perjantai 24. marraskuuta 2006

Värjäri värjäsi lankoja...

...sinistä ja punaista!

Tai oikeammin alkutilanteessa vain sinistä.

Minullahan oli, kuten ponchopostauksessa kerroinkin, kultaiselta 90-luvulta runsaasti räikeän pinkkiä ja sinistä Nallea. Pinkin sain kulutetuksi mutta sininen jäi. Ei se nyt ihan paha ollut, joihinkin sukkiin tms. olisi voinut käydä. Tässä näkyvät nuo molemmat värit:


Jääkaapissa oli kuitenkin pullollinen puolukkamehua, jonka parasta ennen oli viime elokuussa. Niinpä välähti: nyt kokeilen värjäystä.

Pyydän huomioimaan, etten ole sinä ilmoisna ikänä kuuna kullanvalkeana värjännyt mitään. En edes pesukoneväreillä. Kävin vilkaisemassa joitakin värjäysblogeja, mutta mitään tarkempia ohjeita en edes etsinyt.

Käärin "korkatun" Nalle-kerän vyyhdille, laitoin sen kattilaan, päälle puolukkamehua ja levy päälle. Aikani keiteltyäni ja sekoiteltuani totesin värin sopivaksi ja nostin langan huuhteluun.

Se oli kuitenkin imenyt itseensä lähes kaiken puolukkavärin, niin että kattilaan jäänyt neste oli aika haaleaa. Tyhmä olin kun en laittanut kaikkea lankaa sinne kerralla! Niinpä sävelsin uuden väriaineen: kaadoin kattilaan pullollisen sokeritonta omena-päärynä-mehutiivistettä ja pullon pohjalle jääneen tilkan soijaa (!).

Tässä on tulos: vasemmanpuoleinen on värjätty puolukalla, oikeanpuoleinen tiivisteellä ja soijalla.


Kuva on aika hämärä, kun oli pakko ottaa se ilman salamaa. Sanallisena selityksenä siis mainittakoon :) että puolukkavärjäyksellä sain sinisestä langasta lämpimän harmaanviolettia ja tiivisteellä + soijalla siniharmaata.

Olen tyytyväinen! Vielä kun saisin nuo vyyhdit selvitettyä ja kerittyä...

3 kommenttia:

  1. Hieno juttu, Kaisa. Eipä olis ikinä tuollaista tullut mieleenkää. Tosin meidän mehut kyllä menee melkein tasan seuraavaan satokauteen. Tosin jotain viinihapolla valmistettua puolukkamehua on jäänyt jääkaappiin. Täytyiskös tehdä testi? Tuo vasemman puoleinen on aika hauska väri, kun miettii että alkuperäinen oli sininen. Tykkään tuosta. Ei kai tuo toinenkaan paha ole ja noistahan teet vaikka Samille jotain lahjaksi. :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla! Mä innostuin niin että hyvä kun maltoin lopettaa. :)

    Harmi vain etten laittanut molempia sinisiä keriä yhtäaikaa puolukkaliemeen, mutta saahan tuosta kivat raidat sukkiin ellei muuta...

    Sami ei muuten saa joululahjaksi varsinaista käsityötä... Jotakin muuta itsetehtyä kyllä... Shh... :D

    VastaaPoista