lauantai 1. elokuuta 2009

Rättejä

Mainitsin tuolla joskus pyrkineeni tuhoamaan puuvillalankojani. Kesällä on ollut mukava pyörittää jotakin pikkutyötä, joka ei hiosta eikä kauheasti vaadi keskittymistä. (MacGyverit on muuten nyt katsottu läpi, kaikki 7 tuotantokautta. Puoli vuotta siinä meni aloituksesta... :)

Novita Maxia oli kertynyt varastoihini jostakin alekorista. Yritin siitä tehdä isompaa työtä, mutta lankaa oli vähän ja se oli aika kamalaa halkeilevuudessaan. Niinpä virkkasin omasta päästä (ja jäikin viälä värkkiä... ;) tiskirätin. Toinen ruudullinen tiskirätti syntyi hamppulangan jämistä.

Ihailin monessa blogissa Knitted Lacy Round Clothia, kunnes itse uskaltauduin tekemään mallikappaleen - ja jäin koukkuun. Ensimmäisen harjoitteluversion tein venäläisellä Anna-langalla ja 2,5 mm puikoilla, ja siitä syntyi tuo alinna oleva pikkuliina, josta tulee hyvä lasinalunen. Sitten jatkoin kaksinkertaisella langalla ja 4,5 mm puikoilla ja tein nuo kaksi ylempää, joita ei kukaan ole taaskaan silittänyt saati edes kastellut, niin että reunus on kippurassa - mutta näkyy se malli kuitenkin tuosta alimmasta liinasta.

Mistään suuresta tuhoamisoperaatiosta ei voi puhua, sillä kaikkineen näihin riepuihin kului lankaa huimat 150 grammaa, ellei vaakani vallan valehtele. Mutta jatkoa seuraa, Maxia on vielä jäljellä ja siitä syntynee ainakin yksi rätti...

Lisäksi olen neulomassa kaksinkertaisesta venäläisestä Pehorka-puuvillalangasta ohutta raitatakkia, saa nähdä miten käy - riittääkö lanka vai ufoutuuko työ muuten... Olen neulonut niin paljon noita ylösalaisraglaneita, että sormet syyhyvät päästä jonkin vähän haastavamman kimppuun. Pinkkiä Bambua olisi varastossa myös syksyiseen ohueen neuleeseen... Sillä harmi kyllä, niitä ihania paksuja (ja-nopeasti-valmistuvia, kuten Novita mainostaa) tarvitaan kovin harvoin nykyajan Suomessa!

4 kommenttia:

 1. Virkattuja ja neulottuja tiskirättejä ( ja tomuliinoja ja koristeliinoja) kävin ihastelemassa Tampereella Amurin Työväenmuseossa tässä männä viikolla. Malleja oli monia - ajatteles, kun aikoinaan ei ollut Chifonettia ja Wettexiä valminnan varana? Kaikkiaan museon tekstiilit oli tehty upeasti.

  VastaaPoista
 2. Kivoja luutuja, kyllä noilla varmasti lika lähtee! :)

  Mulla on kyllä pakko olla niitä paksujakin neuleita, sillä talvella jo ihan -5 asteessa mulla on aluspaita, pitkähihainen paita, neuletakki tai -pusero (yleensä se paksu sellainen), toppatakki, jalassa pitkät kalsarit, farkut ja toppahousut. Jos on peräti -10 astetta, niin pitää laittaa toisetkin toppahousut ja toinen villapusero. ;) Niin ja jos kävis niin hassusti, että uskaltautuisin äidin luona käymään talvella, niin siellä pitäisi olla tuo varustus sisälläkin, kun rouva ei pidä lämmitystä päällä. ;) Siksi käymmekin siellä vain heinäkuussa, ja tämän vuoden reissullakin palelimme niin kauan, kunnes aloin pitää hellassa tulta. :D Että kyllä niitä paksuja villaneuleita kaipasin jopa tässä pari viikkoa takaperin. :) Tällä hetkellä en kylläkään kaipaa, tähän helteeseen meinaa tukehtua...

  VastaaPoista
 3. On ne niin koukuttavia nuo tiskirätit! ;) Ja mukavia tehdä, kun pian valmistuu ja mallejakin löytyy moneen lähtöön, jos ei itse viitsi keksiä.

  VastaaPoista
 4. Onpa kauniita rättejä :)
  Kirjottelin siulle pitkän kommentin blogiini, käypä vilkaisemassa!

  VastaaPoista