sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Kaiken se kestää...

Edit-täti esiintyy lopussa.

Hassuja asioita sitä ihminen ujostelee. Mietin hetken, kirjoitanko tästä aiheesta postausta ollenkaan, kun elelen täällä Blogistaniassa täysin omalla nimelläni ja tunnistettavana henkilönä.

Ja sitten ajattelin että pöh. Joka ei kestä lukea maailman luonnollisimmista asioista niin jättäköön blogini tilaamatta. (Sorry, ei kuvia tässä postauksessa!)

Olen käsityöblogeissa seikkaillessani usein törmännyt mainintaan vaippahousujen neulomisesta ja sitten myös kestositeiden ompelemisesta. Lapsettomana en rupea ketään "lapsellista" neuvomaan, mutta itsekseni olen ajatellut, että mahdolliset tulevat pienokaiset varustaisin kestovaipoilla. Edullisempaa (?) ja vähemmän luontoa kuormittavaa.

Tällä hetkellä lähinnä on kuitenkin vielä oma napa. Ja siksi mielenkiinto on herännyt kestositeitä kohtaan. Miksi maksaisin muovisista kertissiteistä keskimäärin 2 €/kk? Miksi kulkisin muovipussi housuissa? Miksi kokoaisin kaatopaikoille järkyttäviä muovijätteen kasoja? Olenhan ehtinyt näin toimia kuluneiden 22 kuukautisvuoteni aikana aivan riittävästi.

Ottaen huomioon, että tätä menoa kestänee vielä kohtuullisen monta vuotta, päätin ruveta harkitsemaan vakavasti kestositeisiin siirtymistä.

Samia juuri kiusasin, että onko huolestuttavaa kun notkun niin paljon "vauvakauppojen" sivuilla. :) Höh, se mies on viilipytty, ei edes hätkähtänyt... :D Itse asiassa tulin houkutelluksi niille lankojen vuoksi, mutta nyt tutkin myös muuta. Valmis-kestositeiden hinnat hirvittivät - edullisimmillaan niitä kaupitteli Iloinen Elefantti. Vaikka tiedän, että maksavathan nuo itsensä ajan kanssa, niin ei tässä nyt vaihdevuosiin enää niin pitkä ole... :)

Totesin, että kyllähän moisia kykenisi itsekin vääntämään - asiaa luonnollisesti auttaa se, että joulupukki muisti minua ompelukoneella. Googlen ja linkkien avulla päädyin Kestovaippainfon foorumille ja löysin aivan loistavat kestositeiden kaavat ja ompeluohjeet.

Seuraavaksi pyörinkin sitten kangasosastoilla. Lopulta valitsin hyökkäyksen kohteeksi KenguRuun, jonka lankavalikoimaa olen aiemmin käynyt nuuskimassa. Ostoskoriin sujahti pul-kosteussulkukangasta, hamppufleeceä ja pallotrikoota (oikea lady on tyylikäs from top to toe, tietenkin tilasin limeä! :). Mutta koska haluan myös kokeilla valmissiteitä (ja ne ovat käytettävissä todennäköisesti nopeammin kuin itse tekemäni, varsinkin, kun en taas tiedä minkä illan olisin kotona niitä ompelemassa), kannatin hiukan myös Iloista Elefanttia...

Nyt onkin sitten oikea aika kommentoida tätä asiaa. Kertokaa kokemuksia, neuvoja, vinkkejä, mitä tahansa aiheeseen liittyvää! Kestovaippainfon sivuilla kaikki muut taitavat olla synnyttäneitä, kun siellä neuvottiin pitämään siteitä vaippasangossa ennen pesua ja pesemään 95 asteessa vaippojen kanssa... Meillä ei ole vaippoja!!

Edit-täti tuli kiittämään Kangaskasaa linkkivinkistä ja kertomaan, että Elisalla on kokemusta siteiden ompelusta!

Täti toistamiseen: se oli Uhoava Gnu, jonka blogista luin siteistä! Isolle Gnulle kiitos...

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja aihe! Kuulisin myös mielelläni lisää tästä ja siteiden tekemisestä! Olen itse allergisoitunut muovisiteille ja kaipaisin kipeästi vaihtoehtoa. Jos saat lisätietoa, niin mielelläni kuulisin. Joku bloggaa kestositeistä, mutta en tällä hetkellä muista kuka... Palaan jahka muistini palautuu :)

  VastaaPoista
 2. Muisti palailee pätkittäin... http://elisan.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 3. Minä kun olen laiska, niin teen kaiken helpoimman kautta. En ole koskaan liottanut kestovaippoja, eikä mieleeni ole tullutkaan, että siteet pitäisi liottaa pesua odotellessa... Pesen vaipat pääasiassa kuudessakympissä, joskus, jos on hajuongelmia, niin ysikympissä. Kestositeet pesen siinä koneellisessa, joka sattuu sopivasti menemään pesuun, eli neljästäkympistä keittopesuun. Mitään tahroja ei ole siteisiin pinttynyt, ja vaipatkin ovat tällä hetkellä ihan siistejä ja puhtaita.
  Omat tsi-siteeni ovat ulkoa sisäänpäin : trikoo("kuosi"), PUL, imufrotee (vanhaa pyyhettä) ja sisäpintana flanelli.
  Hyvin ovat toimineet ja pysyvät paikallaan ilman tarroja tai neppareita.

  VastaaPoista
 4. Uhoavalla gnulla viime postaus liittyy aiheeseen. Pääset sinne cvaikka mun blogin kautta.

  VastaaPoista
 5. Tämä on asia joka on minullakin ollut harkinnassa, mutta en ole saanut ryhdyttyä toimeen.

  Kerro ihmeessä kun etenet asiassa, jos joku ei kestä, niin sitten on kestämättä.

  VastaaPoista
 6. Tämä ei nyt liity kestositeisiin, mutta tuli aiheesta mieleen. Yksi ekologinen vaihtoehto on myös kuukuppi, jolloin ei tarvitse pestä pyykkiä ollenkaan. Infoa esim. osoitteesta http://kuukuppikunta.net/.

  VastaaPoista
 7. Kiitos mielenkiinnosta! :) Sekä linkeistä. Juuri Uhoavan Gnun blogista tosiaan viimeksi näistä luin ja sain viimeinkin ryhdyttyä toimeen... Kerron kyllä sitten miten asia etenee.

  Hekla, minä luulen (en tosin ole kokeillut) ettei kuukuppi minun fysiikalleni sovi (höm höm kaikkea ei viitsi kertoa siis omalla nimellään :). En tosin voi mitään väittää kun en siis ole kokeillut...

  VastaaPoista
 8. Kuukuppi on loistava, mutta kestositeet myös. Pois en vaihda. Minäkin olen tehnyt niitä itse, mutta myös ostanut. Mielestäni Igu*Nellyt on parhaita. Aika kalliitahan ne on, mutta käyttöaika on aika pitkä, joten ei hintakaan sitten loppujen lopuksi ole kovin paha.
  Minä olen huuhdellut kestositeen käytön jälkeen kylmällä vedellä ja joskus laittanut tahraan sappisaippuaa. Valkoisetkin ovat pysyneet tällä toiminnalla valkoisina. Liota en omia enkä vauvan vaippoja, huuhtelen vaan ja säilytän ilmavasti. Pesu kuudessakympissä riittää, keittopesun voi tehdä toisinaan jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista
 9. Minä taas en ole sietänyt siteitä koskaan, siksi kestikset ei ole edes käyneet mielessä. Kuukuppi on parasta mitä tiedän!
  Sen sopivuuden omalle fysiikalle tietää toki vasta vain kokeilemalla, mutta omat kokemukseni ovat pelkästään positiivisia.

  VastaaPoista
 10. Niin minäkin aluksi luulin,että noita risuliinoja tehdään vain kangaspuissa,mutta sitten näin Hämeenkyrössä virkatun :) Ajattele,mä en koskaan ole kutonut kangaspuilla. Mieli tekisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista