaPoista
  8. Tulehan hakemaan IISOO HALI blogistani, haluan sua vähän rutistaa!

    VastaaPoista
  9. Hahaa. Saman suuntaiset suunnitelmat siis. Mun olisi tarkoitus huovuttaa kangas, josta tulee jakku. Suosista sitten vien sen ompelijalle ommeltavaksi.
    Mulla on sellainen Jukka Rintalan Unicalle suunnittelema ihana huopa hame. Tummanharmaa-hieman siniseen taittuva, jossa on tumman punainen helma. Siihen tarvitsisin jakun.

    Jos aikaa jää niin ajattelin sitten kokeilla hamekankaan huovuttamista. Ope oli sitä mieltä, että yhdellä kerralla saan kyllä yhden kankaan tehtyä. Niin ja kurssikertoja on kaksi lauantaita ;-).

    VastaaPoista